Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše desetiletá Anička miluje asijskou kuchyni, hlavně vietnamské speciality. Vzhledem k tomu, že jí před dvěma lety zjistili celiakii, docela se to hodí. Nejradši má totiž rýžové nudle na všechny způsoby, nejvíc ji ale potěší, když jí doma uděláme bun bo nam bo.

Áňa miluje vietnamskou kuchyni

Děti sice bývají vybíravé a nerady experimentují, to ale pro naši dceru Aničku rozhodně neplatí. Už odmala ráda ochutnává různé cizokrajné speciality, máme tak fotku z jejích tří let, jak okusuje chapadlo z chobotnice a degustuje šneky, miluje mušle, místo chipsů mlsá pražené červíky nebo cvrčky a vždy je nadšená, když se sousedy děláme sushi.

Už jako malá si oblíbila vietnamskou kuchyni. Vzhledem k tomu, že my ji s manželem máme také  rádi, nemuseli jsme nikdy řešit, jako jiní rodiče, zda si v nějakém vietnamském bistru bude mít co dát a s klidem jsme ji vzali i do vyhlášené pražské vietnamské tržnice Sapa. Zkrátka pro případnou budoucí dovolenou v Asii je naše Áňa jako stvořená.  

Nejoblíbenější rýžové nudle

Tuto její vášeň pro asijskou kuchyni jsme ocenili hlavně tehdy, kdy se před více než dvěma lety zjistilo, že má Anička celiakii a bude muset držet bezlepkovou dietu. Téměř ze dne na den jsme museli vyměnit všechny těstoviny na bezlepkové. V tu chvíli nám její obliba asijských jídel přišla jen vhod. 

Rýžové nudle, které jsou jednou z hlavních ingrediencí specialit vietnamské kuchyně, jsou totiž přirozeně bezlepkové. Navíc Áně chutnají mnohem víc než těstoviny kukuřičné, takže když chceme vařit nějaké jídlo z těstovin – poměrně často je upravujeme nějak po asijsku

Slavná vietnamská specilita

Rýžové nudle jsou i základem jednoho z nejslavnějších vietnamských pokrmů – bun bo nam bo. Tento teplý nudlový salát ze středního Vietnamu s hovězím masem, spoustou zeleniny a bylinek, který se přelévá speciální sladkokyselou omáčkou a nakonec ještě posype křupavou smaženou cibulkou a arašídy, najdete v nabídce snad každé vietnamské restaurace.

A je i Áni první volbou, když se rozhoduje, co si dát. Vzhledem k tomu, že se ale zas tak často do nějakého takového bistra nedostaneme, dožaduje se Anička, ať jí bun bo nam bo aspoň děláme doma

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Bun bo nam bo podle Šona

Naštěstí udělat tento vietnamský salát není nijak složité a ingredience na něj jsou běžně dostupné, tedy kromě čerstvých asijských bylinek. Úplně ale stačí, když použijete jen koriandr, který je k sehnání v mnoha supermarketech. Bun bo nam bo děláme podle receptu Sona „Šona" Chunga. Vietnamec, který od svých 10 let žije v České republice a už má českou manželku a syna Olivera, je známý na sociálních sítích a hlavně na Youtube díky svému profilu Sonoviny.tv. Tam dává videa s recepty na různé, nejen vietnamské, pokrmy. Je totiž přesvědčen, že právě jídlo může spojovat různé národy. 

Šon si sám ze sebe umí skvěle dělat legraci a nedávno mu vyšla první kuchařka nazvaná Asijská kuchařka od Šona. Do povědomí široké veřejnosti vstoupil i díky své facebookové skupině Asijská kuchyně - recepty CZ & SK a vlastní i asijský obchod s potravinami v Jindřichově Hradci.

Na jeho eshopu Sonjh.cz si můžete koupit všechny ingredience na přípravu různých asijských specialit a nabízí zde dokonce i speciální balíček s ingrediencemi přímo na bun bo nam bo.

Šonova videa jsou zábavná a jídla na přípravu snadná. Vaříme podle nich doma často a zvládne to i můj muž. Takže i bun bo nam bo vařil tento týden právě on. A jak tedy slavnou vietnamskou specialitu podle Šona připravíte? 

Budete potřebovat: 300 g hovězí kýty, ½ cibule, 3 stroužky česneku, 1 stonek citronové trávy (lze ji koupit i sušenou), 2 špetky soli, 1 špetku cukru, 1 lžíci rybí omáčky, 1 lžíci sezamového oleje, 1 lžíci ústřicové omáčky, 1 mrkev, polovinu hlávky ledového salátu, čerstvý koriandr nebo jiné vietnamské bylinky, menší misku pražených nesolených arašídů, křupavou restovanou cibulku podle chuti, 1/2 balení tenkých rýžových nudlí, mungo klíčky, případně chilli papričku.
Na zálivku si připravte: 15 g cukru, 1 špetku soli, 10 ml rybí omáčky, 5 ml rýžového octa a 50 ml vody

  1. Maso nakrájejte napříč vláken na tenké plátky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a hodně najemno nakrájejte citronovou trávu.  K masu pak přidejte polovinu množství cibule, česneku, veškerou citronovou trávu, dvě špetky soli, cukr, rybí a ústřicovou omáčku a vše promíchejte. Maso pak nechte chvíli marinovat – stačí 30 minut. 
  2. Připravte si zeleninu. Oškrabejte mrkev a nakrájejte ji na drobné nudličky, ledový salát nakrájejte na proužky. Arašídy rozdrťte. Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě, slijte je a propláchněte horkou vodou. 
  3. Všechny ingredience na omáčku nalijte do kastrůlku, zamíchejte a zahřejte. Když je lehce ohřátá, přidejte polovinu zbylého česneku a promíchejte. Hotovou zálivku přelijte do misky. 
  4. Na pánvi rozehřejte olej přidejte zbylou cibuli a česnek a nechte rozvonět. Pak přidejte marinované maso a osmahněte. 
  5. Na talíř dejte rýžové nudle, na ně naaranžujte ledový salát, mrkev, bylinky a hrst mungo klíčků a přidejte maso. Můžete přidat i chilli papričku. Posypejte arašídy a praženou cibulkou. Podávejte s připravenou zálivkou. 

Něco navíc: Tento pokrm připravoval Šon také v pořadu Prostřeno, kde je tento týden jedním z účastníků. Na fotky z natáčení se můžete podívat v naší galerii: 

Náš tip: Kromě bun bo nam bo má Anička ráda i vietnamskou polévku pho bo. Tu si můžete uvařit podle našeho video receptu

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Recepty k tomuto článku