Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vařit bez soli se moc nedá a ani lívance bez ní za nic nestojí. To je jedno z hlavních poselství pohádky Byl jednou jeden král. My jsme proto špetku raději přidali, takže si můžete být jisti, že se určitě povedou. Takové lívance by rozhodně zachutnaly i pohádkové Marušce...

Byl jednou jeden král

„Přiměřeně, přiměřeně…“ Kdo by neznal slavnou hlášku z pohádky Byl jednou jeden král, která právem patří do zlatého fondu českých pohádek. Nezapomenutelný film s Janem Werichem v roli krále, Vlastou Burianem jako rádcem Atakdále a Milenou Dvorskou v roli královy dcery Marušky byl natočený na motivy pohádky Sůl nad zlato a řadí se mezi každoročně na Vánoce vysílané snímky.

Rozhodně proto nesmí chybět v našem adventním seriálu zaměřeném na jídla ze slavných českých, nejen televizních, pohádek. Své místo si v něm vysloužil  samozřejmě i díky památné scéně s lívanci, v níž zazní zmiňovaná hláška. Způsob přípravy lívanců je v ní totiž poměrně svébytný a „přiměřeně" se do nich rozhodně nic nedává.  

Bez soli to nejde

V oblíbené humorné scéně se samotný pan král se svým rádcem Atakdále vydává do kuchyně, aby kuchaři uvrženému do vězení dokázal, že vařit se dá i bez soli. Tu totiž nechal v celém království zlikvidovat poté, co vyhnal svou dceru Marušku, která mu řekla, že ho má ráda jako sůl. Jenže postupně zjišťuje, že bez soli to opravdu nejde.

Sůl totiž dokáže vytáhnout chuť, a to i sladkost, proto se aspoň špetka přidává i do moučníků. Pan král se ovšem musel bez ní obejít a i když se ji snažil nahradit kořením, úplně to nepomohlo. I když nutno podotknout, že kvalitu lívanců jistě negativně ovlivnil i fakt, že do nich házeli celá vajíčka i se skořápkami

Lívance krásně nadýchané

To u lívanců podle našeho receptu se žádných karambolů bát nemusíte. Jsou kynuté, tedy pravé staročeské, a pokud dodržíte ten správný postup a necháte těsto pořádně nakynout, budou krásné vláčné a nadýchané jako obláček. Na sváteční snídani zkrátka jako dělané. A jak na ně?

Budete potřebovat: 350-380 ml mléka, 250 g hladké mouky (nebo 150 g hladké a 100 g polohrubé mouky), 3 lžíce oleje, 1 vejce, 1,5 lžíce cukru krupice, 1 lžíci rumu, 1 špetku soli, strouhanou citronovou kůru (dle chuti), 10 g čerstvého droždí, olej nebo sádlo na smažení. 

  1. Ve vlažném mléce rozpusťte cukr a droždí, přidejte zbytek surovin a umíchejte hladké těsto. Můžete ho provonět troškou strouhané citronové kůry nebo 1 lžíci cukru nahradit vanilkovým cukrem. Těsto nechte asi 30 minut vykynout.
  2. Rozehřejte lívanečník nebo pánev a lehce jej potřete olejem nebo sádlem.
  3. Lžící nalévejte těsto na pánev a zvolna smažte lívanečky. Obracejte je teprve tehdy, když těsto na povrchu lehce zpevní.
  4. Podávejte je ještě teplé, posypané cukrem, polité sirupem nebo pomazané marmeládou či povidly a zdobené lžičkou zakysané smetany a čerstvým ovocem.

Něco navíc: Naše další speciální Pohádkové recepty si můžete prohlédnout zde

Recepty k tomuto článku