Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sloní žrádlo se perfektně hodí na silvestrovskou párty, ví to i Pepa Nemrava, který má na tento pokrm skvělý recept.
Zdroj: se souhlasem Pepy Nemravy, Toprecepty, koláž Toprecepty

Silvestr je za rohem a s ním i jedna z nejoblíbenějších tradic, velkolepé občerstvení. Pokud stále přemýšlíte, co kromě chlebíčků a jednohubek nabídnout svým hostům, máme pro vás tip na něco jednoduchého, chutného a zaručeně originálního, pomazánku zvanou sloní žrádlo. Tohle jídlo s vtipným názvem je velmi snadné na přípravu, přesto chuťově skvělé.

Příprava ve velkém

Sloní žrádlo, známé také jako ševcovský mls, patří mezi jednoduché a oblíbené pomazánky, které se připravovaly už v dobách minulých. Je nejen rychlé na přípravu, ale taky skvěle chutná s jakýmkoliv pečivem, což z něj dělá ideální základ třeba na chlebíčky.

Přesný původ této pomazánky není úplně jasný, stejně tak jako její název. Proč právě sloní žrádlo? Zřejmě proto, že jde o tak „jedlý“ pokrm, že se vždy připravoval ve velkém množství. Tedy přesně jako strava pro oblíbené chobotnatce.

Ideální na silvestra

Silvestr je příležitostí, kdy se všichni rádi dobře najedí, ale zároveň nechceme trávit hodiny v kuchyni. Právě v tom je sloní žrádlo skvělé, příprava je rychlá, není potřeba žádné speciální nádobí a většinu surovin pravděpodobně máte doma. Navíc se dá připravit dopředu, což znamená, že na samotného silvestra budete mít o starost méně.

Pomazánku můžete podávat na chlebu, bagetkách, čerstvých rohlících nebo třeba ve formě plněných slaných košíčků. Hodí se i jako „dip“ k tyčinkám a zeleninovým hranolkům. Aby vaše sloní žrádlo nejen chutnalo, ale i vypadalo, zkuste ho ozdobit nasekanou pažitkou, petrželkou nebo sladkou paprikou. Můžete také navrch přidat pár koleček sterilovaných okurek.

Vychucený nálev

Tajemstvím úspěchu je dokonale vyladěný nálev, který pomazánce dodá ten pravý šmrnc. Směs oleje, láku z okurek, kečupu a hořčice se dá připravovat za studena, ale, jak uznal i účastník soutěže MasterChef Česko 2020 Pepa Nemrava, který recept na sloní žrádlo nabídl na svém instagramovém účtu, chutnější je si nálev nejprve provařit.

Sloní žrádlo

Na přípravu oblíbené pomazánky na chlebíčky budete potřebovat: 300 g měkkého salámu (např. gothaje) , 3 kyselé okurky, 2 stroužky česneku, 1 cibuli, 1 lžíci oleje, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce láku z okurek, cukr, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Do rendlíku nalijte olej, lák z okurek, kečup, hořčici, za občasného míchání 5 minut provařte a nechte vychladnout.
  2. Do misky nastrouhejte na hrubém struhadle salám.
  3. Na jemném struhadle nastrouhejte okurky a česnek.
  4. Přidejte najemno pokrájenou cibuli, majonézu, vychladlý nálev, opepřete, případně dochuťte solí a cukrem a vše zamíchejte. Nechte vychladnout v lednici.
  5. Podávejte na čerstvém pečivu.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit chutné silvestrovské jednohubky.

0:00/ 0:00LIVE

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku