Margotková kolečka: Méně tradiční cukroví se základem z lineckého těsta chutná po exotice
16. 12. 2024 Vaření
Nevíte, co ještě vyzkoušet za druh cukroví a máte rádi kokos? Upečte si vynikající margotková kolečka, vyrobená z oblíbené tyčinky. Jsou snadná na přípravu a mlsalové si je zamilují.
Margotková kolečka
Margotková kolečka jsou méně tradičním cukrovím, které si ale snadno zamilujete. Jsou velmi jednoduchá na přípravu a mají jedinečnou chuť.
Toto cukroví je inspirováno oblibou tyčinky Margot, která je známá svou kombinací kokosu a čokoládové náplně. Margotková kolečka jsou proto ideální volbou pro ty, kteří hledají sladké potěšení s trochou exotiky.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho jsou margotková kolečka
Jde vlastně o kolečka z lineckého těsta, která po se po upečení a vychladnutí spojují speciální náplní z nastrouhaných tyčinek Margot, másla, cukru a rumu.
Stojí za zmínku, že tato tyčinka má už několik podob a všechny se dají využít v tomto cukroví. Může tedy mít mírně odlišnou příchuť.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak na margotková kolečka
Na 30 kusů koleček budete potřebovat: na těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučka, 1 vejce a 1 špetku citronové kůry. Na náplň: 150 g čokolády Margot (nastrouhané), 200 g másla, 2 lžíce cukru moučka a 3 lžíce rumu. Na zdobení: čokoládová poleva a 1 nastrouhaná čokoláda Margot.
Jak na to? Ze surovin vypracujte těsto, které nechte v lednici odpočinout (může být do druhého dne). Potom vyválejte plát o síle 3 mm a vykrojte kolečka. Pečte při teplotě 160 °C cca 10 minut (každá trouba peče jinak). Po upečení nechte vychladnout.
Připravte si náplň. Máslo utřete s cukrem, přidejte rum a nastrouhanou Margotku. Vychladlá kolečka po dvou slepujte připravenou náplní, namočte vrchní část do polevy a posypejte nastrouhanou Margotkou.
Margotková kolečka je nejlepší skladovat v chladu, ideálně v uzavřené krabičce, aby cukroví nenabralo vlhkost ani pachy z lednice. Nejdříve cukroví měkne a chutě se propojují, takže bude chutnat stále lépe. Při správném skladování vydrží až 2 týdny.
Náš tip: Upečte si margotková kolečka podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vítězem Prostřena se stal Šon, oblíbený svérázným humorem. Podával sušené žáby i pálenku s naloženými hady
Cukrář Josef Maršálek radí, jak správně skladovat cukroví: Pozor na balkon i pečivo plněné pudinkovými krémy, říká
Dokonalý ořechový krém do cukroví: Je nenáročný na přípravu a provoněný rumem, díky kterému déle vydrží