Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalu pečená kližka na Moravance: Šťavnaté a křehké masíčko s jemně sladkokyselou chutí nemá chybu
Zdroj: Toprecepty, mika59

Pomalu pečená kližka na Moravance je skvělým jídlem na směsi sladkokyselé zeleniny. Masíčko je krásně křehoučké. V kombinaci se jemnou bramborovou kaší bude požitek z jídla báječný.

Pomalu pečená kližka

O pomalu připravovaných jídlech se mluví stále častěji. Výborně tak připravíme třeba pečenou kližku. Tento druh masa pochází z hřbetu nebo plece skotu. Typický je pro výraznou chuť a množství šlach. Dobrá příprava tohoto masa ale stojí za zážitek, ocení ji i gurmáni a doslova se rozpadá na jazyku. Jak ji připravit, aby byla vynikající?

Když chceme skvělé jídlo, potřebujeme kvalitní suroviny. Stavíme se u řezníka a vybereme kližku mírně prorostlou tukem. Bude pak mít lahodnou chuť.

Důležité kroky pro skvělou pečenou kližku

  1. Maso naložíme a necháme odležet. Než začneme maso péct, vyplatí se ho ochutit nebo marinovat a chvíli nechat stranou. Tím bude mnohem chutnější. Můžeme kližku osolit, opepřit. Někdy můžeme maso naložit třeba do směsi česneku, tymiánu, rozmarýnu a vše zalít červeným vínem.
  2. Vhodná kombinace zeleniny. Spolu s masem se vyplatí maso připravovat zeleninu. Obvykle to bývá kořenová zelenina celer a mrkev (skvělým nápadem je sladkokyselá sterilovaná zelenina), ale také česnek a cibule. Díky tomu získá pečením jídlo lepší chuť a vznikne i základ pro omáčku.
  3. Správná technika pečení. Aby byl výsledek výborný, potřebujeme nízkou teplotu a dostatek času. Obvykle maso pečeme na 120–140 °C. Vhodnější je ale maso nejdříve orestovat na troše tuku. Krásně se zatáhne a uvnitř bude výborné. Pak maso pečeme v troubě zakryté pokličkou. Pečení trvá podle kusu masa nejméně 3 hodiny a výše. Pak kontrolujeme, jak je maso měkké. 
  4. Závěrečný odpočinek. Na závěr hotovou kližku vyndáme z trouby a necháme ji pár minut odpočívat. Mezitím připravíme mixováním omáčku z výpeku. .

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak na pomalu pečenou kližku na Moravance

Na přípravu kližky budete potřebovat: 800 g hovězí kližky, 1 sklenice Moravanky, 2 cibule, 1 mrkev, 2 řapíky celeru, 200 ml červeného vína (polosladkého), 1 lžičku mleté papriky, 2 lžíce sádla, vývar (nebo voda), hladká mouka, 4 kuličky nového koření, sůl a mletý pepř.

Jak na to? Maso opracujte a nakrájejte je na větší kusy. Osolte, opepřete a na chvíli odložte. Mezitím oloupejte a nakrájejte cibuli, mrkev a řapíky na kousky.

V kastrolu vhodném do trouby rozpusťte lžíci sádla. Kousky masa obalte v mouce a opečte ze všech stran. Vyndejte ho a udržujte teplé. Do výpeku přidejte zbytek sádla a cibuli orestujte ji dozlatova. Přidejte mrkev a řapíky. Společně pár minut restujte a vraťte maso. Zasypte paprikou, zamíchejte a zalijte vínem. Přidejte koření a nechte víno cca dvě minuty odvařit. Podlijte vývarem tak do 3/4 a zakryjte. Pečte v troubě na 130 °C bez hlídání 2 hodiny.

Pak přidejte Moravanku i s nálevem, dle potřeby podlijte vývarem a pečte další 1-1,5 hodiny. Maso musí být úplně měkké. Mělo by být krásně šťavnaté. Omáčku podle potřeby zřeďte nebo lehce zahustěte. Podávejte s bramborovou kaší.

Náš tip: Připravit si také můžete hovězí kližku na česneku a majoránce podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku