Felix Slováček se na Vánoce těší, ale s přípravou jídla moc nepomáhá: Jsem jen konzument, přijdu a všechno sežeru, říká
28. 11. 2024 Rozhovory a reportáže
Felix Slováček patří k žijícím legendám české hudební scény. Známý klarinetista a hudební skladatel má Vánoce v oblibě už od dětství a nijak se to nezměnilo ani s přibývajícím věkem. Pro Toprecepty.cz prozradil, jak moc pomáhá v kuchyni, které pokrmy vyžaduje na štědrovečerním stole i s kým bude letošní svátky trávit.
Rodina u jednoho stolu
Felix Slováček je již 41 let ženatý s Dádou Patrasovou, s kterou má dvě děti, dceru Aničku a syna Felixe. Přestože v posledních letech soukromý život oblíbeného hudebníka neběžel ve standardních kolejích, Felix starší doufá, že Vánoce budou chvílí, kdy se celá rodina setká u společného stolu.
„Těším na každé Vánoce, i když samozřejmě ta vánoční radost je vždy spojena především s malými dětmi,“ sdělil Slováček webu Toprecepty.cz. Zároveň přiznal, jak by si letošní svátky představoval: „Ani nevím, jestli se letos všichni sejdeme, ale budu rád, když se to povede“.
Mohlo by vás zajímat
Odmítnutí rybí polévky
Vánoce jsou pro Slováčka symbolem rodinné pohody už odmala. Zlínský rodák byl totiž zvyklý svátky prožívat se svými nejbližšími. „Trávil jsem je s rodiči a bratrem. Měli jsme klasické s kaprem, stromečkem a návštěvou kostela,“ prozradil pro Toprecepty.cz. Felix si vždy potrpěl na dobré jídlo, jednu dobu dokonce tvrdil, že spořádá cokoliv, co před něj postavíte. „Teď se trochu vyhýbám kuřecímu masu, ale taky bych ho dokázal sníst,“ říká se smíchem.
Štědrovečerní tabule byla stejná každý rok. „Maminka vždycky dělala rybí polévku. Moc jsme si na ní pochutnávali,“ vzpomíná Slováček s tím, že nastal moment kdy se mu však stalo, že svou oblíbenou polévku musel odmítnout. „Jednou jsem byl v Maďarsku, kde tomu říkají halászlé. Když paní, která nám servírovala jídlo, polévku nabírala a vybrala zrovna hlavu, tak jsem to odmítl. Ale když to člověk nevidí, tak to neví a sní to,“ popisuje Felix.
Vídeňský salát
Kromě rybí polévky nikdy na Štědrý den nechyběl kapr a bramborový salát. „Ten dělala maminka také vynikající. Mám ho moc rád, ale co v něm je, vůbec nevím,“ směje se Felix. V současnosti ovšem preferuje, jak sám říká, salát vídeňského typu. „Kyselejší, odlehčený a trochu zvlhčelý, tak mi to vyhovuje,“ říká Slováček. Naopak zvyklý není na houbového kubu. „Ten se u nás na Valašsku nedělal,“ vysvětluje.
Na přípravě jídla se ani na Vánoce Slováček doma nijak nepodílí. „Já jsem pouze konzument. Na rozdíl od mého bratra nebo syna Felixe, kteří vaří stejně jako Anička nebo Dáda, já jenom přijdu a žeru,“ přiznává pro Toprecepty.cz populární hudebník.
Náš tip: Vynikající rybí polévku si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho vydrží nepečené cukroví? Z tvarohu či pudinku jen pár dnů, s alkoholem týdny, základem je správné skladování
Svařák 3x jinak. Překvapte své blízké na vánočních trzích pozváním na vlastní vyladěný svařák, radí národní someliéra
Laďka Něrgešová upekla banketky z jogurtového těsta: Jsou nádherně vláčné, úspěch zaručen, říká moderátorka