Krém na išelské dortíčky: Máslová klasika se zavařeninou vede, ale lahodný čokoládový nebo našlehaný karamelový chutnají božsky
4. 12. 2024 Vaření
Išelské dortíčky jsou sice trošku pracnějším cukrovím, ale křehké těsto spojené krémem je vynikající. Jak udělat krém na išelské dortíčky? Přichystejte si ten klasický i další lahodné varianty.
Išlské dortíčky
Išlské nebo išelské dortíčky nejsou jen tak nějakým slepovaným cukrovím. Odkazují totiž na to nejlepší z cukráren Rakouska-Uherska. Základem je kakaové těsto slepené ořechovou náplní a marmeládou. Luxusní záležitost na pohled i při vychutnávání.
Už z názvu je jasné, odkud toto slavné pečivo pochází. Jeho domovinou je vyhlášené lázeňské město Bad Ischl. V místních cukrárnách pracovali nejlepší cukráři z celé monarchie. Ischler Törtchen (Išlské dortíčky) si dokonce oblíbil i významný host císař František Josef I. a milovala je i císařovna Sisi. Byla to taková pochoutka, že si ji nechávali dovážet v krabicích až na vídeňský dvůr.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat krém na išelské dortíčky
Základem dortíčků bývá kakaové těsto. Upečená kolečka mohou být slepena máslovým krémem vyšlehaným se žloutky, někdo raději volí pudinkový krém z pudinkového prášku. V krému často bývají ořechy. Vrchní část dortíčků se ještě máčí v čokoládové polevě, kterou korunuje lískový, vlašský či pekanový ořech nebo mandle.
Kromě ořechů někdy máslový krém dochucujeme džemem, jako variantu přidáváme džem jako samostatnou vrstvu. Do klasické náplně obvykle dáváme meruňkovou marmeládu, ale známá kuchařka Sandtnerová dortíčky slepovala náplní s rybízovou marmeládou.
Jak si připravit klasickou máslovou náplň na išlské dortíčky? Na jednu dávku potřebujete: 100 g mletých ořechů, 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžíci meruňkové marmelády, 1–2 lžíce rumu. Všechny ingredience stačí smíchat dohromady.
Druhá varianta klasiky je žloutková a obsahuje: 100 g cukru, 3 žloutky, rum a vanilka podle chuti, 200 g pikantní marmelády, 150 g mletých ořechů. Opět stačí vše smíchat dohromady jako v předchozí variantě.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Méně tradiční varianty krému na išlské dortíčky
Na čokoládovou náplň potřebujete smetanu ke šlehání a hořkou čokoládu. 500 ml smetany ke šlehání a 150 g hořké čokolády. Čokoládu rozpusťte ve smetaně. Nechte vychladnout, pak vyšlehejte a směs dejte do cukrářského sáčku, který pak využijete na zdobení.
Velmi lahodně také zní karamelový krém. V tomto případě kombinujeme máslo s karamelovým Salkem. Potřebujete: 1 karamelové Salko a ¾ kostky másla. Z těchto ingrediencí vyšlehejte směs, kterou můžete obohatit o ořechy, kakao nebo rum podle chuti.
Výbornou variantou je i pudinkový krém s máslem. Pudink uvařte, po vychladnutí ho vyšlehejte s máslem a nakonec můžete krém dochutit ořechy či rumem, jak vám radí chuťové buňky.
Náš tip: Upečte si lahodné išelské cukroví podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukroví až z rakouských lázní. Išlské dortíčky miloval i samotný císař pán Franz Josef
Lahodný karamelový krém k plnění dortů, zákusků nebo cukroví zvládnou i úplní začátečníci. Máme ale variantu i pro pokročilé
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrovinky na adventních trzích v Praze: Čokolády za 320 Kč, skvělé cukroví na Jiřáku i perníčkový sirup na Míráku
Jak na skvělý pudinkový krém? Podle názorného videa ho snadno zvládne i začátečník
Kouzlo staré monarchie: Išlské dortíčky miloval sám císař Franz Josef. Podle receptu Marie-Janků Sandtnerové jsou nejlepší