Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jako základ pro jednohubky můžete využít nejen rohlíky, ale i chleba, Tuc sušenky, okurku a další netradiční ingredience
Zdroj: Toprecepty, Hella

Jednohubky jsou vděčné pohoštění, kterým můžeme potěšit návštěvu. Co se hodí dát pod jednohubky? Využijte vykrájené pečivo, sušenky a máme i další nápady, které se vám budou hodit.

Co dát pod jednohubky

Jednohubky rádi chystáme na setkání s přáteli, jako rychlé pohoštění a na další oslavy včetně těch silvestrovských. Jednohubky jsou zkrátka vděčným pohoštěním. V jejich přípravě je třeba pamatovat na rozmanité kombinace chutí, ale i barev.

Základ, na který nandáme další ingredience, je klíčový. Měl by být pevný, mělo by s ním jít dobře pracovat, ale také by měl skvěle chutnat. 

Pokud chceme strávníky překvapit, nebo prostě hledáme inspiraci, zde je pár tipů, co všechno lze použít jako základ.

1. Rohlíky

Klasika, která nikdy nezklame. Rohlíky nakrájejte na kolečka a získáte pevný základ, který můžete ozdobit sýrem, uzeninou, ale i třeba pomazánkou. Chcete zajímavější provedení? Rohlíky mírně opečte na pánvičce na másle a budou křupavější.

2. Plátky bagety

Bageta je univerzální základ, který si hezky upravíme podle našich představ. Nakrájejte ji na tenčí plátky a lehce opečte. Získáte křupavou variantu ke klasickým rohlíkům.

3. Vykrojený chléb

I chléb můžeme použít na jednohubky. A budeme k tomu potřebovat vykrajovátka. Ta totiž nemusíme využívat jen cukroví. Vytvořte si hravé efektní tvary: srdíčka, hvězdičky, nebo třeba kolečka, která na talíři zaujmou. Můžete vykrájet i další ingredience, které na jednohubky budete dávat. 

4. Tuc sušenky, krekry a jiné slané sušenky

Méně tradiční variantu základu pro jednohubky představují slané sušenky, jako jsou například Tuc. Jemná slaná chuť těchto sušenek se skvěle pojí s jemnými pomazánkami, plátky sýrů i šunky. Jejich výhoda je v tom, že jsou hned po ruce a není s nimi práce.

5. Listové těsto

Na základ pro jednohubky v podobě listového těsta nám stačí už vyválený plát, ze kterého můžete vykrájet třeba kolečka a připravit z nich (podle tohoto receptu) variantu košíčků se sezamem, který po vychladnutí naplníte oblíbenou pomazánkou.  

6. Zelenina jako základ

Pro zdravější variantu základu můžeme použít plátky okurky, kolečka mrkve, kousky papriky nebo celeru. Tyto možnosti jsou osvěžující a dobře ladí s tvarohovými nebo jogurtovými pomazánkami.

Silvestr

Silvestrovský večer tradičně patří sektu a chlebíčkům. Věděli jste, že obložené chlebíčky jsou ryze český vynález a taková naše rarita? Zrodily se tak, že malíř Jan Skramlík, který si nechával při…

7. Brambory

Jako velmi netradiční podklad mohou posloužit upečené plátky brambor. Jsou pevné a dodávají jednohubkám tak trochu rustikální vzhled. Jak na to? Brambory ideálně lojovité, varného typu A, vydrhněte, uvařte je, aby byly měkké. Trochu je seřízněte, budou pevně stát na talíři. Pak na ně můžete nandat libovolnou oblohu, třeba v podobě pomazánky.

Náš tip: Jako základ pro jednohubky může posloužit i omeleta. Připravte si takovéto jednohubky podle následujícího video receptu:

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku