Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jan Punčochář patří mezi nejznámější české šéfkuchaře, a to nejen kvůli „porotcování“ v soutěži MasterChef Česko, ale především díky svému kuchařskému umění. To předvádí nejen ve své restauraci U Matěje, ale také doma, kde s velkou chutí vaří pro celou rodinu. Toprecepty.cz zajímalo, jak je tomu o Vánocích a co konkrétně se objevuje na štědrovečerní tabuli u Punčochářů.

Rodina, tradice a pohádky

Vánoce tráví populární šéfkuchař nejraději v poklidu doma s rodinou. „Tedy alespoň Štědrý den, kdy do práce nechodím, se setkáváme s nejbližší rodinou, vaříme, a to třeba tradičního kubu, kam přidávám langustýnky, koukáme na pohádky a užíváme si,“ popisuje Punčochář pro Toprecepty.cz s tím, že Vánoce má rád opravdu tradiční. „Na Boží hod však jsem obvykle nějakou část dne už U Matěje. Ale víte co, já beru restauraci jako druhou rodinu, takže se slaví svátky i tam a je mi dobře i v práci,“ dodává.

Štědrovečerní večeře je u Punčochářů stejně jako oslava svátků tradiční. „Já si nepotrpím na žádné výstřelky, takže je to bramborový salát s kaprem. Občas si tedy pohraji s tím salátem, určitě připravuji domácí majonézu a vždy máme salát den předem odleželý, ať se propojí chutě,“ popisuje oblíbený šéfkuchař.

Sváteční kuba

Mezi oblíbené pokrmy, které na vánočním stole jeho rodiny nechybí, patří vánoční kuba. Příprava je jednoduchá – den předem si namočíme kroupy, následně uvaříme v kuřecím vývaru. Houby také namočíme do vývaru. Na másle si zpěníme najemno nakrájenou šalotku, přidáme česnek, tymián a osolené a oloupané langustýnky a vše zarestujeme,“ říká Punčochář s rozzářenýma očima, které jde u něj pozorovat vždy, když hovoří o jídle.

„Zalijeme bílým vínem, langustýnky vyndáme, přidáme kroupy a houby a vaříme vše doměkka. Nakonec znovu dochutíme česnekem, majoránkou, opepříme, osolíme, přidáme zpět langustýnky a posypeme jemně nasekanou petrželkou,“ dodává s tím, že jeho vánoční vaření ctí tradice. Žádné netradiční pokrmy na našem stole nenajdete, jen maličko upravené ty klasické,“ sdělil Punčochář webu Toprecety.cz.

Lidem by vzkázal, aby se také do velkých experimentů moc nepouštěli. „Já bych doporučil držet se naší české tradice, jelikož bramborový salát s kapřím řízkem zvládne opravdu každý,“ říká šéfkuchař a přidává jeden tip: Kapra doporučuji osmažit na oleji nebo přepuštěném másle, a následně jej ještě půl hodiny dopékat v troubě pod pokličkou na 120 stupňů. Ta kůrčička je pak geniální a kapr není tolik mastný.“

Domácí majonéza v salátu

Po svém kromě kuby připravuje slavný šéfkuchař i bramborový salát. „Určitě v něm nesmí chybět domácí majonéza, když mám chuť a náladu, připravím si takovou speciální,“ vysvětluje hvězda televizních pořadů MasterChef Česko či Ledničko, vyprávěj!

Potřebujete na ni žloutky, vinný ocet, divoké koření, šalotku, petrželku, cukr, sůl, hořčici a řepkový olej. Do hrnce dáte masový vývar, ocet, divoké koření, šalotku, petrželku a trochu cukru, sůl a pomaličku vaříte do úplného zredukování. Do mixéru dáte žloutky, přidáte hořčici, redukci a mixujete,“ popisuje Punčochář. „Pak už je postup stejný jako u klasické majonézy – pomalinku přiléváte kvalitní olej, dokud majonéza nezhoustne. Následně ji necháte odležet v lednici, a pak zamícháte do salátu,“ dodává.

Cukroví od bráchy

Na pečení vánočního cukroví si majitel restaurace U Matěje moc nepotrpí. Mám rád vánočku, ale cukroví dostávám většinou od bráchy, který je skvělý cukrář,“ vysvětluje Punčochář, který společně se sousedy a přáteli dlouhodobě ctí jednu speciální tradici. „Pozveme je k nám a pořádáme soutěž o nejlepší bramborový salát. Každý přinese ten svůj nejlepší, ochutnáváme a potom vyhlásíme vítěze. To je vždy velká zábava se spoustou dobrého jídla,“ sdělil Jan Punčochář pro Toprecepty.cz

Jak šel čas s šéfkuchařem Janem Punčochářem, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Jak šel čas s Janem Punčochářem

Ukázat 26 fotografií

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit smaženého kapra tradičním způsobem.

Recepty k tomuto článku