Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Viktorie dokáže v horkovzdušné fritéze připravit téměř cokoliv, včetně lahodných řízků.
Zdroj: se souhlasem Viktorie Lipovčanové, Toprecepty, koláž Toprecepty

Štědrovečerní řízek je populární alternativou ke smaženému kaprovi. Pro ty, kdo nemají rádi ryby, jde o perfektní pokrm, který, společně s bramborovým salátem, dokreslí vánoční atmosféru. Navíc, nemusí být zapovězen ani těm, kteří nemají rádi smažené pokrmy. Jak prozradila účastnice MasterChef Česko 2020 Viktorie Lipovčanová, příprava řízku v horkovzdušné fritéze je snadná a výsledek skvělý.

Jak na skvělý „kuřízek“

Viktorie preferuje lehčí druhy mas, nejčastěji proto v „horkovzdušce“ připravuje řízky kuřecí. „Pokud chcete, aby byly opravdu šťavnaté, doporučuji použít stehenní řízky,“ říká foodblogerka pro Toprecepty.cz. Přípravu radí nepodcenit, protože štědrovečerní pokrm musí být stoprocentní. „Doporučila bych naklepat spíše méně než více a klidně bych kuřecí maso třeba přes noc naložila do jogurtu, který masu zajistí šťavnatost a křehkost,“ popisuje Viktorie.

Pokud preferujete vepřové maso, použijte ideálně to z kýty nebo kotlety a důkladně ho naklepejte paličkou. Buďte však opatrní, ať není maso příliš tenké. Osolte a opepřete ho podle chuti, můžete přidat i špetku mletého česneku nebo oblíbené koření.

Strouhanku můžete zaměnit

Obalujte klasicky v hladké nebo polohrubé mouce, vejci a strouhance. „Já osobně doporučuju klasickou strouhanku vyměnit za kukuřičnou, která mi přijde více zlatavější a také křupavější,“ říká Viktorie a zároveň nabízí i další alternativy k tradičnímu trojobalu.

„Fantazii se meze nekladou a lze ho vyměnit za hrašku či pro příznivce lowcarb stravování je možné připravit „strouhanku" z lahůdkového droždí, lněného semínka a psyllia,“ radí úspěšná fitness trenérka. „Pokud máme rádi pikantnost, můžeme do strouhanky přidat chilli, pokud jsme milovníci orientálních chutí, můžeme přidat kari. Já osobně občas do strouhanky přidávám i sezamová semínka,“ dodává.

Jak nastavit fritézu

Kuřecí řízky pak nechte smažit do zlatova. „Jako každá trouba peče trochu jinak, i horkovzdušky jsou různé. Některé mají i volitelné programy. Já osobně většinou řízky peču na 200 °C zhruba 18-20 minut,“ říká pro Toprecepty.cz Viktorie. Zároveň doporučuje použít olej ve spreji, kterým řízky rovnoměrně lehce postříkáte, a tím zaručíte jejich křupavost.

U vepřových řízků se doporučuje fritézu předehřát na 190 °C, mezitím lehce potřít řízky olejem z obou stran. Stačí použít mašlovačku nebo olej ve spreji, abyste nepřehnali množství. Fritézu nastavte na 12–15 minut na 190 stupňů a v polovině pečení řízky otočte (pokud nemáte fritézu s horním i dolním ohřevem), aby byly krásně zlatavé z obou stran.

Trocha tuku neškodí

Přestože moc tuku při použití „horkovzdušky“ nepotřebujete, trocha se pro křupavost hodit bude. „Určitě je nutné vybírat vždy kvalitní oleje, které zvládají i vysoké teploty. Lze použít slunečnicový, ale pouze ten s vysokým obsahem kyseliny olejové, avokádový olej či například přepuštěné máslo ghí,“ radí Viktorie.

Náš tip: Klasický kuřecí řízek s bramborovým salátem si můžete připravit podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku