Masarykovo cukroví z Malé pekárny Nadi Pohlreichové krásně voní oříšky a na přípravu je snadné
18. 12. 2024 Vaření
Chcete-li ještě něco upéct, Masarykovo cukroví je na poslední chvíli ideální volbou. Jeho příprava nezabere moc času, cukroví zároveň nepotřebuje moc času na rozležení a chutná báječně. Vyzkoušejte je třeba podle receptu z vyhlášené Malé pekárny nedaleko Prahy.
V Malé pekárně pečou zákusky i cukroví
Cukrárna a kavárna Malá pekárna v Letech nedaleko Řevnic je vyhledávaným místem, kam si zajít na kávu a něco dobrého a sladkého na zub. Do podniku Nadi Pohlreichové láká na své cukrářské umění hlavní cukrářka a zároveň jednatelka firmy Denisa Neprašová.
Z místních zákusků vám budou oči přecházet a nebudete vědět, který si dřív vybrat, zda nadýchanou Pavlovu, luxusní věneček Paris-Brest nebo místní vyhlášený bezlepkový makovec, jenž pečou podle tajného receptu. Kromě toho připravují na Vánoce i skvělé vánoční cukroví, které chutná jako od babičky nebo maminky, zkrátka takové, jež je ze samých dobrých a kvalitních ingrediencí.
Mohlo by vás zajímat
Masarykovo cukroví jako z Malé pekárny
Pokud to ale máte do údolí řeky Berounky, kde se kavárna nachází, daleko, můžete si upéct aspoň jedno z jejich úžasných cukroví. Majitelka Malé pekárny Naďa Pohlreichová nám totiž poskytla recept na jejich vynikající Masarykovo cukroví, které nabízejí ve sladkých balíčcích společně s vanilkovými rohlíčky, lineckým, plněnými ořechy, vosími hnízdy nebo perníčky.
Cukroví, které zvládnete i bez formiček
Jestliže jste Masarykovo cukroví dosud neznali, můžete si být jisti, že si ho zamilujete. Cukroví, které měl v oblibě sám tatíček Masaryk – první československý prezident, totiž nejenže báječně chutná, ale velmi jednoduše se též připravuje.
Nepotřebujete na něj žádné formičky ani vykrajovátka, stačí jen z těsta vytvarovat váleček, ten nechat ztuhnout, nakrájet na kolečka a pak upéct. Právě pro jeho tvar se tomuto cukroví někdy říká Masarykovy knoflíky. Hotové cukroví se nakonec stejně jako vanilkové rohlíčky obaluje v moučkovém cukru ochuceném vanilkou.
Báječná chuť oříšků
Cukroví je specifické tím, že se do něj dávají větší kousky ořechů, které příjemně kontrastují s máslovým těstem. Předem je ale třeba namočit ořechy asi na hodinu do vody, aby změkly. Díky tomu neriskujete, že si na nich vylomíte zub, přesto si však užijete jejich plnou chuť. V receptech často najdete ořechy vlašské, v Malé pekárně dělají Masarykovo cukroví s lískovými oříšky.
Jestliže vás láká je podle jejich receptu upéct, máte akorát tak čas a ještě to stihnete: „Masarykovo cukroví se musí nechat uležet asi 5 dní v chladné, ale suché místnosti," doporučuje majitelka cukrárny Naďa Pohlreichová a dodává jeden tip navíc: „Opatrně s vanilkovým cukrem, aby nebylo cukroví moc sladké."
A jak tedy slavné Masarykovo cukroví uděláte?
Budete potřebovat: 175 g lískových oříšků, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, moučkový a vanilkový cukr na obalení cukroví.
- Ořechy namočte na 1 hodinu do studené vody. Všechny suroviny smíchejte a vypracujte hladké těsto. Ořechy slijte, dobře osušte a zapracujte je do těsta.
- Z těsta pak vytvarujte válečky o průměru 3cm, zabalte je do fólie a dejte přes noc do lednice.
- Druhý den nakrájejte těsto na kolečka o tloušťce cca 5 mm a ta rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C a kolečka v ní pečete dozlatova.
- Ještě horké cukroví obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilinovým nebo vanilkovým cukrem. Cukroví nechte pár dní uležet v plechové dóze.
Náš tip: Máte-li v oblibě lískové oříšky, můžete z nich udělat třeba i tyto vynikající trubičky plněné krémem.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Díky Malé pekárně jsem si splnila sen o vlastní cukrárně, říká Naďa Pohlreichová. Největší úspěchy slaví s makovcem
Masarykovo cukroví voní oříšky a doslova se rozplývá na jazyku. Je přitom jednoduché, jen ořechy je třeba předem připravit
Co měl na vánočním stole prezident Masaryk? Kapra nahradil candát, následoval bažant a nechybělo ani speciální cukroví
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyrobit vanilkový cukr? Příprava je snadná a cukroví provoní celý dům
Univerzální ořechové těsto: Zvládnete s ním nejen vanilkové rohlíčky, ale i věnečky, kakaová kolečka nebo barevná zvířátka
Recept na dort Pavlova od Nadi Pohlreichové z Malé cukrárny u Prahy: Díky jasnému postupu se povede hned napoprvé