Nepečené tiramisu kuličky jako součást vánočního cukroví: Voní po kávě a kakau a zvládne je připravit i úplný amatér
29. 11. 2024 Vaření
Tiramisu láme srdce milovníkům sladkostí už desítky let. Italská delikatesa s jemnou chutí kávy, mascarpone a kakaa je symbolem skvělé chuti a jednoduchosti. Napadlo vás však někdy, že se tato klasika dá využít i na českém vánočním stole? Pokud tiramisu připravíte ve formě kuliček obalených v kakau rozhodně s ním o svátcích zabodujete.
Trocha historie
Tiramisu, což v překladu znamená „zvedni mě“, „vezmi mě“ nebo „rozvesel mě“, pochází z Itálie. Tradiční příběh říká, že tento dezert vznikl v 60. letech v oblasti Treviso. Jeho autorkou byla údajně cukrářka Carla Campeolová, která vytvořila recept jako povzbuzení pro svého unaveného manžela, další verze zase tvrdí, že dezert podávala jedna ze zaměstnankyň vykřičeného domu svým zákazníkům už kolem roku 1800. Ačkoliv se o původu receptu vede nejedna debata, jedno je jisté – tiramisu si získalo oblibu po celém světě.
Mohlo by vás zajímat
Klasika vs. domácí verze
Klasická verze tiramisu se neobejde bez základních ingrediencí, jako jsou savoiardi (cukrářské piškoty), mascarpone, čerstvá vajíčka, cukr, kvalitní káva, kakao a kapky likéru, nejčastěji amaretta. Pro usnadnění i zlevnění výsledného pokrmu se často volí náhražky.
Nemáte mascarpone? Nebojte, lze ho nahradit například směsí smetanového sýra a šlehačky (1:1), někdo volí také pomazánkové máslo. Savoiardi piškoty můžete nahradit obyčejnými piškoty, ale přijdete o část typické struktury tohoto dezertu. Pro veganskou verzi se dá mascarpone nahradit kokosovým krémem a vajíčka úplně vynechat. Sladit můžete místo cukru třeba medem nebo javorovým sirupem.
Důležitá káva
Kde byste ovšem měli vždy dbát na kvalitu, je káva. Ta je totiž označována jako duše tiramisu. Ideální je silné espresso s výraznou chutí. Použijte kvalitní kávová zrna, která mají plnou a bohatou chuť. Pokud nemáte stroj na espresso stroj, skvělou volbou je i silná moka káva z konvičky. Instantní kávě se raději vyhněte, pokud chcete dosáhnout skvělého výsledku.
Variace tvarů
Kromě surovin se dá měnit i způsob prezentace tiramisu. Kromě klasické verze na plech či zapékací misky známe i podávání ve skleničkách či jako dort. Skvělým způsobem, jak tiramisu nabídnout, třeba i jako součást vánořního cukroví, je „kuličková verze“. Zjednodušený recept, který zvládne úplně každý, nabídla na svém tiktokovém profilu uživatelka bakingwithkate_, která ukázala, jak snadné je připravit světoznámou klasiku ve velmi nenáročné, přesto lahodné formě.
@bakingwithkate_ IG: bakingwithkate_ 🤎 ☕️ NEPEČENÉ TIRAMISU KULIČKY ✨🤎 rychlé, jednoduché a hrozně návykové🤤😅 s tajnou přísadou uvnitř, víte co? 🤭😀 BUDEŠ POTŘEBOVAT: na cca 30ks ☕️ 300g rozmixovaných piškotů ☕️ 1,5 lžíce moučkového cukru ☕️ 6 lžic vaječného likéru (recept na profilu) ☕️ 100ml uvařené kávy ☕️ 240g mascarpone ☕️ kakao na obalení Všechny suroviny zpracujes v hladké lehce lepivé těsto, které necháš 30 min odpočinout v lednici. Potom tvarujes kuličky, které obalujes v kakau. Nejlíp chutnají alespoň den odlezele. Skladujes v chladu v lednici po dobu max týden. ________________ Pro více vánočních receptů na cukroví sleduj můj profil @bakingwithkate_ ❤️. #tiramisukulicky #nepecenekulicky #tiramisu #nepecenetiramisu #vanocnicukrovi #cukrovi #vanoce #nepecenecukrovi #nepecenedezerty #dezerty #vanocniinspirace #vanocnirecept #vanocnirecepty #jednoduchecukrovi #jednoducherecepty #rychlerecepty #dnesjem #vanocninalada #aktinrecepty #fyp #protebe #receptynacukrovi #stedryden #vanocnipeceni #kava #kakao #nejlepsirecepty #pecemecukrovi #foryoupage ♬ Sleigh Ride - Mariah Carey
Nepečené tiramisu kuličky
Na zhruba 30 kusů nepečených kuliček budete potřebovat: 300 g rozmixovaných piškotů, 1,5 lžíce moučkového cukru, 6 lžic vaječného likéru, 100 ml uvařené kávy, 240 g mascarpone a kakao na obalení.
Jak na to?
- Do mísy dejte rozmixované piškoty, přidejte cukr, vaječný likér, kávu a mascarpone.
- Vypracujte lehce lepivé těsto, ze kterého ve výsledku udělejte „bochánek“. Těsto dejte na 30 minut do lednice.
- Ze zchladlého těsta tvarujte kuličky, velikosti populárních Rafaello a obalujte v kakau.
- Nechte alespoň den odležet v chladu. Skladujte v lednici maximálně týden.
Náš tip: Skvěle chutnají i tatrankové kuličky, které si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit pravé tiramisu? Zapomeňte na rum, Granko i pomazánkové máslo
Holka u plotny radí: Jak na dubajskou čokoládu? Připravit ji můžeme i ve formě pralinek, mezi cukrovím se budou vyjímat
Roman Vaněk zjednodušil přípravu populárního tiramisu: Jde o recept pro líného kuchaře, říká
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Bezlepkové perníčky, nepovedená vosí hnízda a záchrana v podobě low carb cukroví
Domácí vaječný likér: Vyjde maximálně na 184 Kč na litr, pokud nakoupíte v akci, tak ještě méně. Příprava je snadná, chuť božská
Káva calimero zahřeje i ty největší zmrzlíky: Vaječňák nápoj příjemně zjemní a whisky mu dodá na síle