Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kokosové kuličky: Nepečené cukroví je krásně vláčné a voní rumem, brusinka či rozinka dodají šťavnatost
Zdroj: Toprecepty, Miquel

Kokosové kuličky patří mezi oblíbené nepečené cukroví, které si chystáme na sváteční stůl. Zjistěte, jak na kokosové kuličky plné chutí, které jsou jednoduché na přípravu.

Kokosové kuličky

Kokosové kuličky jsou oblíbenými kousky, které připravujeme při různých slavnostních příležitostech i jako cukroví na Vánoce. Skvěle chutnají, dobře vypadají. Výhodou je to, že se nepečou. Příprava je jednoduchá, jen je třeba počítat s vychlazením kuliček, pak lépe chutnají. Pro slavnostní efekt můžeme každou kuličku dát do papírového košíčku.

Z čeho se kokosové kuličky připravují

Na základní dávku kokosových kuliček je potřeba 140 g mletých piškotů, 100 g moučkového cukru, 150 g másla, 100 g mletých vlašských ořechů, 1 lžíce kakaa (není nutné), 1–2 lžíce rumu, 1 lžíce džemu a strouhaný kokos. 

Díky rumu vydrží kuličky déle a rum jim dodá i vůni. Nemusíme ho ale nutně používat. Vyměnit ho můžeme třeba za mandlový likér. Pro děti se obejdeme bez alkoholu a můžeme využít třeba rumový extrakt pro vůni. 

Jako sladidlo můžeme využít i kondenzované mléko. Vlašské ořechy můžeme nasucho opražit, aby chuť vynikla. Dají se ale i vyměnit za lískové ořechy (i ty jsou lepší po opražení nasucho), případně za mandle. 

Místo piškotů můžeme využít i mleté sušenky, třeba různé zbytky, které máme doma. Ořechy dodají vůni a chuť. 

Kuličky můžeme na závěr obalit v kokosu, další variantou je obalení v čokoládě, ať už tmavé či bílé. Když chceme kuličkám dodat šťavnatost, můžeme sáhnout po sušeném ovoci, jako jsou rozinky, nebo třeba brusinky, a vložit je doprostřed.

Spousta mlsounů nedá dopustit na oblíbené kuličky Rafaello, které si můžeme přichystat i doma ze Salka, kokosu a mandlí. 

Jak připravit kokosové kuličky s čokoládou

Na zhruba 26 kusů kokosových kuliček si připravte: 150 g najemno mletých Bebe sušenek, 150 g kokosu, 50 g rozpuštěného másla, 180 g moučkového cukru,80 ml mléka a 20 ml rumu. Na dokončení: 150 g hořké čokolády.

Jak na to? Máslo nechte povolit a ze všech surovin (mimo čokolády) vypracujte hmotu, ze které tvořte kuličky. Ty dejte na půl hodiny do mrazáku.

Čokoládu rozehřejte v misce nad hrncem s párou a do čokolády namáčejte kuličky. Nechte je uležet do druhého dne v lednici.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak dlouho trvá příprava kokosových kuliček

Při přípravě kuliček je potřeba počítat s jejich chlazením. Chlazení trvá minimálně 2 hodiny, ale pokud spěcháte, můžete je podávat i dříve – jen budou měkčí.

Jak kokosové kuličky skladovat 

Kokosové kuličky skladujte v uzavřené dóze v lednici, kde zůstanou čerstvé a chutné. V lednici vydrží 7–10 dní. Pokud je chcete uchovat déle, můžete je zmrazit – vydrží až 2 měsíce. Před podáváním je ale nechte rozmrazit při pokojové teplotě.

Náš tip: Připravte si na sváteční stůl výborné kokosové kuličky podle následujícího video receptu: 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku