Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když si šéfkuchař Radek Kašpárek otevíral svou druhou restauraci, moc lidí mu nevěřilo. Zvolil pro ni totiž zrádnou lokalitu - Staroměstské náměstí. Jak se ovšem téměř po roce od otevření ukázalo, měl přísný porotce Hell’s Kitchen Česko „dobrý čich“. Přesvědčili jsme se o tom na vlastní oči i chuť!

Setkání s Kašpárkem

Původně jsme chtěli zjistit, jak vypadá prostor, kde bude pracovat vítěz či vítězka soutěže Hell’s Kitchen a seznámit s tím i naše čtenáře. Potom se ovšem naskytla možnost si o restauraci „420“ popovídat s jejím majitelem Radkem Kašpárkem a následně bez jeho vědomí i otestovat, jak jeho slova platí v praxi.

Když jsme se s porotcem soutěží MasterChef Česko a Hell’s Kitchen Česko setkali v jeho podniku na Staroměstském náměstí, který získal název podle telefonní předvolby pro Českou republiku, přivítal nás usměvavý šéfkuchař, který nám sdělil, že už si stačil ráno zacvičit i zkontrolovat svou michelinskou restauraci Field, která se nachází zhruba pět minut chůze od „420“.

Kuchyně jako seřízený stroj

Kašpárek nám nejprve vysvětlil, jak to v této „hospodě“, jak on sám svůj podnik nazývá, chodí. „Máme tu 60 zaměstnanců, z nich je 26 kuchařů. Ostatní jsou číšníci, pekaři a řezníci,“ vypočítal z hlavy populární šéfkuchař. Bylo znát, že „své“ lidi dobře zná. „Snažím se, aby se ten tým moc neměnil, protože když odejde jeden, dva lidi, tak je to velký zásah do chodu kuchyně,“ popsal Kašpárek pro Toprecepty.cz.

Podle naší zkušenosti ale kuchyně funguje perfektně. Minimálně se to dá usoudit podle toho, že pokrmy, které z ní vycházejí, máte na stole rychle, chutnají perfektně, navíc jejich prezentace snese nepřísnější měřítka.

Překvapivá spojení chutí

Zkusili jsme třeba knedlíčky plněné uzeným kaprem s polévkou z kimchi a salátem s kimchi, jarní cibulí, řeřichou a uzenými mandlemi za 450 Kč, která na „první dobrou“ připomínala tradiční zelňačku, ale hned po pár vteřinách v ústech jsme ucítili, že se v ní skrývá daleko více chutí, než v české klasice.

Pečený candát s omáčkou z fermentovaných rajčat a pršutu, tarhoňou, grilovanou brokolicí s rybím krémem, bylinkami a kaviárem za 760 Kč zase naprosto bourá představu, že k oblíbené rajské omáčce nejlépe „sedí“ hovězí maso nebo masové koule. Kašpárkova omáčka je sice kyselejší, proto k candátovi skvěle sedne, ale rozhodně si při jejím ochutnání vzpomenete na rajskou, kterou jste zvyklí dělat doma.

Vrcholem pro náš však byl vynikající smažený telecí řízek s bešamelem z vyzrálých sýrů, bramborovou kaší s hnědým máslem, lanýžovou omáčkou a sladkokyselým kompotem z angreštu za 760 Kč. Čekali jsme obvyklou českou klasiku, ale dostali nafouknutou strouhanku z čerstvých rohlíků, ve které se skrývalo nejen telecí maso, ale také kvalitní sýr, který dodal jídlu další chuť.

Navíc, jak jsme se dozvěděli od obsluhy, řízek je smažen na přepuštěném másle, což mu dodává neodolatelnou chuť. Kompot pak skvěle poslouží místo okurkového salátu, nebo kyselé okurky, kterou jste patrně zvyklí k řízku přidávat doma.

Jako dezert rozhodně, stejně jako my, vyzkoušejte „doutník“ plněný čokoládovým krémem, který je inspirovaný kdysi ikonickým pouličním občerstvením v Ostravě, katowickou rurkou. Ostatně, i název dezertu ve 420 je Katowický doutník. 

Jestli Katowické rurki neznáte, tak vězte, že šlo o křupavé, čerstvě upečené trubičky z tenkého těsta, naplněné pařížskou šlehačkou. Zhruba před rokem se ale jejich prodej v moravské metropoli ukončil, takže Kašpárkova restaurace je možná jediné místo v Česku, kde můžete tuhle delikatesu ochutnat. A nejen to. V menu „420“ najdete i špecle po Slezsku nebo mezi dezerty štramberské ucho. 

Pochopitelně, nikdy nejde jen o obyčejné špecle nebo obyčejnou rurku. Pokaždé je výsledný pokrm tím původním jen inspirován. Třeba již zmíněný doutník je podáván se zmrzlinou, zálivkou z pepře a vtipně doplněný „popelem“ z máku a cukru.

Co přesně se servíruje, to vám na místě obsluha pokaždé do detailů vysvětlí. Ale nemáte při tom divný pocit, že vás někdo školí, naopak, hltáte informace, abyste pak u stolu mohli diskutovat o tom, co v daném jídle cítíte za ingredience.

Kontrola musí být

Přestože Kašpárek svým zaměstnancům věří, přiznává, že je nutné, aby se v restauraci pohyboval. „Kontroluji kvalitu, to je nutnost. Šéf má být v práci, hází to dobré světlo na celkový chod restaurace i na tým lidí v kuchyni,“ vysvětluje šéfkuchař s tím, že víkendy si bere volné, když je však třeba pomoci, je v práci i v sobotu.

To můžeme potvrdit, dokonce dodáme, že ani neděle není výjimkou. Právě tento den jsme totiž „420“ navštívili my a jako první jsme v otevřené kuchyni, která je hned u vstupu do restaurace, spatřili Radka Kašpárka, jak svým úderným ostravským přízvukem diktuje svým spolupracovníků, jaká jídla mají chystat.

Češi vedou nad turisty

Před otevřením se hodně diskutovalo o tom, že majitel restaurace s michelinskou hvězdou Field na Staroměstském náměstí narazí. „Pamatuji si, jak mi jeden známý říkal: „Ty vole, vždyť na ten Staromák nikdy lidi za jídlem nechodili“. A já jsem mu na začátku řekl, že neměli důvod. A teď ho mají,“ směje se Kašpárek a zároveň dodává, že se strašně bál, aby Čechy do restaurace nalákali.

„Jsem moc rád, že si tu cestu našli, je to asi dané tím, že děláme kuchyň, která tady chyběla a možná trochu i tím, že jsem vidět v televizi. Samotného mě to překvapilo a jsem za to strašně rád,“ přiznává pro Toprecepty šéfkuchař s tím, že česká klientela tvoří asi 70-80 procent hostů.

Ani v tomto směru Kašpárek nepřeháněl. Během naší návštěvy ve „420“ byla převaha našinců hodně znát. Šesti i osmičlenné skupiny si užívaly nejen krásný historický interiér, ale především pokrmy, které jim „přistávaly“ na stolech.

Michelinská hvězda není cílem

Ve chvíli, kdy se ukázalo, že Kašpárek svou novou restaurací trefil pomyslný hřebíček na hlavičku, začalo se spekulovat o tom, zda také „420“ míří, stejně jako Field, za hvězdou.

Strašně nerad říkám, že bych chtěl pro 420 michelinskou hvězdu, protože jsem pověrčivý. Ale stejně vnitřně to tam vzadu mám, že mi to tam cinká, takový ten nápad, že by to bylo super mít dva takhle oceněné podniky“ přiznává Kašpárek pro Toprecepty.cz.

Priorita je, aby hospoda šlapala, aby vydělávala a aby zaměstnanci byli spokojení, aby jim nic nechybělo. A pokud tohle všechno dodržíme, tak pak by mohla přijít nějaká odměna,“ dodává.

Tu by si restaurace „420“ skutečně zasloužila, protože jídlo, které zde dostanete, bude ještě dlouho předmětem debat s lidmi, s nimiž jste zde poobědvali nebo povečeřeli. A zaručujeme vám, že se o zážitek z restaurace Radka Kašpárka bude dělit s každým, koho zajímá dobré jídlo. A možná i se všemi ostatními.

Jak vypadá restaurace „420“ a jídlo, které zde servírují, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Reportáž: Proč je Kašpárkova restaurace 420 takovým hitem? Mají zde luxusní telecí řízek i doutník jako dezert

Ukázat 29 fotografií

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit skvělý řízek naruby.

Recepty k tomuto článku