Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuličky z tatranek: Jednoduché výborné nepečené cukroví vytvořte v čokoládové nebo třeba oříškové variantě
Zdroj: Toprecepty, Bahula

Když potřebujete rychlou sladkost na pohoštění, je skvělým řešením nepečené cukroví. Kuličky z tatranek připravíte zhruba za půlhodinu. Hodinu potřebují na vychlazení, abyste si pochutnali mnohem víc.

Kuličky z tatranek

Štědrý den se blíží a pomalu se budeme moci chystat na přípravu nepečeného cukroví. Mezi nejjednodušší a nejoblíbenější sladké dobroty patří kuličky z tatranek. Snadno si je připravíme doma.

Nejenže jsou nenáročné na suroviny, ale nabízejí i spoustu možností k variacím a vylepšením. Tatrankové kuličky skvěle poslouží jako pochoutka pro návštěvu, ale také jako milý sladký dárek. Na přípravu jsou jednoduché, můžeme zapojit i děti. 

Z čeho se dělají tatrankové kuličky

Tatranky mají různé příchutě. Vybírat můžeme z čokoládové, lískooříškové, arašídové či mléčné. Už z toho je jasné, že si můžeme pohrát s obsahem právě volbou různých druhů tatranek. Pokud nechceme kupované, můžeme si tatranky připravit doma. Dále do kuliček přidáváme máslo, cukr, mléko a pro posílení trvanlivosti i rum (hodí se ale i mandlový likér). Ten ale není nutností.

Do tatrankových kuliček můžeme přidat kousíčky sušeného ovoce, jako jsou rozinky, brusinky nebo nasekané meruňky. Čokoládovou chuť můžeme posílit kápnutím trochy rozehřáté čokolády. Tatranky jsou dost sladké, takže můžeme cukr omezit, ale i místo něj použít med, salko, případně javorový sirup.

Kuličky nakonec můžeme obalit. Výborně se k tomu hodí strouhaný kokos, drcené oříšky ale i třeba chia semínka. Pokud milujeme čokoládu, můžeme ještě tatranky namočit do čokoládové polevy a nechat ztuhnout.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak na kuličky z tatranek

Na zhruba 50 kusů kuliček si připravte: 4 tatranky s příchutí lískového oříšku, 160 g másla, 1 lžíce rumu, 250 g cukru moučka, 2 lžíce mléka a 100 g praženého kokosu.

Jak na to? Máslo nechte povolit. Tatranky nastrouhejte nebo rozemelte a nasypte je do misky. Přidejte změklé máslo, rum, moučkový cukr a vlažné mléko. Všechny suroviny spojte a zpracujte do pevného těsta.

Z připraveného těsta odebírejte lžičkou malé kousky a v dlaních je vyválejte do tvaru kuličky. Každou kuličku ihned obalte v praženém kokosu a vložte do papírového košíčku. Hotové kuličky nechte dobře vychladit v lednici.

Skladování kuliček a trvanlivost

Kuličky z tatranek vydrží v lednici až 5 dní. Je třeba skladovat je ve vzduchotěsné nádobě. Pokud je chcete uchovat delší dobu, můžete je zamrazit. V mrazáku vydrží až 3 měsíce. Před podáváním je pak stačí jen rozmrazit při pokojové teplotě.

Náš tip: Přichystejte si výborné jednoduché nepečené cukroví. Tatrankové kuličky můžete připravit podle následujícího video receptu: 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku