Cukrářka Iveta Fabešová chce mít klidné Vánoce a přiznává: Cukroví doma nepeču, na to už nemám kapacitu
16. 12. 2024 Rozhovory a reportáže
Iveta Fabešová se stala v cukrařině pojmem, lidé její výtvory vyhledávají a velmi chválí. Majitelka dvou podniků však doma trochu naplňuje přísloví o „kovářově kobyle“. Jak se to projevuje o vánočních svátcích, jaké cukroví vede u Ivetiných dětí i co čeká návštěvníky zbrusu nové cukrárny, prozradila známá cukrářka v rozhovoru pro Toprecepty.cz.
Náročné období
Poslední roky byly pro Ivetu Fabešovou velmi hektické. Vydávala kuchařky, vedla podnik ve Werichově vile na pražské Kampě a naposled chystala otevření nové provozovny poblíž pražského Masarykova nádraží. „Vidím v ní ještě hodně práce, kterou máme před sebou. V gastronomii v podstatě nikdy neexistuje moment, že máte hotovo. Takže pořád jsou tam věci, které určitě můžeme zlepšit,“ říká pro Toprecepty.cz Iveta.
Mohlo by vás zajímat
Pohodové vánoce
Rozhodně to však nebude během vánočních svátků, ty chce totiž sympatická cukrářka trávit zcela odlišně. „Hlavně se budu snažit skutečně odpočívat. Nikam nespěchat a užívat si to, že nic nemusím,“ těší se Fabešová. „Už dávno jsem se naučila, že když něco nestihnu, tak je to jedno, nikdo nás za to nehodnotí a nechci pak na Štědrý den sedět u stolu úplně vyčerpaná. Milujeme s dětmi mít velký strom, ten si krásně nazdobit a jinak se nestresovat,“ dodává.
Cukroví s překvapením
Večeře je předem daná, na štědrovečerní tabuli se tak objeví řízek, rybí polévka, bramborový salát, kuba a nějaká ryba, která nahradí kapra. Kdo by však čekal, že cukroví bude od renomované cukrářky, bude překvapen. „Já ho nepeču, to už vůbec nezvládám (smích). Pro nás v cukrárně jsou Vánoce hlavní sezóna, takže peču vše tam, ale cukroví to není,“ vysvětluje Iveta. To ovšem neznamená, že by o něj její rodina byla ochuzena. Hlavně nesmí chybět oblíbené kousky, jako jsou medové trubičky s máslovým krémem v čokoládě, vanilkové rohlíčky a linecké.
Po svátcích začne vymýšlení dezertů
I přes Vánoce však Iveta na práci trochu myslet musí, protože obě její kavárny jsou přes svátky otevřené. Ta na Kampě má každoročně plno, ta na Masaryčce čeká na první Vánoce. Přestože jde o podnik stejné cukrářky, je vidět, že se od toho ve Werichově vile odlišuje. „Určitě je mnohem větší, je modernější. Má rozhodně unikátní interiér s nádhernou světelnou instalací od Preciosy,“ popisuje Fabešová pro Toprecepty.cz.
Přesto se najdou i některé společné body, jako jsou oblíbené dezerty. „Přenesla jsem ty nejznámější, jako jsou citron či popcorn, ale i další. Věnovala jsem teď rok života jen stavbě a všem detailům v kavárně, takže na vytváření nových produktů nebylo tolik času,“ říká Iveta. „Ale jakmile odpadne vánoční šílenství, pustím se znovu do tvorby,“ slibuje.
Jak to vypadalo na otevření nové cukrárny Ivety Fabešové, zjistíte v naší fotogalerii:
Fotogalerie - Cukrářka Iveta Fabešová otevřela další cukrárnu. Mezi zákusky za necelých 200 Kč najdete i popcorn či kávový kelímek
Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu skvělé vanilkové rohlíčky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, čím potírat vánočku před pečením, aby se krásně leskla: Nejhezčí barvu udělá žloutek, říká
VIDEO: Eliška otestovala, kde mají v Praze nejlepší větrník. Našla skvost, podprůměrné suroviny i jedno překvapení
Cukrářka Iveta Fabešová chce mít klidné Vánoce a přiznává: Cukroví doma nepeču, na to už nemám kapacitu
Přečtěte si Zobrazit více
Jednoduchý krém do cukroví, který dlouho vydrží: Je lahodný a jemný a stačí na něj jen dvě suroviny
Pistáciové linecké cukroví podle Terezy z Peče celá země: Je neuvěřitelně křehké a navíc nádherně vonící ořechy
Spočítali jsme za vás: Kilogram domácích vanilkových rohlíčků vyjde na 160 Kč, v obchodě dáte i šestkrát tolik