Z jaké mouky upéct linecké cukroví? Jen jedna zajistí, že budou srdíčka či kolečka krásně křehká a jemná
29. 11. 2024 Vaření
Bez lineckého cukroví by to snad nebyly ty pravé Vánoce. Světlé sušenky slepované červenou marmeládou jsou ozdobou mís s cukrovím. Když zvolíte správný postup a použijete ten nejlepší druh mouky, budou se doslova rozplývat na jazyku a odvděčí se vám příjemnou máslovou chutí.
Linecké oči jako zmenšenina koláče
Oblíbené cukroví se k nám dostalo z Rakouska, konkrétně z města Linz. Tam pečou podobné, jen mu říkají Linz Augen (linecké oči) a považují ho za zmenšeninu světoznámého lineckého koláče. Všechny tyto sladké dobroty spojuje podobné křehké těsto a červená pikantnější (obvykle rybízová) marmeláda. Linecké oči mívají tvar koleček se dvěma vykrojenými otvory na přední straně, které připomínají oči. U nás se dělají různé tvary – od koleček, přes srdíčka, kytičky až po hvězdičky.
Mohlo by vás zajímat
Pravidlo 3:2:1
Mohlo by vás zajímat
Klasické české lineckého cukroví se peče z lineckého těsta, což je vlastně druh křehkého těsta. Aby se povedlo a vznikly vám krásně křehké jemné sušenky, je třeba dodržet správný postup přípravy, tedy použít dostatečně studené máslo, těsto rychle vypracovat a pak je nechat odležet aspoň 15-20 minut v chladu.
U lineckého těsta je také třeba se řídit pravidlem 3:2:1. To znamená, že na tři díly mouky dáte dva díly tuku a jeden díl cukru. Pokud tedy použijete 300 g mouky, dáte 200 g tuku a 100 g moučkového cukru. To vše pak smícháte se žloutky (na toto množství jeden až dva) a vypracujete těsto.
Jakou mouku do lineckého?
Na konzistenci těsta má vliv i to, jakou mouku do něj použijete. Nejvhodnější je hladká mouka pšeničná. Je jemná, takže díky ní vytvoříte hladké těsto, které se dobře zpracovává, snadno válí a výsledné cukroví je krásně křehké. Je to tedy suverénně nejlepší a nejpoužívanější mouka do lineckého cukroví. Sáhněte ideálně přímo po hladké pšeničné mouce na křehké pečivo.
V některých receptech se ovšem můžete setkat s jinými druhy mouky. Jak se s nimi ale pracuje a jak pak těsto vypadá a chutná?
- Polohrubá mouka - těsto z polohrubé mouky není tak jemné, cukroví se pak může trochu drobit a ve výsledku je sušší.
- Špaldová mouka – tímto druhem mouky můžete pšeničnou hladkou bez problémů nahradit, ovšem za předpokladu, že rovněž použijete tu hladkou. Cukroví pak bude mít i podobnou strukturu, navíc ale bude obohaceno a zajímavou oříškovou příchuť.
- Celozrnná mouka – je řešením pro ty , kteří chtějí mít cukroví trochu zdravější. Celozrnná mouka totiž obsahuje víc vlákniny a dalších živin. Použít lze pšeničnou i špaldovou, počítejte však s tím, že těsto bude tmavší a o něco tužší, linecké pak může být sušší.
- Bezlepkové mouky – pokud nechcete nebo nemůžete lepek, můžete sáhnout po nějaké jednodruhové bezlepkové mouce (pohankové, rýžové či kukuřičné) nebo po bezlepkové směsi (díky ní dosáhnete lepších výsledků). Pokud byste použili například samotnou pohankovou mouku, těsto z ní bude křehčí, ale bude hůř držet pohromadě a bude se drobit. Navíc má těsto z pohankové mouky specifickou zemitou chuť, která nemusí každému vyhovovat. Pečte ale podle prověřených receptů na bezlepkové pečivo.
- Mleté ořechy – do těsta je možné přidat i ořechy - lískové, vlašské nebo mandle. Těsto bude křehčí a bude mít zajímavější chuť. Uberte například 20 g mouky a místo ní dejte 20 g mletých ořechů.
- Něco navíc – linecké příjemně ovoní vanilka, skořice, často se přidává i citronová kůra. Chcete-li trochu jiné linecké, plněné třeba nějakým máslovým krémem, můžete těsto obarvit i kakaem. I v tom případě je nutné ubrat trochu mouky.
Náš tip: Klasické těsto na linecké cukroví 3:2:1 si můžete udělat třeba podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Co přidat do těsta, když se drolí? Poradíme, jak snadno a rychle těsto zachránit
Diktátor Stalin vyžadoval vanu plnou kyselých okurek, spolustolovníky „mučil“ pitím alkoholu a vařil mu Putin
Linecký koláč: Upečte si rakouskou specialitu z mandlového těsta s rybízovou náplní!