Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Bezlepkové perníčky, nepovedená vosí hnízda a záchrana v podobě low carb cukroví
Zdroj: Hana Malenkova, Toprecepty

S blížícími se Vánoci většina lidí plánuje, kolik letos napeče cukroví, já již třetím rokem po sobě přemýšlím, zda letos budu péct lepkové nebo bezlepkové. Toto dilema řeším od té doby, co mé starší dceři Aničce zjistili celiakii. Na spoustu druhů si totiž pořád v bezlepkové verzi netroufnu. 

S diagnózou celiakie

Mé desetileté dceři Aničce diagnostikovali celiakii před dvěma lety na začátku léta. Letos mě proto čekají už třetí „bezlepkové“ Vánoce. Áňa je u nás doma s celiakií jediná, u mě, u manžela ani u její mladší sestry Dorky se nic nezjistilo. Celiakii ale v rodině máme, jen u trochu vzdálenějších příbuzných. 

V bezlepkovém pečení se i po té době stále mám co učit, a i když mám pár moučníků již vychytaných, některé pečivo se mi stále nedaří. Navíc řeším, zda je lepší péct vše jen bezlepkové, když to vlastně potřebuje jen Anička, která toho sama tolik nesní. Vzhledem k cenám bezlepkových mouk mi to přijde trochu plýtvání. Na druhou stranu nemám dost času a energie péct vše ve dvou variantách a navíc mám strach, aby si to Anička nepopletla, když budu mít vše v lepkové i bezlepkové verzi.

Bezlepkové i low carb

K bezlepkovému pečení jsem přičichla již před lety, kdy jsem se snažila zhubnout a rozhodla se tedy udělat vosí hnízda z kešu oříšků podle Cukrfree kuchařky. Hmota byla vynikající, ale děsně se mi lepila a já na to neměla nervy. Tak jsem z ní jen ukoulela kuličky, některé jsem obalila v kokosu, jiné v kakau a další v rozdrcených mrazem sušených malinách.

Všem to tenkrát chutnalo, já ale měla pocit, že jsem selhala. Do podobných pokusů se tedy už nepouštím a vosí hnízda dělám jen z bezlepkových piškotů. A vlastně je to jeden z nejjednodušších druhů cukroví, neboť hmota na úlky je stejná, jako byste ji dělali z normálních piškotů

Perníčky zvládám i bezlepkové

Nejvíc si tedy zatím věřím v perníčcích. Loni jsem je pekla poprvé, a to podle receptu od zkušené perníkářky z našeho článku. Tyto perníčky se mi dařily i v lepkové verzi, tak jsem si říkala, že se určitě povedou i bezlepkové. Protože do perníčků ráda používám žitnou mouku, v bezlepkové verzi jsem ji nahradila pohankovou, kterou jsem nakombinovala s rýžovou a s trochou bezlepkové Jizerky.

Perníčky jsem udělala silnější a potěšilo mě, že byly hned měkké a měkké i vydržely. A hlavně měly takový úspěch, že jsem rovnou upekla ještě druhou dávku a nakonec jsem lepkové ani nedělala. Takže perníčky letos rozhodně peču jen bezlepkové

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Některé druhy je lepší koupit

Při bezlepkovém pečení mívám problémy s rohlíčky a lineckým, které se mi vždy hodně rozpadají, takže mám před nimi respekt. A přitom právě tyto dva druhy má Áňa nejraději.

V poslední době je naštěstí čím dál tím víc možností nechat si bezlepkové cukroví upéct na zakázku. Dokonce jsem se dívala, že bezlepkové linecké je možné koupit třeba i v Albertu, tak o něm poměrně vážně uvažuji. Balíček s různými druhy bezlepkového cukroví nabízí náš oblíbený Doktor Pekař, jejichž chléb má Áňa nejraději.

Letos jsem navíc učinila super objev, a to low carb cukroví od paní Hanky z Poděbrad, jejíž příběh jsme nedávno uveřejnili. Své zdravé zákusky připravuje pod značkou Low carb v srdci a nyní nabízí i vánoční cukroví, které je nejen nízkosacharidové, ale i bezlepkové. Áně její dobroty moc chutnaly, tak už se těšíme, jaké bude cukroví. Navíc myslím, že jí určitě neuškodí, když nebude mlsat tolik sladkého. 

Náš tip: Přirozeně bezlepkovým cukrovím jsou třeba tyto kokosky podle našeho video receptu

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Recepty k tomuto článku