Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Populární tiramisu se dá připravovat v mnoha variantách, jednou jsou i lahodné kuličky.
Zdroj: Toprecepty

Tiramisu láme srdce milovníkům sladkostí už desítky let. Italská delikatesa s jemnou chutí kávy, mascarpone a kakaa je symbolem skvělé chuti a jednoduchosti. Napadlo vás však někdy, že se tato klasika dá využít i na českém vánočním stole? Pokud tiramisu připravíte ve formě kuliček obalených v kakau rozhodně s ním o svátcích zabodujete.

Trocha historie

Tiramisu, což v překladu znamená „zvedni mě“, „vezmi mě“ nebo „rozvesel mě“, pochází z Itálie. Tradiční příběh říká, že tento dezert vznikl v 60. letech v oblasti Treviso. Jeho autorkou byla údajně cukrářka Carla Campeolová, která vytvořila recept jako povzbuzení pro svého unaveného manžela, další verze zase tvrdí, že dezert podávala jedna ze zaměstnankyň vykřičeného domu svým zákazníkům už kolem roku 1800. Ačkoliv se o původu receptu vede nejedna debata, jedno je jisté – tiramisu si získalo oblibu po celém světě.

Klasika vs. domácí verze

Klasická verze tiramisu se neobejde bez základních ingrediencí, jako jsou savoiardi (cukrářské piškoty), mascarpone, čerstvá vajíčka, cukr, kvalitní káva, kakao a kapky likéru, nejčastěji amaretta. Pro usnadnění i zlevnění výsledného pokrmu se často volí náhražky.

Nemáte mascarpone? Nebojte, lze ho nahradit například směsí smetanového sýra a šlehačky (1:1), někdo volí také pomazánkové máslo. Savoiardi piškoty můžete nahradit obyčejnými piškoty, ale přijdete o část typické struktury tohoto dezertu. Pro veganskou verzi se dá mascarpone nahradit kokosovým krémem a vajíčka úplně vynechat. Sladit můžete místo cukru třeba medem nebo javorovým sirupem.

Důležitá káva

Kde byste ovšem měli vždy dbát na kvalitu, je káva. Ta je totiž označována jako duše tiramisu. Ideální je silné espresso s výraznou chutí. Použijte kvalitní kávová zrna, která mají plnou a bohatou chuť. Pokud nemáte stroj na espresso stroj, skvělou volbou je i silná moka káva z konvičky. Instantní kávě se raději vyhněte, pokud chcete dosáhnout skvělého výsledku.

Variace tvarů

Kromě surovin se dá měnit i způsob prezentace tiramisu. Kromě klasické verze na plech či zapékací misky známe i podávání ve skleničkách či jako dort. Skvělým způsobem, jak tiramisu nabídnout, třeba i jako součást vánořního cukroví, je „kuličková verze“. Zjednodušený recept, který zvládne úplně každý, nabídla na svém tiktokovém profilu uživatelka bakingwithkate_, která ukázala, jak snadné je připravit světoznámou klasiku ve velmi nenáročné, přesto lahodné formě.

@bakingwithkate_ IG: bakingwithkate_ 🤎 ☕️ NEPEČENÉ TIRAMISU KULIČKY ✨🤎 rychlé, jednoduché a hrozně návykové🤤😅 s tajnou přísadou uvnitř, víte co? 🤭😀 BUDEŠ POTŘEBOVAT: na cca 30ks ☕️ 300g rozmixovaných piškotů ☕️ 1,5 lžíce moučkového cukru ☕️ 6 lžic vaječného likéru (recept na profilu) ☕️ 100ml uvařené kávy ☕️ 240g mascarpone ☕️ kakao na obalení Všechny suroviny zpracujes v hladké lehce lepivé těsto, které necháš 30 min odpočinout v lednici. Potom tvarujes kuličky, které obalujes v kakau. Nejlíp chutnají alespoň den odlezele. Skladujes v chladu v lednici po dobu max týden. ________________ Pro více vánočních receptů na cukroví sleduj můj profil @bakingwithkate_ ❤️. #tiramisukulicky #nepecenekulicky #tiramisu #nepecenetiramisu #vanocnicukrovi #cukrovi #vanoce #nepecenecukrovi #nepecenedezerty #dezerty #vanocniinspirace #vanocnirecept #vanocnirecepty #jednoduchecukrovi #jednoducherecepty #rychlerecepty #dnesjem #vanocninalada #aktinrecepty #fyp #protebe #receptynacukrovi #stedryden #vanocnipeceni #kava #kakao #nejlepsirecepty #pecemecukrovi #foryoupage ♬ Sleigh Ride - Mariah Carey

Nepečené tiramisu kuličky

Na zhruba 30 kusů nepečených kuliček budete potřebovat: 300 g rozmixovaných piškotů, 1,5 lžíce moučkového cukru, 6 lžic vaječného likéru, 100 ml uvařené kávy, 240 g mascarpone a kakao na obalení.

Jak na to?

  1. Do mísy dejte rozmixované piškoty, přidejte cukr, vaječný likér, kávu a mascarpone.
  2. Vypracujte lehce lepivé těsto, ze kterého ve výsledku udělejte „bochánek“. Těsto dejte na 30 minut do lednice.
  3. Ze zchladlého těsta tvarujte kuličky, velikosti populárních Rafaello a obalujte v kakau.
  4. Nechte alespoň den odležet v chladu. Skladujte v lednici maximálně týden.

Náš tip: Skvěle chutnají i tatrankové kuličky, které si můžete připravit podle našeho video receptu.

Zdroj informací:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku