Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
3. 12. 2024 Vaření
Na přípravu cukroví je už téměř nejvyšší čas, ale stále není důvod k panice. Třeba to nepečené můžete začít chystat až těsně před svátky. Například populární medovníkové kuličky, které jsou důkazem toho, že i tradiční dezerty mohou dostat nový kabát, potřebují minimum času, přitom chutnají naprosto skvěle.
Kde se vzal
Medovník má své kořeny ve východní Evropě, konkrétně v bývalém Sovětském svazu. První zmínky o jeho vzniku sahají až do 19. století, kdy byl tento dezert připravován pro ruskou carskou rodinu. V té době se medu přikládala velká důležitost, protože byl nejen sladidlem, ale i symbolem bohatství a prosperity.
Postupně se recept na medovník rozšířil do dalších zemí východní Evropy, jako jsou Ukrajina, Bělorusko, Polsko a Česká republika. Právě u nás se stal vyhledávaným dezertem nejen v cukrárnách, ale i v supermarketech, kde se nabízí i jako celý dort.
Mohlo by vás zajímat
Skvělé cukroví
Existuje však zmenšená verze oblíbeného dezertu - medovníkové kuličky. Tyto sladké jednohubky jsou moderní variací na tradiční medovník. Jak už název napovídá, jde o drobné kuličky, které chutnají stejně jako klasický dort, ale mají tu výhodu, že je můžete snadno vzít do ruky a sníst na jedno sousto. A co je nejlepší? Jejich příprava je mnohem rychlejší než u klasického dortu!
Medovníkové kuličky jsou navíc ideální jako vánoční cukroví. Díky svému medovému základu jsou jemně sladké, ale ne příliš těžké, takže si je zamilují nejen dospělí, ale i děti. Můžete i experimentovat, když kuličky ozvláštníte přidáním skořice, sušeného ovoce, čokoládových kousků nebo kapky rumu. Obalovat můžete kuličky buď v rozmixovaném těstu, nebo ve směsi drcených oříšků, kakaa či kokosu.
Snadno a rychle
Velmi snadnou přípravu skvělých kuliček ukázala na TikToku i uživatelka této sociální sítě s nickem LuuCakes. Zároveň poradila, co dělat, pokud nemáte karamelové salko. Klasické nechte povařit dvě hodiny a máte vystaráno. Můžete použít i kondenzované mléko s příchutí sladký karamel.
@lucasramkova Recept na medovníkové kuličky Suroviny: pláty: 400g hladké mouky , lžička perníkového koření, 2 lžičky jedlé sody , 200g cukru moučka , 2 vejce , 135 g medu, 60 g másla , 100g vlašských ořechu 180 st , zhruba 16 minut Dále : 1 karamelové salko a kostka změklého másla. ❤️množství vidíte na videu. Kvalitní suroviny koupíte na @BrainMarket.cz - jedlou sodu , perníkové koření, ale i med nebo ořechy. S kódem “luucakes10” mate navíc 10% slevu. #luucakes#yummy#food#foodie#foodblogger#peceni#nepecenecukrovi#nepecene#medovnikovekulicky#medovnik#mnam#cukrovi#vanocnicukrovi#vanoce#christmas#christmascookie#nobaking#fyp#foryoupage#protebe#viral#trend#videorecepty#recepty#recipes#videoresep ♬ původní zvuk - LuuCakes
Medovníkové kuličky
Na přípravu nepečených kuliček budete potřebovat: Na pláty: 400 g hladké mouky, lžičku perníkového koření, 2 lžičky jedlé sody, 200 g cukru moučka, 2 vejce, 135 g medu, 60 g másla a 100 g vlašských ořechů. Na kuličky: 1 karamelové salko a kostka změklého másla (250 g).
Jak na to?
- Nejprve si upečte „pláty“. Do mísy dejte mouku, perníkové koření jedlou sodu, moučkový cukr a vše promíchejte.
- Přidejte vejce, med a rozpuštěné máslo, mleté vlašské ořechy a opět zamíchejte.
- Vypracujte hladké těsto a rozdělte na dvě půlky, ze kterých vyválejte placky velikosti plechu. Ty dejte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečte zhruba 15-16 minut.
- Po upečení nechte pláty vychladnout a následně je rozlámejte a rozmixujte. Do hlubokého talíře odeberte část, ve které budete kuličky posléze obalovat.
- Do zbytku rozmixovaných plátů přidejte karamelové salko a kostku změklého másla. Vypracujte hutné těsto, ze kterého budete dělat kuličky. Ty poté obalte v rozmixovaných plátech, které jste odebrali do talíře.
- Nechte zatuhnout v lednici a můžete podávat.
Náš tip: Vynikající jsou i kokosové kuličky, které si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Cukrář Josef Maršálek radí, kdy naplnit linecké: Když to uspěcháte, cukroví brzy vyschne a náplň ztvrdne, říká