Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční bramborový salát podle šéfkuchaře Hynka Vávry je ochucený lákem z okurek, svěžest zajišťuje jablko
Zdroj: se souhlasem Hynka Vávry/koláž Toprecepty

Sladké moc nemusíte, na rybě vám vadí kosti a na Vánoce se těšíte hlavně kvůli bramborovému salátu? Pokud hledáte nějaký vyzkoušený recept, za který vás budou všichni vychvalovat, možná vás zaujme ten, který s úspěchem pravidelně připravují v restauraci Hliněná bašta nedaleko Prahy. A ti, kteří se už nemohou dočkat, mohou si ho podle receptu místního šéfkuchaře Hynka Vávry vyzkoušet třeba už teď.

Bramborový salát nesmí na Vánoce chybět

Bramborový salát s majonézou, zeleninou a vajíčkem je jednou ze specialit, bez níž si většina lidí Vánoce u nás nedokáže představit. Ke smaženému kaprovi nebo k vepřovým, telecím či kuřecím řízkům nebo k vinné klobáse se podává již několik desítek let. Připravuje se v mnoha variantách a skoro každá rodina má nějaký ověřený recept, na který nedá dopustit. Jeden takový vyhlášený salát nabízejí v restauraci Hliněná bašta nedaleko Prahy a my jsme pro vás na něj získali recept. 

Hliněná bašta Hynka Vávry

Podnik šéfkuchaře a majitele Hynka Vávry je nejen oblíbenou průhonickou restaurací, ale vyhledávaným cílem výletníků - na místní speciality sem pravidelně jezdí lidé i z daleka. Restaurace láká nejen svým malebným umístěním na břehu rybníčka a příjemným interiérem, ale i místní kuchyní.

Hynek Vávra pravidelně obměňuje jídelní lístek a připravuje různá sezonní menu. Není divu, že jedno takové speciální mají v restauraci připraveno i na vánoční svátky. A dokonce jednotlivá jídla nabízejí domů. Nechce se vám obalovat kapra, péct vánočku nebo vařit polévku? Zastavte se na Baště a nechte si to všechno nabalit s sebou. Budete tak mít sváteční  večeři bez práce. 

Bramborový salát podle šéfkuchaře

Součástí vánočního menu v restauraci Hliněná Bašta je nejen smažený kapr, ale i různé druhy řízků, roastbeef a samozřejmě bramborový salát. Ten už je tu takovým evergreenem a v nabídce mají rovnou 1 kg salátu, takže jej můžete klidně objednávat ve velkém. Hynek Vávra v něm sází na klasiku, takže do něj dává kořenovou zeleninu, kyselé okurky a jablíčko, které je příjemným svěžím a křupavým elementem.

Všechny chutě jsou v něm dokonalé sladěné, čemuž napomáhá i lák z okurek„A vařenou zeleninu můžete v klidu nahradit nakládanou zeleninou do bramborového salátu," doporučuje pro Toprecepty šéfkuchař Hynek. A pokud to máte do Průhonic daleko, můžete si salát podle receptu přímo z Hliněné bašty připravit sami doma. Jak na to? 

Budete potřebovat: 1000 g brambor (varný typ A na salát), 2 mrkve, ¼ celeru, 1 jablko, 7-8 kusů nakládaných okurek, 1 hrnek mraženého hrášku, 1-2 cibule, 6-7 lžic majonézy, 6 vařených vajec, 1 lžíci hořčice, 1 lžičku cukru, 1 lžíci octa, lák z okurek na dochucení, šťávu z citronu, pepř a sůl. 

  1. Brambory dejte vařit den dopředu v osolené vodě do poloměkka. Po uvaření slijte a odstavte do druhého dne.
  2. Mrkev a celer uvařte v osolené vodě ochucené cukrem a octem. Po krátkém povaření zeleninu přendejte do ledové vody. Poté nakrájejte na kostičky.
  3. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, jablko oloupejte a také nakrájejte na kostičky. Cibuli i okurky nakrájejte nadrobno.
  4. Smíchejte majonézu, ocet, cukr a hořčici. Ochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a cukrem.
  5. V míse smíchejte brambory, zeleninu, cibuli a vše spojte s dresinkem. Můžete zjemnit jogurtem nebo zakysanou smetanou. Nakonec přidejte jablka, nahrubo nakrájená vejce a mražený hrášek. Chuť dolaďte solí, pepřem, citronovou šťávou a lákem z okurek. 

Náš tip: Máte nejradši bramborový salát s řízkem? Tak ten si můžete udělat třeba podle našeho video receptu

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku