Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehačková vánočka podle Josefa Maršálka: Je úžasně vláčná, voní vanilkou a muškátem a pro Štědrý den je jak stvořená
Zdroj: se souhlasem Josefa Maršálka, Profimedia/koláž Toprecepty

Chcete letos upéct na Vánoce opravdu luxusní vánočku, jíž nikdo neodolá a bude vynikající sama o sobě bez másla nebo medu? Tak si zkuste tu podle slavného kuchaře Josefa Maršálka. Díky tomu, že se do ní kromě mléka přidává smetana ke šlehání, má mnohem bohatší chuť a je i krásně vláčná.

Se šlehačkou je vánočka mnohem lepší

Vánočka se sice za starých časů nepekla z tak bohatého těsta jako třeba mazanec, nicméně dnes nám nic nebrání si tradiční vánoční pečivo udělat o trochu lepší. Receptů na vánočku je celá řada a spousta lidí ji peče podle nějakého svého léty prověřeného rodinného receptu, případně podle toho, který mu doporučil někdo známý. Pokud ovšem vsadíte na recept od slavného cukráře Josefa Maršálka, rozhodně nemůžete udělat chybu. 

Hlavní je dobře vypracovat těsto

Tímto sladkým zapleteným pečivem z kynutého těsta zakončujeme maraton vánočního pečení, vánočka je takovým zlatým hřebem. Ve většině rodin se podává na Štědrý den na snídani, musí proto stát za to, a to ta od Josefa Maršálka rozhodně splňuje. Samozřejmě za předpokladu, že dodržíte pár zásad.

Jak jsme psali v našem starším článku, u vánočky je hlavně nejdůležitější důkladně vypracovat a nakynout těsto. „Nepřidávejte máslo dříve, než těsto pořádně prohnětete,“ radí Josef Maršálek. To, zda máte těsto správně vypracované, zjistíte pomocí tzv. testu okenní tabule. Těsto oběma rukama opatrně roztahujte do velmi tenké blanky, přes kterou je možné vidět. Nemělo by se trhat. 

Počítejte s tím, že toto těsto hůře kyne, neboť obsahuje hodně cukru, soli a tuku. Dejte mu proto dostatek času. Během kynutí je rovněž třeba si dát pozor, aby těsto neokoralo: „Těsto i později upletenou vánočku proto dejte kynout pod fólii či vlhkou utěrku,“ radí pro Toprecepty slavný cukrář. 

Recept na kořeněnou vánočku Josefa Maršálka

Vánočka by se správně měla plést z devíti pramenů, přičemž každý má nějaký význam. Dnes se ale běžně vánočka dělá jen z pěti, šesti, sedmi či osmi pramenů. Záleží jen na vás, který způsob si vyberete. 

Aby se vánočka krásně vyjímala na talíři a krásně se leskla, je třeba ji před pečením potřít vajíčkem. „Chcete-li tmavší barvu, zvolte jen žloutky. Ty udělají nejhezčí barvu. Někdy se dává špetka soli pro větší lesk,“ doporučuje pro Toprecepty Maršálek. Vánočku pak doporučuje péct v troubě vyhřáté na 160 °C horkovzduch. „Horkovzduch ji zachová vláčnou,“ dodává populární cukrář nakonec.

A jak tedy šlehačkovou vánočku podle Josefa uděláte?

Budete potřebovat: 1 kg hladké mouky, 350 g plnotučného mléka, 150 g smetany ke šlehání, 175 g cukru krupice, 125 g másla, 20 g vanilkového cukru, 2 vejce velikosti M, 40 g droždí, 12 g soli, 3 g mletého anýzu, 3 g muškátového oříšku, 2 g muškátového květu, kůra z 1 citronu, 250 g rozinek. Na dokončení: 1 vejce M, 100 g mandlových kousků a 25 g cukru moučka. 

  1. Do mísy navažte všechny ingredience kromě soli, másla a případně koření. Promíchejte a hněťte 8 až 10 minut. Poté přidejte zbylé ingredience a pokračujte v hnětení dalších 10 až 15 minut, dokud nezískáte hladké a pevné elastické těsto. 
  2. Na závěr přidejte rozinky a nechte těsto dobře přikryté v pokojové teplotě asi 1,5 hodiny kynout. Poté těsto rozdělte na 10 pramenů a upleťte dvě vánočky vždy z pěti pramenů.
  3. Potřete obě vánočky vodou, nechte nakynout do dvou a půl násobného objemu, poté potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlemi. Na závěr pocukrujte a pečte v troubě rozehřáté na 160 °C na horkovzduch asi 35 až 40 minut, dokud nezezlátne. To, zda je upečená, ověřte pomocí špejle. 

Další skvělé recepty najdete v Josefově knížce Kynuté. K dostání na Maršálkovo.cz. 

Náš tip: Vánočku z pěti pramenů snadno upletete podle našeho video návodu

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku