Pomalu pečená kližka na Moravance: Šťavnaté a křehké masíčko s jemně sladkokyselou chutí nemá chybu
23. 12. 2024 Vaření
Pomalu pečená kližka na Moravance je skvělým jídlem na směsi sladkokyselé zeleniny. Masíčko je krásně křehoučké. V kombinaci se jemnou bramborovou kaší bude požitek z jídla báječný.
Pomalu pečená kližka
O pomalu připravovaných jídlech se mluví stále častěji. Výborně tak připravíme třeba pečenou kližku. Tento druh masa pochází z hřbetu nebo plece skotu. Typický je pro výraznou chuť a množství šlach. Dobrá příprava tohoto masa ale stojí za zážitek, ocení ji i gurmáni a doslova se rozpadá na jazyku. Jak ji připravit, aby byla vynikající?
Když chceme skvělé jídlo, potřebujeme kvalitní suroviny. Stavíme se u řezníka a vybereme kližku mírně prorostlou tukem. Bude pak mít lahodnou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Důležité kroky pro skvělou pečenou kližku
- Maso naložíme a necháme odležet. Než začneme maso péct, vyplatí se ho ochutit nebo marinovat a chvíli nechat stranou. Tím bude mnohem chutnější. Můžeme kližku osolit, opepřit. Někdy můžeme maso naložit třeba do směsi česneku, tymiánu, rozmarýnu a vše zalít červeným vínem.
- Vhodná kombinace zeleniny. Spolu s masem se vyplatí maso připravovat zeleninu. Obvykle to bývá kořenová zelenina celer a mrkev (skvělým nápadem je sladkokyselá sterilovaná zelenina), ale také česnek a cibule. Díky tomu získá pečením jídlo lepší chuť a vznikne i základ pro omáčku.
- Správná technika pečení. Aby byl výsledek výborný, potřebujeme nízkou teplotu a dostatek času. Obvykle maso pečeme na 120–140 °C. Vhodnější je ale maso nejdříve orestovat na troše tuku. Krásně se zatáhne a uvnitř bude výborné. Pak maso pečeme v troubě zakryté pokličkou. Pečení trvá podle kusu masa nejméně 3 hodiny a výše. Pak kontrolujeme, jak je maso měkké.
- Závěrečný odpočinek. Na závěr hotovou kližku vyndáme z trouby a necháme ji pár minut odpočívat. Mezitím připravíme mixováním omáčku z výpeku. .
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak na pomalu pečenou kližku na Moravance
Na přípravu kližky budete potřebovat: 800 g hovězí kližky, 1 sklenice Moravanky, 2 cibule, 1 mrkev, 2 řapíky celeru, 200 ml červeného vína (polosladkého), 1 lžičku mleté papriky, 2 lžíce sádla, vývar (nebo voda), hladká mouka, 4 kuličky nového koření, sůl a mletý pepř.
Jak na to? Maso opracujte a nakrájejte je na větší kusy. Osolte, opepřete a na chvíli odložte. Mezitím oloupejte a nakrájejte cibuli, mrkev a řapíky na kousky.
V kastrolu vhodném do trouby rozpusťte lžíci sádla. Kousky masa obalte v mouce a opečte ze všech stran. Vyndejte ho a udržujte teplé. Do výpeku přidejte zbytek sádla a cibuli orestujte ji dozlatova. Přidejte mrkev a řapíky. Společně pár minut restujte a vraťte maso. Zasypte paprikou, zamíchejte a zalijte vínem. Přidejte koření a nechte víno cca dvě minuty odvařit. Podlijte vývarem tak do 3/4 a zakryjte. Pečte v troubě na 130 °C bez hlídání 2 hodiny.
Pak přidejte Moravanku i s nálevem, dle potřeby podlijte vývarem a pečte další 1-1,5 hodiny. Maso musí být úplně měkké. Mělo by být krásně šťavnaté. Omáčku podle potřeby zřeďte nebo lehce zahustěte. Podávejte s bramborovou kaší.
Náš tip: Připravit si také můžete hovězí kližku na česneku a majoránce podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kde udělali soudruzi z NDR chybu? Příběh plastových lžiček, které se v Pelíšcích v horké kávě ihned rozmočily
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pomalu dušená kližka s česnekem, libečkem a majoránkou: Výraznou chuť masa zajistí správný postup přidávání ingrediencí
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit dokonale sametovou bramborovou kaši do půlhodinky: Trik šéfkuchařů zvládne doma každý
Pět nejlepších jídel z kořenové zeleniny: Mrkev chutná se smetanovou omáčkou, celer smažený a červená řepa pečená
Jak připravit jednoduchou pomazánku z červené řepy. Vařenou nebo syrovou řepu doplníme ořechy či křenem