Porovnali jsme občerstvení na pražských vánočních trzích: Za stovku můžete dostat chladný trdelník i skvělý bramborák
11. 12. 2024 Rozhovory a reportáže
Vánoční trhy jsou neodmyslitelnou součástí svátečního dění v hlavním městě. Návštěvníci si mohou vybrat hned z několika míst, na nichž se adventní veselí pravidelně koná. Spolupracovnice webu Toprecepty.cz se vydala na tři z nich, aby zjistila, kde to opravdu stojí za to.
Atmosféra, co se neomrzí
Adventní nebo chcete-li vánoční trhy jsou každoročně navštíveny neskutečným množstvím hostů z Čech i zahraničí. Kromě sváteční atmosféry zde totiž najdete upomínkové předměty, vánoční ozdoby, drobné dárky, ale také nepřeberné množství stánků s tradičním i méně obvyklým občerstvením.
Naše spolupracovnice Nikola proto vyrazila zjistit, kam byste neměli zapomenout zavítat.
Mohlo by vás zajímat
Historické prostředí
První zastávkou se stalo Staroměstské náměstí, kde se trhy odehrávají od 30. listopadu 2024 až do 6. ledna 2025. Na historicky významném náměstí najdete od oblíbených langošů po trdelníky, ale také už dlouhé roky se zde prodávají pečené kaštany. Právě ty se Nikola rozhodla vyzkoušet. Za 100 g této lahůdky zaplatila 140 Kč a premiéru s tímto pokrmem si pochvalovala. Chuť podobnou sladké bramboře kazilo jen složitější loupání kaštanů.
Jako druhý „kousek“ ze stánků si naše redaktorka vybrala trdelník za rovnou stovku. Oblíbená pochoutka pro cizince Nikolu překvapila menší velikostí a také tím, že nebyla dostatečně teplá. To svařené víno za 100 Kč už bylo o poznání lepší a hezky zahřálo. Pokud nebudete mít hotovost, není důvod k panice, zdejší stánkaři totiž berou i karty.
Menší, ale potěšující
Jako druhý trh si Nikola vybrala ten na náměstí Republiky, který je otevřen od 25. listopadu a končí na Štědrý den. Je sice komornější, ale to neznamená, že by v něčem zaostával od těch přeplněných. I zde si naše spolupracovnice koupila trdelník za 100 Kč, ale tentokrát byl podle jejích slov famózní.
Nikola si pochvalovala i kvalitní svařák, který na náměstí Republiky dostala do vratného kelímku za 65 Kč. Aby zkusila i nějaké „pořádné“ jídlo, vybrala si bramborák s česnekem za 100 Kč. Příjemně překvapila velká porce i dobrá chuť. Po cestě na tento trh si ovšem nezapomeňte vybrat v bankomatu, protože zde berou jen hotovost.
Klasika, která nezklame
Posledním trhem, který nemohl díky své popularitě chybět ve výběru Nikoly, byl ten na náměstí Míru. V Praze otevřel jako první už 20. listopadu a potrvá do 24. prosince. Pro porovnání si Nikola opět objednala trdelník za stokorunu, který byl, stejně jako ten na Staromáku, chladnější, tedy ne tak dobrý.
Chutný svařák zde přijde na 80 Kč a také ho dostanete do vratného kelímku, který si pořídíte za padesátikorunu. Z občerstvení Nikola vybrala párek na špejli v těstíčku, známý jako corndog, za 120 Kč. Křupavá pochoutka se smaženou cibulkou a majonézou potěšila. Platit se zde dá pouze hotovostí, takže než si začnete objednávat místní dobroty, ujistěte se, že u sebe máte dost peněz.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak správně skladovat cukroví: Pozor na balkon i pečivo plněné pudinkovými krémy, říká
Cukrovinky na adventních trzích v Praze: Čokolády za 320 Kč, skvělé cukroví na Jiřáku i perníčkový sirup na Míráku
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Přečtěte si Zobrazit více
Svařák 3x jinak. Překvapte své blízké na vánočních trzích pozváním na vlastní vyladěný svařák, radí národní someliérka
Langoše podle semifinalisty MasterChefa Pavla Berkyho: Zkuste místo eidamu parmezán a přidejte bylinky, radí kuchař
Pečeme s Ivou: Udělejte si u vás doma atmosféru voňavých vánočních trhů - upečte si úžasně nadýchané trdelníky!