Valašská kyselica je regionálním zázrakem: Léčí z kocoviny, zasytí a zahřeje. Navíc je snadná na přípravu a skvěle chutná
13. 12. 2024 Vaření
Pokud hledáte místo, kde se snoubí tradice, láska k jídlu a pohostinnost, Valašsko je ideální destinací. Tento kout Moravy, známý svými kopci, roubenými chalupami a folklórem, je také kulinářským rájem. Mimo jiné zde najdete třeba vynikající kyselicu, kterou si rozhodně oblíbíte.
Největší pýcha Valašska
Valašská kuchyně je pevně spjatá s místními surovinami a historií. Pokud byste chtěli ochutnat něco opravdu tradičního, rozhodně byste neměli minout valašské frgály. Tyto velké kulaté koláče, typické svou jemnou vůní a sladkou náplní z tvarohu či máku, jsou opravdovou chloubou regionu.
Důležité místo mají i bramborové pokrmy, které jsou na Valašsku velmi oblíbené. Například strapačky, což jsou noky z bramborového těsta podobné haluškám a podávané s kysaným zelím a špekem, patří mezi tradiční pochoutky, které si získají každého milovníka poctivé domácí kuchyně.
Pokud hledáte něco opravdu typického, vyzkoušejte valašský kontrabáš – směs rozvařených brambor, pohanky a škvarků, která byla v minulosti základním pokrmem místních obyvatel. Přestože jde o jednoduchý pokrm, jeho chuť mile překvapí.
Mohlo by vás zajímat
Typické suroviny
Mezi nejtradičnější suroviny Valašska patří jednoznačně zelí, brambory a švestky. „Brambory čili zemňáky přijdou do většiny polévek, ale taky do zapékaných jídel včetně kontrabáše, kde se potkávají s pohankou. Švestky, po místním trnky, se suší, dávají do koláčů, ale hlavně jsou gruntem slivovicového kasu,“ píše se v knize nakladatelství Smart Press knize Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska. „Zelí je mimo jiné základem nejslavnější valašské polévky zvané kyselica,“ dodává autorka publikace Petra Pospěchová.
Kyselica jako lék
Právě hutná valašská polévka s kysaného patří mezi největší hity tohoto regionu. „Dříve se snídávala, aby chlapi měli dost síly na práci v lese. Jeden talíř je tak vydatný, že vydá za celý oběd. Nemluvě o tom, že voňavá kyselica je to nejlepší na ukončení těla mučeného kocovinou uhnanou na silvestra nebo při tancovačce po mikulášském jarmeku ve Valašských Kloboukách,“ píše Pospěchová. „Na opačné, slovenské straně Bílých Karpat se dělá její příbuzná, kapustnica. Rozeznáte je na první pohled, kyselica je bílá, kapustnica má načervenalý odstín díky přidané paprice,“ dodává.
Kyselica
Na přípravu hutné polévky budete potřebovat: 400 g kysaného zelí, 300 g brambor, 100 g klobásy, 100 g slaniny, 1 cibuli, 200 ml zakysané smetany, 20 g másla, 1 lžíci hladké mouky, 50 ml mléka, kmín, bobkový list, nové koření, sůl a pepř.
Jak na to?
- Do většího hrnce dejte vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody, ve druhém, s osolenou vodou a kmínem, na kostičky pokrájené brambory.
- Do hrnce se zelím přidejte ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidejte je i s vodou do většího hrnce k zelí.
- Orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu.
- V troše mléka rozkvedlejte lžíci mouky, vlijte do hrnce a důkladně rozmíchejte. Pak přidejte osmaženou cibulku, klobásu a slaninu.
- Za občasného míchání nechte probublávat asi čtvrt hodiny. Nakonec odstavte z plotýnky a dochuťte zakysanou smetanou, případně solí a pepřem.
Ukázka z knihy Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska byla použita s laskavým svolením nakladatelství Smart Press, které vydává knihy českých autorů s tematikou tradic, koloběhu přírody, kuchařky pro zdravý životní styl i publikace zaměřené na hubnutí, osobní růst a přírodní zahradničení.
Náš tip: Zkuste si podle našeho video receptu uvařit slovenskou kapustnicu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kuličky z tatranek: Jednoduché výborné nepečené cukroví vytvořte v čokoládové nebo třeba oříškové variantě
Cukrář Josef Maršálek radí, jak správně skladovat cukroví: Pozor na balkon i pečivo plněné pudinkovými krémy, říká
Jaká mouka je nejlepší do bramborových knedlíků? Aby nelepily, tak hrubá, ale vyplatí se doplnit ji dalšími surovinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pomocí jednoduchého triku už nikdy nebudete bojovat s víčkem na PET lahvi: Konec rozčilování a klení
Valašské frgále podle Petry z MasterChefa: Recept na koláče, které rozplakaly i drsného porotce Radka Kašpárka