Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláčové dobroty od Marcely: Pracny podle bábinky voní kořením a citronovou kůrou. Dokonalé jsou i díky obalení v kakau
Zdroj: se souhlasem Marcely Soukupové

Máte v plánu péct letos pracny neboli medvědí tlapy, ale nemáte žádný ověřený recept? Pak je můžete zkusit podle toho od pekařky Marcely Soukupové ze Zadní Třebaně. Jde o rodinný klenot po babičce, léty prověřený a mnohokrát vyzkoušený. Můžete si tak být jisti, že tyto pracny se určitě povedou a nadchnou i ty, kteří nemají rádi ořechy.

Marcela peče koláčky i cukroví

Zkušená pekařka Marcela, o které jsme psali v našem starším článku, bydlí v Zadní Třebani v údolí řeky Berounky a své moučníky prodává pod značkou Koláčové dobroty (Kolacovedobroty.cz).

Vyhlášená je hlavně svými vázanými koláčky, které peče podle tajné rodinné receptury a jsou nositeli označení Regionální potravina za Středočeský kraj pro rok 2024, a také dvojctihodnými koláčky, jež se zase pyšní označením Klasa. Letos bylo možné si od Marcely objednat i její cukroví, objednávky však již ukončila. Ti, kteří to nestihli, si ale mohou upéct voňavé pracny přímo podle jejího receptu.

Pracny - tradiční vánoční cukroví

Pracny neboli medvědí tlapy patří k oblíbeným druhům vánočního cukroví. Stejně jako perníčky by se měly péct dostatečně včas, aby se stihly rozležet, ideálně tři týdny před Vánoci.

Pracny jsou výjimečné pro svou kořeněnou chuť a vůni a také zajímavé tvary, které získávají díky pečení ve speciálních kovových formičkách. Není divu, že u spousty lidí vedou mezi všemi druhy vánočního cukroví. A stejně tak je miluje i pekařka Marcela. 

Koncentrovaná vůně Vánoc

„Pro někoho jsou typickým vánočním cukrovím vanilkové rohlíčky, pro mě jsou to pracny. Jsou takovou mojí srdcovkou, nejen proto, že je recept po babičce, ale díky tomu, že je v nich použité koření, které voní na dálku,“ svěřila se Topreceptům Marcela. A dodala, že vždy, když se line kuchyní vůně pracen, začínají pro ni Vánoce.

Podle babiččina receptu tak Marcela pracny peče každé Vánoce. „Babička dělávala vždy cukroví pro celou naši širokou rodinu a všichni je dostali jako dárek k Vánocům. Už v listopadu bábinka sháněla suroviny, aby vše měla s předstihem. Pak se už začátkem prosince jen a jen peklo,“ vzpomíná úspěšná pekařka a doplňuje: „Formičky se vytřely jen ubrouskem, aby šly pracny dobře vyklopit. My děti sahaly nejdříve po rybě, motýlu, pak po ostatních tvarech.“ 

Recept na pracny podle bábinky

Marcela do pracen používá čerstvě nadrcenou směs koření a čerstvou citronovou kůru, což jim právě zajišťuje jejich úžasnou vůni. „Koření si můžete namlít více a mít ho uložené ve skleničce. Citronová kůra se strouhá přímo do těsta čerstvá,“ upozorňuje Marcela. Kromě toho se do jejích pracen přidává i najemno nastrouhaná čokoláda.

Nakonec Marcela dodává poslední radu: „Hned po upečení doporučuji ještě teplé cukroví obalit v moučkovém cukru smíchaném s kakaem. Pak už je stačí jen uložit do papírové krabice, která se vyloží ubrousky a šup do chladu. Do Vánoc se stihnou krásně rozležet.“  A jak tedy pracny podle Marcely uděláte?

Budete potřebovat: 600 g hladké mouky, 400 g másla, 200 g cukru moučky, 2 celá vejce, 1 lžičku citronové kůry, 2 lžičky skořice, 5 kousků hřebíčku, 3 kuličky nového koření, 30 g strouhané čokolády.  

  1. Koření dejte do hmoždíře a rozdrťte. Lehce povolené máslo a ostatní suroviny dejte do mísy a vypracujte těsto. To uložte do lednice na 24 hodin, aby se všechny chutě propojily. 
  2. Těsto pak po kouskách vmáčkněte do připravených formiček a pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 15 minut. Upečené pracny vyklepněte a ještě vlahé obalujte v moučkovém cukru smíchaném s kakaem. Uložte je do papírové krabice a nechte v chladu. 

Náš tip: Medvědí tlapky s ořechy můžete upéct podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku