Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masarykovo cukroví z Malé pekárny Nadi Pohlreichové krásně voní oříšky a na přípravu je snadné
Zdroj: se souhlasem Malé pekárny/koláž Toprecepty

Chcete-li ještě něco upéct, Masarykovo cukroví je na poslední chvíli ideální volbou. Jeho příprava nezabere moc času, cukroví zároveň nepotřebuje moc času na rozležení a chutná báječně. Vyzkoušejte je třeba podle receptu z vyhlášené Malé pekárny nedaleko Prahy.

V Malé pekárně pečou zákusky i cukroví

Cukrárna a kavárna Malá pekárna v Letech nedaleko Řevnic je vyhledávaným místem, kam si zajít na kávu a něco dobrého a sladkého na zub. Do podniku Nadi Pohlreichové láká na své cukrářské umění hlavní cukrářka a zároveň jednatelka firmy Denisa Neprašová.

Z místních zákusků vám budou oči přecházet a nebudete vědět, který si dřív vybrat, zda nadýchanou Pavlovu, luxusní věneček Paris-Brest nebo místní vyhlášený bezlepkový makovec, jenž pečou podle tajného receptu. Kromě toho připravují na Vánoce i skvělé vánoční cukroví, které chutná jako od babičky nebo maminky, zkrátka takové, jež je ze samých dobrých a kvalitních ingrediencí

Masarykovo cukroví jako z Malé pekárny

Pokud to ale máte do údolí řeky Berounky, kde se kavárna nachází, daleko, můžete si upéct aspoň jedno z jejich úžasných cukroví. Majitelka Malé pekárny Naďa Pohlreichová nám totiž poskytla recept na jejich vynikající Masarykovo cukroví, které nabízejí ve sladkých balíčcích společně s vanilkovými rohlíčkylineckým, plněnými ořechy, vosími hnízdy nebo perníčky

Cukroví, které zvládnete i bez formiček

Jestliže jste Masarykovo cukroví dosud neznali, můžete si být jisti, že si ho zamilujete. Cukroví, které měl v oblibě sám tatíček Masaryk – první československý prezident, totiž nejenže báječně chutná, ale velmi jednoduše se též připravuje.

Nepotřebujete na něj žádné formičky ani vykrajovátka, stačí jen z těsta vytvarovat váleček, ten nechat ztuhnout, nakrájet na kolečka a pak upéct. Právě pro jeho tvar se tomuto cukroví někdy říká Masarykovy knoflíky. Hotové cukroví se nakonec stejně jako vanilkové rohlíčky obaluje v moučkovém cukru ochuceném vanilkou.

Báječná chuť oříšků

Cukroví je specifické tím, že se do něj dávají větší kousky ořechů, které příjemně kontrastují s máslovým těstem. Předem je ale třeba namočit ořechy asi na hodinu do vody, aby změkly. Díky tomu neriskujete, že si na nich vylomíte zub, přesto si však užijete jejich plnou chuť. V receptech často najdete ořechy vlašské, v Malé pekárně dělají Masarykovo cukroví s lískovými oříšky.

Jestliže vás láká je podle jejich receptu upéct, máte akorát tak čas a ještě to stihnete: „Masarykovo cukroví se musí nechat uležet asi 5 dní v chladné, ale suché místnosti," doporučuje majitelka cukrárny Naďa Pohlreichová a dodává jeden tip navíc: „Opatrně s vanilkovým cukrem, aby nebylo cukroví moc sladké." 
A jak tedy slavné Masarykovo cukroví uděláte?

Budete potřebovat: 175 g lískových oříšků, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, moučkový a vanilkový cukr na obalení cukroví. 

  1. Ořechy namočte na 1 hodinu do studené vody. Všechny suroviny smíchejte a vypracujte hladké těsto. Ořechy slijte, dobře osušte a zapracujte je do těsta. 
  2. Z těsta pak vytvarujte válečky o průměru 3cm, zabalte je do fólie a dejte přes noc do lednice.
  3. Druhý den nakrájejte těsto na kolečka o tloušťce cca 5 mm a ta rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C a kolečka v ní pečete dozlatova. 
  4. Ještě horké cukroví obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilinovým nebo vanilkovým cukrem. Cukroví nechte pár dní uležet v plechové dóze. 

Náš tip: Máte-li v oblibě lískové oříšky, můžete z nich udělat třeba i tyto vynikající trubičky plněné krémem

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku