Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krém na išelské dortíčky: Máslová klasika se zavařeninou vede, ale lahodný čokoládový nebo našlehaný karamelový chutnají božsky
Zdroj: toprecepty.cz

Išelské dortíčky jsou sice trošku pracnějším cukrovím, ale křehké těsto spojené krémem je vynikající. Jak udělat krém na išelské dortíčky? Přichystejte si ten klasický i další lahodné varianty.

Išlské dortíčky

Išlské nebo išelské dortíčky nejsou jen tak nějakým slepovaným cukrovím. Odkazují totiž na to nejlepší z cukráren Rakouska-Uherska. Základem je kakaové těsto slepené ořechovou náplní a marmeládou. Luxusní záležitost na pohled i při vychutnávání.

Už z názvu je jasné, odkud toto slavné pečivo pochází. Jeho domovinou  je vyhlášené lázeňské město Bad Ischl. V místních cukrárnách pracovali nejlepší cukráři z celé monarchie. Ischler Törtchen (Išlské dortíčky) si dokonce oblíbil i významný host císař František Josef I. a milovala je i císařovna Sisi. Byla to taková pochoutka, že si ji nechávali dovážet v krabicích až na vídeňský dvůr.  

Jak udělat krém na išelské dortíčky

Základem dortíčků bývá kakaové těsto. Upečená kolečka mohou být slepena máslovým krémem vyšlehaným se žloutky, někdo raději  volí pudinkový krém z pudinkového prášku. V krému často bývají ořechy. Vrchní část dortíčků se ještě máčí v čokoládové polevě, kterou korunuje lískový, vlašský či pekanový ořech nebo mandle.

Kromě ořechů někdy máslový krém dochucujeme džemem, jako variantu přidáváme džem jako samostatnou vrstvu. Do klasické náplně obvykle dáváme meruňkovou marmeládu, ale známá kuchařka Sandtnerová dortíčky slepovala náplní s rybízovou marmeládou. 

Jak si připravit klasickou máslovou náplň na išlské dortíčky? Na jednu dávku potřebujete: 100 g mletých ořechů, 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžíci meruňkové marmelády, 1–2 lžíce rumu. Všechny ingredience stačí smíchat dohromady.

Druhá varianta klasiky je žloutková a obsahuje: 100 g cukru, 3 žloutky, rum a vanilka podle chuti, 200 g pikantní marmelády, 150 g mletých ořechů. Opět stačí vše smíchat dohromady jako v předchozí variantě.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Méně tradiční varianty krému na išlské dortíčky

Na čokoládovou náplň potřebujete smetanu ke šlehání a hořkou čokoládu. 500 ml smetany ke šlehání a 150 g hořké čokolády. Čokoládu rozpusťte ve smetaně. Nechte vychladnout, pak vyšlehejte a směs dejte do cukrářského sáčku, který pak využijete na zdobení.

Velmi lahodně také zní karamelový krém. V tomto případě kombinujeme máslo s karamelovým Salkem. Potřebujete: 1 karamelové Salko a ¾ kostky másla. Z těchto ingrediencí vyšlehejte směs, kterou můžete obohatit o ořechy, kakao nebo rum podle chuti.

Výbornou variantou je i pudinkový krém s máslem. Pudink uvařte, po vychladnutí ho vyšlehejte s máslem a nakonec můžete krém dochutit ořechy či rumem, jak vám radí chuťové buňky. 

Náš tip: Upečte si lahodné išelské cukroví podle následujícího video receptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku