Rychlé zdravé jednohubky: Chuťovky s podkladem ze zeleniny či sýru báječně osvěží a efektně vypadají
24. 12. 2024 Vaření
Chcete připravit rychlé zdravé jednohubky, které budou strávníci milovat? Vyměňte rohlíky za podklad z okurky, mrkve, papriky, sýru nebo například vína a připravte vynikající jednohubky.
Rychlé zdravé jednohubky
Ať už na Štědrý večer, ve svátky i mezi nimi se vždy hodí rychlé a snadné občerstvení, které potěší hosty. Obvykle poslouží jako základ pro jednohubky rohlík nebo jiné pečivo. Pokud chceme nabídnout zdravější varianty, můžeme se nechat inspirovat několika nápady na chutné a efektní kombinace.
1. Jednohubky s okurkovým základem
Okurka je lehká, svěží a zároveň pevná, proto se s ní dobře pracuje. Je skvělým podkladem pro různé druhy pomazánek či náplní.
-
Klasická kombinace: Plátky okurky potřete tvarohovou pomazánkou, přidejte uzeného lososa a ozdobte koprem.
-
Vegetariánská varianta: Okurkové kolečko namažte hummusem, přidejte plátek pečené červené papriky a posypte sezamovými semínky.
-
Nádech exotiky: Spojte okurku s ochuceným rozmačkaným avokádem, kouskem manga a chilli vločkami pro osvěžující chuťový zážitek.
Mohlo by vás zajímat
2. Mrkvové jednohubky plné barev
I mrkev je krásně pevná, barevně efektní a dobrá na chuť. Využít ji můžete v pomazánce, ale i jako základ pro originální jednohubky.
-
Plněná mrkev: Nakrájejte mrkev na širší špalíčky a vydlabejte střed. Naplňte je směsí čerstvého sýra, česneku a bylinek (tymián, bazalka, pažitka).
-
Rolky z mrkve: Pomocí škrabky na zeleninu vytvořte tenké plátky mrkve, naplňte je kozím sýrem a ořechem, poté zarolujte.
-
Mrkvové "sendviče": Dvě kolečka mrkve spojte ořechovým máslem a doplňte brusinkami jako ozdobou.
Mohlo by vás zajímat
3. Sýrové jednohubky
Sýr bývá součástí většiny jednohubek, ať už jde o jemný krémový, nebo tvrdší druhy (například eidam, gouda). Právě tvrdší sýry mohou posloužit jako pevný základ pro jednohubky.
-
Sýr a víno: Kombinujte kousky tvrdého sýra (například čedaru, eidamu nebo goudy) s hroznovým vínem a napichujte na párátka.
-
Sýrové košíčky: Roztavte v troubě na pečicím papíru parmazán do podoby malých koleček, nechte zchladnout a vytvořte z nich košíčky. Naplňte je bylinkovým sýrem a ořechy.
-
Mini caprese: Mozzarella, cherry rajčátka a lístek bazalky na párátku s balzamikem nebo balsamikovou redukcí jsou klasika, která nezklame. Redukci koupíme hotovou nebo si ji připravíme z 1,5 dcl balzamikového octu, 100 g cukru a případně trošky červeného vína (není nutné). Jak na to? Na pánvi rozehřejte cukr, nechte ho zkaramelizovat a zalijte octem s červeným vínem. Vařte, dokud směs nezhoustne. Zbytek můžete nalít do lahvičky a využít někdy příště.
4. Paprikové variace
Paprika je nejen chutná, ale můžeme si ji pořídit v různých barevných variantách. Právě barevností získají jednohubky atraktivní vzhled.
-
Paprikové "lodičky": Rozřízněte menší papriky (například kapie nebo mini papriky) na poloviny a naplňte je směsí ricotty, bylinek (tymián, petrželka, nebo třeba pažitka) a citronové kůry.
-
Plátky papriky: Na širší plátky červené nebo žluté papriky položte kozí sýr a ozdobte lístkem bazalky.
-
Grilovaná paprika: Půlku grilované papriky namažte pestem, přidejte kousek mozzarelly a zaviňte do rolky.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
5. Další originální varianty jednohubek
To ale nejsou jediné varianty podkladů. Zkuste něco nového.
-
Avokádové jednohubky: Plátky tmavého chleba potřete avokádovým pyré, posypte špetkou soli a ozdobte klíčky nebo chilli.
-
Cuketa místo chleba: Tenké plátky cukety namažte pestem a přidejte cherry rajčata.
-
Ovocné osvěžení: Kombinace plátků jablka s arašídovým máslem a granátovým jablkem potěší milovníky sladkých chutí.
Náš tip: Připravit si můžete i jednohubky z Lučiny. Třeba podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jednohubky jinak a nejen na Silvestra: Zkuste je s okurkou, celozrnným chlebem nebo jako mini caprese
Jak připravit vepřové řízky krásně šťavnaté a měkké? Stačí je na pár hodin naložit do jedné z těchto marinád a správně smažit
20 rychlovek pro návštěvy: Pohoštění ze zásob prověří vaši kreativitu a fantazii
Přečtěte si Zobrazit více
Jak skladovat pomazánky a jak dlouho? Masové nebo rybí spotřebujte do druhého dne, zeleninové vydrží déle
Retro okénko: Je libo šunkovou rolku, plněná vejce nebo jednohubky s mandarinkou?
Bleskové jednohubky: Lahodné caprese na špejli nebo efektně ozdobené chuťovky z listového těsta připravíte za chvilku