Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrachová polévka se sice v oblíbené televizní pohádce Tři oříšky pro Popelku nevaří, je ale pravděpodobné, že ji někdy Popelka dělala, vždyť hrachu na ni měla dostatek. Navíc hrachová polévka se i výborně hodí i na štědrovečerní večeři. Zda si po ní dáte kapra nebo řízek, to už záleží jen na vás.

Oblíbená vánoční pohádka

„Kdepak ty ptáčku hnízdo máš…“ zpívá Karel Gott a Popelka jede se svým princem na koních po bílých pláních. Tuto závěrečnou scénu si vybaví při zmínce o Popelce snad každý. I když pohádek o Popelce je spousta, u nás (ovšem i v Německu) jsou nejznámější právě Tři oříšky pro Popelku.

Je tedy jasné, že tuto pohádku jsme v našem adventním seriálu věnovaném specialitám z pohádek, nemohli vynechat. Tato televizní pohádka s nezapomenutelnou a všemi generacemi milovanou Popelkou v podání Libuše Šafránkové je jednou z tradičních vánočních pohádek a ke Štědrému dni patří stejně jako hrachová polévka

Hrachová polévka na Štědrý den

Dnes se sice ve většině rodin servíruje na Štědrý den rybí polévka, v minulosti byla ale tradiční štědrovečerní polévkou i ta hrachová a někde se dělá dodnes. Taková polévka se tedy na Štědrý den mohla klidně podávat i na statku, kde žila Popelka se svou macechou, zlou nevlastní sestrou Dorou, koněm Juráškem a sovou Rozárkou.

Ryby byly v minulosti dostupné hlavně v rybníkářských oblastech, takže se běžně nepodávaly a když už, tak rozhodně ne ve smažené podobě. Štědrovečerní menu bývalo mnohem prostší a v souladu s tím, že večeře na Štědrý den bývala stále postní. Hlavně na venkově se podávala jídla z hrachu, krup nebo hub. A z hrachu se obvykle připravovala kromě pučálky (naklíčeného a praženého hrachu) nebo kaše také vydatná sytá polévka

Jak vylepšit hrachovou polévku?

Štědrovečerní hrachovka se vaří ze sušeného žlutého hrachu. Ten je třeba předem namáčet, je však možné koupit i hrách půlený, jehož příprava je o trochu rychlejší. Pro luxusnější chuť je dobré do polévky přidat kvalitní masový vývar, kořenovou zeleninu a zahustit ji máslovou jíškou.

Hotovou polévku můžete podávat s kousky hrachu, ještě lepší však bude, když ji propasírujete. Získáte pak úžasně hladký a jemný krém, který báječně chutná s opečenými krutonky. A hlavně nezapomeňte hrách hned na začátku přebrat, tím to ostatně u Popelky celé začíná. 

Recept na štědrovečerní hrachovku

Pokud rybí polévce moc nefandíte, zkuste si letos pro změnu připravit na Štědrý den polévku hrachovou. A samozřejmě se podívejte na Tři oříšky Popelku, bez této televizní pohádky by to snad ani nebyly ty pravé Vánoce. A jak tedy polévku uvaříte? 

Budete potřebovat: 250 g žlutého půleného hrachu, 1 středně velkou žlutou cibuli, 35 g celeru, 2 mrkve, 1 petržel, 3 stroužky česneku, 1 lžíci oleje, 30 g másla, 1 lžíci hladké mouky, 1, 2 l vývaru nebo vody, sůl, majoránku, 2 housky a 25 g másla 

  1. Přebraný hrách namočte asi na tři hodiny do studené vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Kořenovou zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte nadrobno.  Česnek oloupejte a rovněž nakrájejte nadrobno. 
  2. Namočený hrách sceďte a ještě jednou propláchněte. V hrnci rozehřejte olej a máslo, přidejte cibuli a orestujte ji dosklovita. Zaprašte hladkou moukou a smažte asi 2 minuty. Přidejte zeleninu a společně restujte asi 5 minut. Pak přisypejte hrách a promíchejte. 
  3. Vše zalijte vývarem nebo vodou, přiveďte k varu, ztlumte a na mírném ohni vařte 45-60 minut. Polévku pak můžete zčásti nebo úplně rozmixovat. Na závěr přidejte nasekaný česnek. Nakonec ochuťte solí a rozemnutou majoránkou. 
  4. Housky nakrájejte na kostičky a osmahněte na pánvi na másle dozlatova. Polévku podávejte posypanou krutonky. 

Něco navíc: Naše další speciální Pohádkové recepty si můžete prohlédnout zde

Recepty k tomuto článku