Vanilkové rohlíčky skladujte v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu. V mrazáku výjimečně a ve speciálním obalu
2. 12. 2024 Ostatní
Vůně vanilky už tradičně provází adventní čas a Vánoce. Nejste si jisti, jak skladovat vanilkové rohlíčky? Zjistěte, jak je správně uchovat, abyste si je mohli vychutnávat co nejdéle.
Kdy péct vanilkové rohlíčky?
Jemná chuť vanilkových rohlíčků, jejich křehkost a typická vůně vanilky láká už několikátou generaci. Aby tato lahodnost zůstala co nejdéle čerstvá, voňavá a chutná, je důležité vědět, kdy je upéct a jak je správně skladovat.
Vanilkové rohlíčky pečeme zhruba tři týdny před Štědrým dnem, aby se mohly hezky rozležet.
Mohlo by vás zajímat
Kde skladovat vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky skladujeme podobně jako další „suché“ (neplněné) druhy cukroví ideálně v plechových krabicích vystlaných pečicím papírem nebo ubrousky. Hodí se i skleněné dózy. Pro skladování jsou vhodnější chladnější a tmavá místa, jako jsou komora, spíž, veranda, zkrátka nevytápěné místnosti. Je vhodné, aby vanilkové rohlíčky byly uchovávány při zhruba stejné teplotě. Proto toto cukroví nedáváme na balkón, proměnlivé počasí včetně mrazu mu vůbec nedělá dobře.
Jak dlouho vydrží vanilkové rohlíčky
Při správném skladování vydrží vanilkové rohlíčky po rozležení asi 2-3 týdny v nejlepší podobě. Jejich chuť se během rozležení zlepší. Máslo a vanilka totiž mají čas propojit své vůně.
Při delším skladování je ale důležité pravidelně kontrolovat, jestli se nezměnila chuť nebo vůně. Máslo v těstu by se mohlo začít kazit, obzvlášť při skladování v teplejších prostorách.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Dají se vanilkové rohlíčky mrazit?
Vanilkové rohlíčky můžeme zamrazit, ale není to ideální způsob skladování. Důvodem je to, že mráz může změnit jejich strukturu a chuť. Když se přesto rozhodneme rohlíčky zamrazit, naskládáme je do vzduchotěsného obalu. Než je pak narovnáme na talíř, necháme je pozvolna rozmrazit při pokojové teplotě.
Náš tip: Upečte si vynikající křehké vanilkové rohlíčky podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoce televizní hlasatelky Marie Retkové: Jsme rybí rodina, řízek u nás nehrozí. Do salátu nedávám zeleninu, říká moderátorka
Rychlé vanilkové rohlíčky: Těsto je hotové během chvilky, na odležení stačí půl hodiny a tvarování urychlí i forma na rohlíčky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře