Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedním k nejvyužívanějším mléčným výrobkům v předvánočním období patří slazené kondenzované mléko Salko. Je základem spousty krémů, sváří se na mléčný karamel a figuruje i ve spoustě receptů na domácí vaječný koňak. Víte ale, že jeho historie sahá více než 80 let do minulosti? 

Salko do kávy i do moučníků

Salko je jednou z důležitých ingrediencí při přípravě mnoha vánočních specialit,  nejde však o ryze českou specialitu. Slazené kondenzované mléko je známé i v dalších zemích světa, třeba ve Vietnamu je důležitou ingrediencí do jejich proslavené kávy, používá se se i do mnoha dezertů v zemích Latinské Ameriky – zkrátka všude tam, kde je horko a husté trvanlivé mléko je tam více než praktické.

Salko je totiž ve skutečnosti doslazované kondenzované neboli zahuštěné mléko – tedy částečně dehydrované mléko, jehož předností je, že vydrží poměrně dlouho a není nutné ho skladovat v lednici – tedy, dokud ho neotevřete. V případě Salka jeho trvanlivost navíc prodlužuje i právě cukr, kterého je v něm opravdu hodně a zajišťuje salku ještě hustší konzistenci

Z mlékárny Hlinsko

Sladká zahuštěná mléka se u nás prodávají od více výrobců, obvykle se jim ale stejně říká salko podle toho nejslavnějšího, který u nás začali jako žhavou novinku vyrábět v Mlékárně Hlinsko již před více než osmdesáti lety v roce 1943, historie mlékárny však sahá ještě dál do minulosti, a to do roku 1939.

Tehdy ji na Vysočině založila švýcarská společnost Nestlé a roky se jí říkalo „nestlovka“.  Místo si vybrali kvůli místní čisté přírodě a mléku od místních krav, které prý kvalitou odpovídalo tomu z alpských pastvin. 

Když se z mléka odpaří voda

Mléko tu zpracovávali na sušené a sušené podmáslí, nejvíc se však proslavili právě výrobou kondenzovaného mléka, které dělali odpařením vody z mléka a následným přidáním cukru. Díky tomu vznikla typická hustá a sladká tekutina, která se hodí do kávy, čaje i do mnoha moučníků a také do cukroví. Ještě v roce 1948 byla Mlékárna Hlinsko jediným výrobcem kondenzovaného, ale i sušeného mléka, sušeného podmáslí a másla u nás. 

Původně tajná receptura

Společnost Nestlé původně usilovala o to, aby receptura zůstala tajná, zaměstnanci mlékárny ji však přesto od švýcarského vedení získali. Dílky tomu se Salko mohlo vyrábět dál i poté, co mlékárnu převzal národní podnik Průmyslu mléčné výživy. Dodnes se tak k výrobě tohoto sladkého mléka používají stejné postupy, receptury i technologické zařízení. Jen cena se změnila, podle pamětníků z facebookové skupiny Milujeme retro prý dřív stávalo pouhých 5 Kčs.

Počátek značky Tatra

Roku 1964 se začaly výrobky prodávat pod značkou Tatra, která existuje dodnes. Na obaly se pak v rámci podpory československé vzájemnosti dostaly obrázky slovenských velehor, kravička a další motivy horských pastvin.

Mlékárna Hlinsko se však neproslavila jen svými kondenzovanými mléky v plechovce, ale i těmi v tubě, které zbožňují hlavně děti. V roce 1966 tu bylo instalováno speciální zařízení - první linka na plnění výrobků zahuštěného slazeného mléka do tub.

Z konzervy do tuby

První se začalo o rok později prodávat zahuštěné mléko Piknik, po něm následovala sladká zahuštěná smetana Jesenka a jako poslední se na trhu objevilo kakaové Pikao – to se dokonce původně prodávalo rovněž v konzervě jako Salko.

I když se tato „mlíčka“ obvykle konzumují tak, že se „vysosávají“ rovnou z tuby, zajímavostí je, že původní záměr byl jen vytvořit praktické kapesní balení kondenzovaných mlék z plechovky. Ale tak to ostatně tehdy bylo i s jinými výrobky. Vždyť z Vitacitu si také málokdo dělal limonádu

Historické fotografie z Mlékárny Hlinsko a starých obalů si můžete prohlédnout v naší fotogalerii

Náš tip: Salko (to karamelové nebo zkaramelizované) využijete i pro přípravu oblíbeného nepečeného cukroví medovníkových kuliček

Zdroje informací: 
Tatramleko.cz: Historie
Facebook.com: Milujeme retro
Wikipedia.org: Condensed milk

Recepty k tomuto článku