Uvařili jsme štědrovečerní hrachovku jako z pohádky Tři oříšky pro Popelku. Voní majoránkou a česnekem a chutná skvěle
23. 12. 2024 Vaření
Hrachová polévka se sice v oblíbené televizní pohádce Tři oříšky pro Popelku nevaří, je ale pravděpodobné, že ji někdy Popelka dělala, vždyť hrachu na ni měla dostatek. Navíc hrachová polévka se i výborně hodí i na štědrovečerní večeři. Zda si po ní dáte kapra nebo řízek, to už záleží jen na vás.
Oblíbená vánoční pohádka
„Kdepak ty ptáčku hnízdo máš…“ zpívá Karel Gott a Popelka jede se svým princem na koních po bílých pláních. Tuto závěrečnou scénu si vybaví při zmínce o Popelce snad každý. I když pohádek o Popelce je spousta, u nás (ovšem i v Německu) jsou nejznámější právě Tři oříšky pro Popelku.
Je tedy jasné, že tuto pohádku jsme v našem adventním seriálu věnovaném specialitám z pohádek, nemohli vynechat. Tato televizní pohádka s nezapomenutelnou a všemi generacemi milovanou Popelkou v podání Libuše Šafránkové je jednou z tradičních vánočních pohádek a ke Štědrému dni patří stejně jako hrachová polévka.
Mohlo by vás zajímat
Hrachová polévka na Štědrý den
Dnes se sice ve většině rodin servíruje na Štědrý den rybí polévka, v minulosti byla ale tradiční štědrovečerní polévkou i ta hrachová a někde se dělá dodnes. Taková polévka se tedy na Štědrý den mohla klidně podávat i na statku, kde žila Popelka se svou macechou, zlou nevlastní sestrou Dorou, koněm Juráškem a sovou Rozárkou.
Ryby byly v minulosti dostupné hlavně v rybníkářských oblastech, takže se běžně nepodávaly a když už, tak rozhodně ne ve smažené podobě. Štědrovečerní menu bývalo mnohem prostší a v souladu s tím, že večeře na Štědrý den bývala stále postní. Hlavně na venkově se podávala jídla z hrachu, krup nebo hub. A z hrachu se obvykle připravovala kromě pučálky (naklíčeného a praženého hrachu) nebo kaše také vydatná sytá polévka.
Jak vylepšit hrachovou polévku?
Štědrovečerní hrachovka se vaří ze sušeného žlutého hrachu. Ten je třeba předem namáčet, je však možné koupit i hrách půlený, jehož příprava je o trochu rychlejší. Pro luxusnější chuť je dobré do polévky přidat kvalitní masový vývar, kořenovou zeleninu a zahustit ji máslovou jíškou.
Hotovou polévku můžete podávat s kousky hrachu, ještě lepší však bude, když ji propasírujete. Získáte pak úžasně hladký a jemný krém, který báječně chutná s opečenými krutonky. A hlavně nezapomeňte hrách hned na začátku přebrat, tím to ostatně u Popelky celé začíná.
Recept na štědrovečerní hrachovku
Pokud rybí polévce moc nefandíte, zkuste si letos pro změnu připravit na Štědrý den polévku hrachovou. A samozřejmě se podívejte na Tři oříšky Popelku, bez této televizní pohádky by to snad ani nebyly ty pravé Vánoce. A jak tedy polévku uvaříte?
Budete potřebovat: 250 g žlutého půleného hrachu, 1 středně velkou žlutou cibuli, 35 g celeru, 2 mrkve, 1 petržel, 3 stroužky česneku, 1 lžíci oleje, 30 g másla, 1 lžíci hladké mouky, 1, 2 l vývaru nebo vody, sůl, majoránku, 2 housky a 25 g másla
- Přebraný hrách namočte asi na tři hodiny do studené vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Kořenovou zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a rovněž nakrájejte nadrobno.
- Namočený hrách sceďte a ještě jednou propláchněte. V hrnci rozehřejte olej a máslo, přidejte cibuli a orestujte ji dosklovita. Zaprašte hladkou moukou a smažte asi 2 minuty. Přidejte zeleninu a společně restujte asi 5 minut. Pak přisypejte hrách a promíchejte.
- Vše zalijte vývarem nebo vodou, přiveďte k varu, ztlumte a na mírném ohni vařte 45-60 minut. Polévku pak můžete zčásti nebo úplně rozmixovat. Na závěr přidejte nasekaný česnek. Nakonec ochuťte solí a rozemnutou majoránkou.
- Housky nakrájejte na kostičky a osmahněte na pánvi na másle dozlatova. Polévku podávejte posypanou krutonky.
Něco navíc: Naše další speciální Pohádkové recepty si můžete prohlédnout zde.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Usmažili jsme lívance jako z pohádky Byl jednou jeden král. Jsou úžasně nadýchané a chutnají pohádkově
Tradiční krkonošský hubník s česnekem: Levná vánoční klasika ve staročeském stylu vyjde na 70 Kč pro celou rodinu
Recepty z pohádek: Popelčina novoroční čočka pro kapsy plné peněz. Jak tradiční jídlo skvěle připravit a perfektně dochutit
Přečtěte si Zobrazit více
Hrachová polévka zahřeje i nasytí: Máte raději tu ze sušeného nebo zeleného hrášku?
Staročeská vánoční hrachová polévka: Vývar ji pozvedne na vyšší level, bylinky zmírní potíže s nafouklým břichem
Jak udělat správně křehké krutony? Video vám pomůže s dokonalými křupavými kostičkami