Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaječný koňak s karamelovou příchutí je perfektní alternativou ke klasice.
Zdroj: Pixabay, kitchenlive

Vaječný likér, oblíbený zimní nápoj provoněný vanilkou a špetkou alkoholu, je neodmyslitelnou součástí sváteční atmosféry. Co kdybyste ho ale letos vyzkoušeli s kapkou inovace? Naučíme vás, jak si doma vyrobit karamelovou verzi populárního „koňaku“, kterou překvapíte rodinu i sousedy.

Příběh vaječného koňaku

Historie vaječného koňaku sahá daleko do minulosti, až do středověké Anglie. Zdejší šlechta si oblíbila nápoj jménem „posset“ – teplý mléčný punč doplněný vínem nebo pivem, často ochucený kořením. Přidání vajec do nápoje přineslo jemnější a bohatší konzistenci.

V 17. a 18. století, kdy se Angličané plavili do Nového světa, si tuto lahůdku vzali s sebou. V Americe pak začali do nápoje místo piva či vína přidávat levnější a dostupnější rum z Karibiku. A tak se zrodil první „egg nog“.

Slovo „nog“ údajně pochází ze staroanglického výrazu pro silný alkoholický nápoj, jiní zase tvrdí, že odkazuje na dřevěné pohárky, ze kterých se nápoj pil. Ať už je pravda jakákoli, vaječný koňak postupně získal svoji dnešní „tvář“ – funguje jako lahodná směs vajec, cukru, mléka, smetany a alkoholu.

Co jste možná nevěděli

Vaječný koňak je oblíbený nápoj, který si našel své místo nejen jako pochoutka během svátečních dní, ale v minulosti byl dokonce považován za posilující elixír pro rekonvalescenty. Díky obsahu bílkovin z vajec a energii z cukru byl údajně ideálním nápojem, který dodával sílu

Ve světě existuje mnoho verzí „vaječňáku“. Například ve Venezuele a Kolumbii si lidé rádi dopřávají nápoj známý jako „ponche crema“. Tento krémový likér je velmi podobný našemu vaječnému koňaku, ale často se obohacuje o příchutě vanilky a citrusů, což mu dodává exotický nádech.

A pokud jde o vaječný koňak, nesmíme zapomenout na rekordy. V roce 2018 byl na festivalu Southern Whiskey Society v Nashville v USA připraven největší vaječný koňak na světě. Tento gigantický nápoj obsahoval více než 500 litrů a stal se skutečnou atrakcí. 

Vaječňák s příchutí

Kromě klasické verze se dnes připravují i různé příchutě vaječného koňaku, které potěší ty, co mají rádi něco netradičního. Mezi nejoblíbenější varianty patří například čokoládový vaječný koňak, který se připravuje přidáním kvalitního kakaa nebo čokoládového likéru. Další populární příchutí je vanilka, kterou získáte přidáním vanilkových lusků nebo vanilkového extraktu.

Pro milovníky exotiky se nabízí kokosová alternativa s přídavkem kokosového mléka nebo kokosového likéru. A pokud máte rádi koření, můžete vyzkoušet variantu s nádechem skořice, muškátového oříšku či dokonce perníkového koření, které dodají nápoji ještě více vánočního kouzla.

Skvělou volbou je také karamelová verze populárního vaječňáku. Na přípravu je velmi snadná, což dokazuje na svém tiktokovém profilu i uživatelka bakingwithkate_. Ve svém videu nabízí postup, který zvládne i úplný kuchařský amatér. 

@bakingwithkate_ Vice receptů na ig: bakingwithkate_ 🥂🫶🏻 Karamelový vaječňák, to je teprve bomba!😍🥂 pokud máte rádi obyčejný vaječňák, tak tohle je skvělá změna a snad ještě lepší! 🥰 tak zkuste a dejte mi vědět, jak Vám chutnal!🤩 Pro více vánočních receptů sleduj @bakingwithkate_ 💛 BUDEŠ POTŘEBOVAT: 🥂 300ml smetany ke šlehání 💛 400ml rumu 🥂 70g cukru 💛 1 salko 397g 🥂 vanilka 💛 4 žloutky Do hrnce si naliješ a přidáš všechny suroviny kromě žloutků a směs zahřeješ na 75 °C, aby se cukr rozpustil a směs se ohřála, jakmile se z ní začne kouřit a na prst bude teplá až horká, tak stáhneš ze sporáku a za stálého míchání vmícháš rozšlehané žloutky. Pak uz jen směs přecedíš a naliješ do sklenic, necháš vychladnout a skladuješ v lednici cca 1-2 měsíce, ale věř mi, že ho dříve vypiješ!😄🙈 nejlepší je až na druhý den po odležení a taky ještě zhoustne. Dobrou chuť!✨ #domacivajecnak #karamelovyvajecnak #karamelovyvajecnyliker #karamel #domacivajecnyliker #domacivajecnykonak #vajecnyliker #vajecnak #jednoduchyvajecnak #jednoducherecepty #rychlerecepty #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanoce #fyp #protebe #tekutecukrovi #musisvyzkouset #foryoupage #viralrecipe #vanocninapoj #vanocniinspirace #recepty #nejlepsirecepty #tipyatriky #jaknavajecnak #jaknavajecnyliker #dezerty #do20min #rychlovka ♬ Rockin' Around The Christmas Tree - Brenda Lee

Karamelový vaječňák

Na přípravu skvělého vaječného koňaku s karamelovou příchutí budete potřebovat: 300 ml smetany ke šlehání, 400 ml rumu, 70 g cukru krupice, 1 karamelové salko (397 g), vanilkovou pastu a 4 žloutky.

Jak na to?

  1. Do hrnce nalijte smetanu, přidejte karamelové salko, podle chuti vanilkovou pastu a krupicový cukr. 
  2. Směs zahřejte na 75 °C, aby se cukr rozpustil a směs se ohřála. Jakmile se z ní začne kouřit a na prst bude teplá až horká, stáhněte ji ze sporáku a za stálého míchání přidejte rozšlehané žloutky.
  3. Pak už jen směs přeceďte a nalijte do vymytých a vysušených sklenic. Nechte vychladnout.
  4. Skladovat můžete vaječňák v lednici zhruba 1-2 měsíce.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit klasický vaječný likér.

Zdroje informací:

time.com - A Brief History of Eggnog

whychristmas.com - The History of Eggnog

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku