Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nepečené cukroví z piškotů: Vláčná a voňavá vosí hnízda, efektní ořechové trubičky nebo aromatická kávová zrna
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Piškoty jsou skvělou ingrediencí. Víte, jak na nepečené cukroví z piškotů? Můžete je dát do těsta i jako základ. Inspirujte se našimi pěti tipy na výborné nepečené druhy.

Jak na nepečené cukroví z piškotů

Nadýchané, lehké a jemné. Piškoty jsou tradiční sušenky, obvykle malé kulaté, ty tzv. cukrářské jsou pro změnu podlouhlé. Na přípravě není nic složitého. Jejich základem je většinou vejce, cukr a mouka.

Dáváme je už malým dětem jako součást svačiny. Přidáváme je ale i do různých dezertů a nechybí ani v cukroví. Především z nich připravujeme nepečené dobroty, které jsou velmi populární pro jejich snadnou přípravu.

Dáváme je rozdrcené do těsta, ale také jako základ pro dotvoření dobroty. Když potřebujeme piškoty rozdrtit, nameleme na robotu, nebo nastrouháme na struhadle. V další variantě bez robotu dáme piškoty do igelitového sáčku (nebo je zabalíme do mikroténové fólie) a několikrát přes ně přejedeme válečkem na těsto. Můžeme je také trochu pobouchat druhou stranou paličky na maso. 

Máme pro vás pět tipů na nepečené cukroví, které si můžete přichystat na letošní slavnostní stůl. 

1. Vosí hnízda

Vosí hnízda nebo také včelí úlky, podle toho, jak jim kdo říká, nejsou složité na přípravu, ale trochu pracnější. To ovšem vynahradí jejich lahodná chuť.

Piškoty jsou jak v těstu, tak i jako základ. Těsto kromě piškotů obsahuje i kakao a mleté ořechy. Po zpracování surovin do hmoty odebíráme stejné množství a tvarujeme ho pomocí formičky do úlků. Dovnitř vosího hnízda pak dáváme vaječný nebo likérový krém a zakryjeme jedním piškotem.

2. Vánoční roládka

Velmi oblíbeným druhem jsou také vánoční roládky. Největším „problémem“ je v jejich případě stočit správně těsto.

Nepečenou roládku připravujeme většinou z tmavého kakaového těsta, ve kterém často bývají právě také piškoty, většinou v přítomnosti rumu. Ten tuto dobrotu krásně provoní. Na základní těsto dáváme krém a po srolování můžeme celý váleček posypat strouhaným kokosem. Roládku před podáváním krájíme na plátky, které jsou velmi efektní. 

3. Ořechové nepečené trubičky

Nepečené trubičky vypadají luxusně. Kakaovo-ořechové těsto nakrájíme na čtverečky a natáčíme ho na malé plechové trubičky. Necháme zaschnout do druhého dne. Sundáme z trubiček a máčíme v čokoládové polevě. Po ztuhnutí polevy plníme nepečené trubičky třeba šlehačkou, využít můžeme ale i jiné krémy.

4. Brambora s vůní mandlí

Sladké kakaové koule si nemusíme kupovat jen v cukrárně. Tuto dobrotu si vykouzlíme doma a v papírovém košíčku v mini verzi vypadá krásně. Dva piškoty slepíme marmeládou, obalíme je cukrovou hmotou a vykoupeme v kakau. Nakonec bramborovou kuličku dáme do papírového košíčku.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

5. Kávová zrna z piškotů

Milovníci kávy mohou tuto chuť vyzkoušet také v cukroví zvaném kávová zrna. V těstu jsou opět mleté piškoty, dále káva, kakao a rum. Těsto tvarujeme do podoby kávových zrn. Necháme ztuhnout, a pak zrna máčíme v čokoládové polevě a znovu necháme zatuhnout

Náš tip: Připravte si ořechová vosí hnízda podle následujícího video receptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku