Rumové koule jsou nádherně šťavnaté díky rozinkám. A drobnými úpravami z nich vykouzlíme hned několik druhů cukroví
18. 12. 2024 Vaření
Rumové koule či kuličky si nezískaly svou popularitu jen tak náhodou. Jeden z nejžádanějších druhů nepečeného cukroví má jako hlavní složku piškoty, můžete ale využít i zbytky sušenek.
Rumové kuličky
Chcete na poslední chvíli připravit nepečené cukroví? Rumové kuličky jsou skvělou variantou hlavně pro rychlou přípravu, nejsou zapotřebí speciální suroviny, budete je mít nejspíš doma. Rumové kuličky můžeme přichystat na různé oslavy a posezení, ideální jsou i na vánoční stůl nebo jako jedlý dárek. Vyzkoušejte různé varianty a překvapte svou rodinu a přátele originálními chutěmi.
Protože rumové koule obsahují rum, vydrží relativně dlouho. Stačí je dobře uzavřít do nádoby a dát je do ledničky. Vydrží tam zhruba 2 týdny. Když budeme chtít, aby vydržely déle, můžeme je zamrazit, a pochutnat si na nich i za několik měsíců.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se dělají rumové kuličky
Základní recept na rumové kuličky obvykle tvoří několik hlavních surovin:
-
Základem jsou piškoty. Pokud nám ale z pečení zbylo nepovedené cukroví, můžeme použít to. Hodí se ale také zbylé sušenky. Ať vybereme jakýkoliv druh základu, vždy ho rozemeleme. Variantou jsou také namleté nebo jemné vločky.
-
Máslo je druhou důležitou ingrediencí, která směs propojí.
-
Rum dodá kuličkám typickou chuť a vůni. Pokud nechceme využívat alkohol, zvolíme rumové aroma.
-
Kakao dáváme do kuliček pro čokoládovou chuť.
-
Cukr přidáváme na doslazení. Může to být moučka, krupice, využít můžeme i Salko, javorový sirup nebo med.
-
V kuličkách obvykle bývá i marmeláda, většinou rybízová, která dodá příjemnou kyselost.
-
Pokud chceme bohatší chuť kuliček, můžeme přidat koření. Výborně se hodí skořice, špetka muškátového ořechu nebo troška vanilky.
Varianty rumových kuliček
Rumové kuličky nemusíme připravovat jen v jedné variantě. Drobnými změnami můžeme přichystat hned několik obměn jednoho základního druhu.
-
Rozinkové kuličky: Stačí, když přidáme pokrájené rozinky. Pro dospěláckou variantu je můžeme ještě předem naložit do rumu. Vůně bude výraznější.
-
Ořechové kuličky: Ořechy můžeme do kuliček přidat dvěma způsoby. Můžeme je nasekat na kousky a dát do základní směsi. Variantou je také to, že v namletých oříškách kuličky obalíme.
-
Čokoládové kuličky: Zajímavou variantou je namočení hotových kuliček do čokoládové polevy.
-
Kokosové kuličky: Kuličky můžeme také obalit v nastrouhaném kokosu.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit rumové koule
Na jednu dávku potřebujete: 200 g dětských piškotů, 1 lžíci pikantní marmelády (rybíz, borůvky...), 1 lžíci změklého másla, 1 lžíci kakaa (nebo nastrouhané čokolády), 2 lžíce cukru, 1/2 lžíce mletého kokosu a 100 g rozinek (přes noc namočených v rumu). Na obalení: 5 lžic kokosu a 2 lžíce cukru.
Jak na to? Piškoty namelte najemno. Umleté piškoty smíchejte s marmeládou, přidejte změklé máslo, cukr, kakao nebo čokoládu, kokos a rozinky i s rumem, ve kterém jste je namáčeli. Vše dobře propracujte, až vznikne tvárné těsto.
Z těsta odkrajujte stejné kousky a tvořte z nich kuličky. Ty potom obalujte v mletém kokosu s cukrem. Rumové kuličky nechte alespoň jeden den na chladném místě odležet.
Náš tip: Připravte si oblíbené rumové kuličky podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Druhy svatebních koláčků: Liší se těstem, tvarem i náplní, ale všechny jsou skvělé
Chorvatské kostky čupavci: Vláčný zákusek z medového těsta s velkou vrstvou čokolády a kokosu chutná božsky
Pět tipů na úžasné jedlé dárky: Radost udělá domácí likér, sirup na přípravu svařáku nebo třeba cibulovo-slaninová marmeláda
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Rum tuzemák stál 50 Kčs za půllitr. Nejslavnější byl s plachetnicí. Sehnat se dá stále, jen se mu nesmí říkat rum
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Masarykovo cukroví z Malé pekárny Nadi Pohlreichové krásně voní oříšky a na přípravu je snadné