Kuřecí řízky z horkovzdušné fritézy chutnají perfektně: Křupavost zaručí vylepšený trojobal, křehkost jogurt
30. 11. 2024 Vaření
Řízky jsou oblíbenou klasikou v naší kuchyně, obzvláště před Vánoci se začínáme shánět po dobrém masu a zjišťujeme nějaké triky, jak udělat na štědrovečerní večeři opravdovou pochoutku. Příprava v oleji však může být někdy těžší na žaludek a časově náročná. S horkovzdušnou fritézou můžete připravit řízky stejně chutné, ale s mnohem menším množstvím tuku.
Jaké maso vybrat
Řízky můžete připravit z mnoha druhů masa, což je na této oblíbené pochoutce to nejlepší. Nejčastěji se používají kuřecí prsa či stehna, která jsou šťavnatá, jemná a ideální pro rychlou a dietnější variantu řízků. Další klasickou volbou je vepřová kotleta nebo kýta, kterou ocení především milovníci tradiční „řízkové“ chuti. Na Vánoce se hodí i telecí maso, které je sice dražší, ale zato velmi jemné a delikátní. Pokud hledáte zdravější alternativu, skvělou volbou jsou krůtí prsa.
Mohlo by vás zajímat
Důležitá příprava
Ať už si ale vyberete jakýkoliv druh masa, je důležité ho správně připravit. Plátky masa je potřeba jemně naklepat paličkou, aby byly rovnoměrné a křehké. Pokud používáte kuřecí, stačí, když maso, nakrájené na tenčí plátky „promasírujete“ klouby ruky. Jakmile máte maso připravené, přichází na řadu dochucení.
V zásadě stačí plátky z obou stran osolit a opepřit, ale pokud máte rádi výraznější chuť, nebojte se přidat i další koření, jako třeba mletou papriku nebo mletý česnek. A teď už nezbývá nic jiného než se pustit do obalování a smažení.
Bez strouhanky
Pokud chcete vyzkoušet něco nového, zkuste místo klasického trojobalu obalit kuře v kukuřičných lupíncích. Stačí je rozdrtit na jemno a použít místo klasické strouhanky. Postupujete stejně jako u trojobalu a výsledkem budou krásně křupavé řízky s nevšední chutí, která určitě osloví celou rodinu. Kdybyste si chtěli udělat verzi řízku, která lehce připomíná kuře z KFC, zkuste použít na marinádu jogurt stejně jako účastnice MasterChef Česko 2020 Viktorie Hrazdílková Lipovčanová, která na svém instagramovém účtu ukázala, jak dělá kuřecí řízky ona.
Kuřecí řízky bez kapky oleje
Na řízky z horkovzdušné fritézy budete potřebovat: 4 stehenní řízky, 1 lžičku sušeného česneku, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku mleté sladké papriky, 100 g cornflakes a sůl.
Jak na to?
- Řízky naklepejte, nasolte a načesnekujte.
- Připravte si marinádu z jogurtu, kurkumy a sladké mleté papriky a následně pomažte řízky touto marinádou.
- Nechte marinovat minimálně 30 minut, ale klidně můžete i přes noc v lednici.
- Cornflakes rozmixujte a řízky v nich obalte. Vložte je do fritézy na 180 stupňů a 20 minut „smažte“.
Náš tip: Vyzkoušejte výborný řízek naruby podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně naložit maso na řízky, aby byly křehké a šťavnaté: Použít můžeme kefír, citron i jednu obyčejnou surovinu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak udělat dokonalou polevu na perníčky? Fígl je ve správně připraveném cukru a suroviny pak rozhodně nesmíme šlehat