Plněné ořechy: Krásně vláčné a lahodné cukroví voní vlašskými ořechy a vanilkou. Delší příprava se nám odmění luxusní chutí
3. 12. 2024 Vaření
Plněné ořechy se připravují v mnoha rodinách jako jeden z oblíbených druhů vánočního cukroví. Existuje na ně spousta variant receptů. Udělejte z nich hvězdu vánočního stolu.
Plněné ořechy
Plněné ořechy zdobí naše sváteční stoly často podle receptů našich babiček. K názvu nepřišly jen tak náhodou. Vlašské ořechy připomínají tvarem, ale tento druh ořechů také cukroví obsahuje. Plněné ořechy připravujeme ve světlé nebo tmavé variantě. Těsto na ořechy plníme do speciálních formiček, které tvarem připomínají polovinu ořechu. Poloviny po upečení spojujeme krémem.
Na závěr s nimi nemusíme nic dělat, ale také se dají obalit v moučkovém cukru. Někdo zase ořechy raději obaluje v kakau. Špičku neobalených ořechů můžeme namočit do čokolády. Různé obměny můžeme mít i díky odlišným krémům.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit formičky na ořechy
Nové plechové formičky je třeba před prvním použitím „vypálit“, a pak vymazat máslem. Při pečení stačí vymazat formičky jednou, pak už jen odstraňujeme drobečky pomocí papírové utěrky. Silikonové není potřeba vymazávat vůbec.
Na co si dát pozor při přípravě ořechů
Na přípravu ořechů se vyplatí sáhnout po másle, které dodá těstu bohatou chuť. Pozor musíme dát na používané vlašské ořechy, je důležité, aby byly v dobrém stavu a nezkazily chuť tohoto jinak vynikajícího cukroví.
Správně přichystané těsto není ani příliš suché ani lepkavé. Pokud lepí, přidáme malinko mouky, musí zůstat vláčné. Zpracované těsto pak dáme na půl hodiny odpočinout do lednice. Kdyby bylo příliš měkké, špatně by se s ním pracovalo a lepilo by se.
Jak plnit formičky na ořechy
Těsto vtlačíme do formiček v tenčí vrstvě, ořechy se pak dobře propečou a uprostřed vytvoříme palcem jemnou prohlubeň. Pokud by těsto bylo příliš silné, zdlouhavě by se peklo. Formičky plníme rovnoměrně, aby při pečení byly stejné a lépe se pekly.
Ořechy obvykle pečeme na 170-180 °C zhruba 8–10 minut. Pokud bychom je pekli dlouho, byly by příliš tvrdé. Skořápky necháme vychladnout jen mírně. Pokud jsou zcela studené, mohou se při vyklepávání lámat.
Jak spojovat ořechy
Ořechy spojujeme náplní z měkkého másla pokojové teploty. Studené máslo se špatně šlehá. Samotná náplň by neměla být příliš sladká, obzvlášť pokud ořechy ještě budeme obalovat v cukru. Ořechy naplníme tak, aby krém nevytékal po stranách. Pak obě skořápky jemně přitlačíme k sobě a náplň je hezky spojí.
Pokud je náplň příliš tekutá, přidáme více mletých ořechů nebo moučkového cukru. Jako další variantu můžeme náplň nechat chvíli ztuhnout v lednici.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak na plněné ořechy
Na jednu dávku budete potřebovat: 350 g hladké mouky, 1/2 kypřicího prášku do pečiva, 210 g cukru moučky, 140 g strouhaných ořechů, 1 žloutek, 280 g tuku (máslo, Hera) a citronovou kůru. Na krém: 125 ml mléka, 1 lžíci polohrubé mouky, 1 sáček vanilkového pudinku, 130 g cukru moučky, 140 g másla, 1 sáček vanilkového cukru a 5-6 lžic strouhaných ořechů.
Jak na to? Formičky lehce vymažte máslem. Z uvedených surovin vypracujte těsto a nechte ve fólii v chladu odpočinout. Pak po malých kouscích vtiskněte do formiček na ořechy tak, aby byl uprostřed důlek.
Troubu předehřejte na 180 °C a cukroví pečte cca 8 minut. Upečené dorůžova nechte mírně zchladnout a pak je vyklopte. Naplňte je krémem až následující den.
Z mléka, mouky a pudinku uvařte hustou kaši a nechte ji vychladnout. V misce ušlehejte cukr s máslem, zašlehejte vychladlou kaši, vmíchejte ořechy. Krémem slepujte cukroví. Slepené ořechy můžete máčet špičkou do rozpuštěné čokolády. Nechte ztuhnout.
Ořechy dejte do krabice uložte ji na chladném místě, aby nevyschly. Plněné ořechy jsou lepší po rozležení. Ideální je toto cukroví plnit 2–3 dny před podáváním.
Náš tip: Upečte si plněné ořechy podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kalendář vánočního pečení: Kdy zadělat těsto na perníčky, kdy péct linecké a rohlíčky, aby bylo cukroví nejlepší
Kokosky krok za krokem: Na měkké a šťavnaté cukroví stačí jen pár ingrediencí, důležité je správně vyšlehat sníh z bílků
Opilý Izidor poslouží i jako skvělé vánoční cukroví: Vláčné řezy plné čokolády a rumu luxusně vypadají a božsky chutnají
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí moučkový cukr vykouzlíte během chvilky. Jak na to? Videonávod vám poradí
Vlašské ořechy místo lékárničky: Jejich konzumace napomáhá chránit srdce i mozek a ještě zlepšuje náladu
Připravte si včas formičky na pečení: Nové „vypalte” v troubě, staré zbavte zašlé špíny a rzi jednoduchým způsobem