Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlé zdravé jednohubky: Chuťovky s podkladem ze zeleniny či sýru báječně osvěží a efektně vypadají
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Chcete připravit rychlé zdravé jednohubky, které budou strávníci milovat? Vyměňte rohlíky za podklad z okurky, mrkve, papriky, sýru nebo například vína a připravte vynikající jednohubky.

Rychlé zdravé jednohubky

Ať už na Štědrý večer, ve svátky i mezi nimi se vždy hodí rychlé a snadné občerstvení, které potěší hosty. Obvykle poslouží jako základ pro jednohubky rohlík nebo jiné pečivo. Pokud chceme nabídnout zdravější varianty, můžeme se nechat inspirovat několika nápady na chutné a efektní kombinace.

1. Jednohubky s okurkovým základem

Okurka je lehká, svěží a zároveň pevná, proto se s ní dobře pracuje. Je skvělým podkladem pro různé druhy pomazánek či náplní.

  • Klasická kombinace: Plátky okurky potřete tvarohovou pomazánkou, přidejte uzeného lososa a ozdobte koprem.

  • Vegetariánská varianta: Okurkové kolečko namažte hummusem, přidejte plátek pečené červené papriky a posypte sezamovými semínky.

  • Nádech exotiky: Spojte okurku s ochuceným rozmačkaným avokádem, kouskem manga a chilli vločkami pro osvěžující chuťový zážitek.

2. Mrkvové jednohubky plné barev

I mrkev je krásně pevná, barevně efektní a dobrá na chuť. Využít ji můžete v pomazánce, ale i jako základ pro originální jednohubky.

  • Plněná mrkev: Nakrájejte mrkev na širší špalíčky a vydlabejte střed. Naplňte je směsí čerstvého sýra, česneku a bylinek (tymián, bazalka, pažitka).

  • Rolky z mrkve: Pomocí škrabky na zeleninu vytvořte tenké plátky mrkve, naplňte je kozím sýrem a ořechem, poté zarolujte.

  • Mrkvové "sendviče": Dvě kolečka mrkve spojte ořechovým máslem a doplňte brusinkami jako ozdobou.

3. Sýrové jednohubky

Sýr bývá součástí většiny jednohubek, ať už jde o jemný krémový, nebo tvrdší druhy (například eidam, gouda). Právě tvrdší sýry mohou posloužit jako pevný základ pro jednohubky.

  • Sýr a víno: Kombinujte kousky tvrdého sýra (například čedaru, eidamu nebo goudy) s hroznovým vínem a napichujte na párátka.

  • Sýrové košíčky: Roztavte v troubě na pečicím papíru parmazán do podoby malých koleček, nechte zchladnout a vytvořte z nich košíčky. Naplňte je bylinkovým sýrem a ořechy.

  • Mini caprese: Mozzarella, cherry rajčátka a lístek bazalky na párátku s balzamikem nebo balsamikovou redukcí jsou klasika, která nezklame. Redukci koupíme hotovou nebo si ji připravíme z 1,5 dcl balzamikového octu, 100 g cukru a případně trošky červeného vína (není nutné). Jak na to? Na pánvi rozehřejte cukr, nechte ho zkaramelizovat a zalijte octem s červeným vínem. Vařte, dokud směs nezhoustne. Zbytek můžete nalít do lahvičky a využít někdy příště.

4. Paprikové variace

Paprika je nejen chutná, ale můžeme si ji pořídit v různých barevných variantách. Právě barevností získají jednohubky atraktivní vzhled.

  • Paprikové "lodičky": Rozřízněte menší papriky (například kapie nebo mini papriky) na poloviny a naplňte je směsí ricotty, bylinek (tymián, petrželka, nebo třeba pažitka) a citronové kůry.

  • Plátky papriky: Na širší plátky červené nebo žluté papriky položte kozí sýr a ozdobte lístkem bazalky.

  • Grilovaná paprika: Půlku grilované papriky namažte pestem, přidejte kousek mozzarelly a zaviňte do rolky.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

5. Další originální varianty jednohubek

To ale nejsou jediné varianty podkladů. Zkuste něco nového.

  • Avokádové jednohubky: Plátky tmavého chleba potřete avokádovým pyré, posypte špetkou soli a ozdobte klíčky nebo chilli.

  • Cuketa místo chleba: Tenké plátky cukety namažte pestem a přidejte cherry rajčata.

  • Ovocné osvěžení: Kombinace plátků jablka s arašídovým máslem a granátovým jablkem potěší milovníky sladkých chutí.

Náš tip: Připravit si můžete i jednohubky z Lučiny. Třeba podle následujícího video receptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku