Vánoční bramborový salát podle šéfkuchaře Hynka Vávry je ochucený lákem z okurek, svěžest zajišťuje jablko
12. 12. 2024 Vaření
Sladké moc nemusíte, na rybě vám vadí kosti a na Vánoce se těšíte hlavně kvůli bramborovému salátu? Pokud hledáte nějaký vyzkoušený recept, za který vás budou všichni vychvalovat, možná vás zaujme ten, který s úspěchem pravidelně připravují v restauraci Hliněná bašta nedaleko Prahy. A ti, kteří se už nemohou dočkat, mohou si ho podle receptu místního šéfkuchaře Hynka Vávry vyzkoušet třeba už teď.
Bramborový salát nesmí na Vánoce chybět
Bramborový salát s majonézou, zeleninou a vajíčkem je jednou ze specialit, bez níž si většina lidí Vánoce u nás nedokáže představit. Ke smaženému kaprovi nebo k vepřovým, telecím či kuřecím řízkům nebo k vinné klobáse se podává již několik desítek let. Připravuje se v mnoha variantách a skoro každá rodina má nějaký ověřený recept, na který nedá dopustit. Jeden takový vyhlášený salát nabízejí v restauraci Hliněná bašta nedaleko Prahy a my jsme pro vás na něj získali recept.
Mohlo by vás zajímat
Hliněná bašta Hynka Vávry
Podnik šéfkuchaře a majitele Hynka Vávry je nejen oblíbenou průhonickou restaurací, ale vyhledávaným cílem výletníků - na místní speciality sem pravidelně jezdí lidé i z daleka. Restaurace láká nejen svým malebným umístěním na břehu rybníčka a příjemným interiérem, ale i místní kuchyní.
Hynek Vávra pravidelně obměňuje jídelní lístek a připravuje různá sezonní menu. Není divu, že jedno takové speciální mají v restauraci připraveno i na vánoční svátky. A dokonce jednotlivá jídla nabízejí domů. Nechce se vám obalovat kapra, péct vánočku nebo vařit polévku? Zastavte se na Baště a nechte si to všechno nabalit s sebou. Budete tak mít sváteční večeři bez práce.
Mohlo by vás zajímat
Bramborový salát podle šéfkuchaře
Součástí vánočního menu v restauraci Hliněná Bašta je nejen smažený kapr, ale i různé druhy řízků, roastbeef a samozřejmě bramborový salát. Ten už je tu takovým evergreenem a v nabídce mají rovnou 1 kg salátu, takže jej můžete klidně objednávat ve velkém. Hynek Vávra v něm sází na klasiku, takže do něj dává kořenovou zeleninu, kyselé okurky a jablíčko, které je příjemným svěžím a křupavým elementem.
Všechny chutě jsou v něm dokonalé sladěné, čemuž napomáhá i lák z okurek. „A vařenou zeleninu můžete v klidu nahradit nakládanou zeleninou do bramborového salátu," doporučuje pro Toprecepty šéfkuchař Hynek. A pokud to máte do Průhonic daleko, můžete si salát podle receptu přímo z Hliněné bašty připravit sami doma. Jak na to?
Budete potřebovat: 1000 g brambor (varný typ A na salát), 2 mrkve, ¼ celeru, 1 jablko, 7-8 kusů nakládaných okurek, 1 hrnek mraženého hrášku, 1-2 cibule, 6-7 lžic majonézy, 6 vařených vajec, 1 lžíci hořčice, 1 lžičku cukru, 1 lžíci octa, lák z okurek na dochucení, šťávu z citronu, pepř a sůl.
- Brambory dejte vařit den dopředu v osolené vodě do poloměkka. Po uvaření slijte a odstavte do druhého dne.
- Mrkev a celer uvařte v osolené vodě ochucené cukrem a octem. Po krátkém povaření zeleninu přendejte do ledové vody. Poté nakrájejte na kostičky.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, jablko oloupejte a také nakrájejte na kostičky. Cibuli i okurky nakrájejte nadrobno.
- Smíchejte majonézu, ocet, cukr a hořčici. Ochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a cukrem.
- V míse smíchejte brambory, zeleninu, cibuli a vše spojte s dresinkem. Můžete zjemnit jogurtem nebo zakysanou smetanou. Nakonec přidejte jablka, nahrubo nakrájená vejce a mražený hrášek. Chuť dolaďte solí, pepřem, citronovou šťávou a lákem z okurek.
Náš tip: Máte nejradši bramborový salát s řízkem? Tak ten si můžete udělat třeba podle našeho video receptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vídeňský bramborový salát chutná božsky. Recept je jen ze šesti běžně dostupných surovin, které vyjdou na 35 korun
Jak dochutit bramborový salát? Hořčice nebo lák z okurek jsou klasika, chuť ale doladí i další netradiční vychytávky
Přečtěte si Zobrazit více
Smažený sýr podle šéfkuchaře Hynka Vávry: Základem je kvalitní sýr a dokonalé křupavosti docílíme díky triku při obalování
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Jak na krém do cukroví, který déle vydrží? Sázkou na jistotu je máslový základ, alkohol navíc a dostatek cukru