Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak skladovat pomazánky a jak dlouho? Masové nebo rybí spotřebujte do druhého dne, zeleninové vydrží déle
Zdroj: Toprecepty, Bahula

Pomazánky si chystáme nejen k večeři, ale také jako pohoštění, obzvláště okolo Vánoc. Víte, jak skladovat pomazánky a jak dlouho vydrží? Je třeba posuzovat je podle použitých surovin. Zjistěte, na co si dát pozor.

Skladování pomazánek

Pomazánky rádi využíváme na pečivo nebo jako dipy k zelenině. A obě varianty se hodí obzvláště v době vánočních svátků. Abychom si pomazánky mohli vychutnat bez zdravotních rizik, je důležité je správně skladovat. Zde jsou tipy, jak na to.

Skladování pomazánek podle složení

Různé pomazánky mají různé požadavky na skladování v závislosti na jejich složení:

  • Pomazánky s mléčnými produkty (například tvarohové nebo jogurtové): Tyto pomazánky je třeba skladovat v chladu, ideálně mezi 2–5 °C. Měly by být spotřebovány do 2–3 dnů od přípravy.

  • Masové nebo rybí pomazánky: Kvůli rychle se kazícím složkám je vhodné tyto pomazánky uchovávat v lednici a spotřebovat co nejdříve, nejpozději do 1–2 dnů.

  • Zeleninové nebo luštěninové pomazánky: Ty mívají delší trvanlivost, obvykle 3–4 dny, pokud neobsahují části, které se rychle kazí (například vejce nebo čerstvý sýr).

  • Pomazánky s vysokým obsahem tuku (například majonézové): Je důležité je uchovávat v chladu, aby nedošlo k jejich zežluknutí. Spotřebujte je během 2–3 dnů.

Obecné pravidlo skladování pomazánek: Lednice a uzavřená nádoba

V každém případě platí obecná pravidla, díky kterým vydrží pomazánky co nejdéle čerstvé. Skladujeme je v lednici v dobře uzavřené nádobě. Uzavřením bráníme vniknutí vzduchu, který může urychlit kazící procesy, a současně víčko chrání před případným přenosem pachů z jiných potravin v lednici.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Rady na prodloužení trvanlivosti

  1. Používejte čisté nádobí: Vždy používejte čisté příbory. Nehodí se ani olíznuté, ani takové, které byly v kontaktu s jinými potravinami. Zabráníte tak kontaminaci a plísním.

  2. Označte datum přípravy: Pokud si pomazánku připravíte doma, označte ji datem, kdy byla vyrobena.

  3. Zmrazení: Některé druhy pomazánek (například ty z luštěnin) je možné zmrazit a uchovat tak na delší dobu. Po rozmrazení je ale nutné je ihned spotřebovat.

Kdy pomazánku raději vyhodit

V každém případě je třeba sledovat stav pomazánky, a pokud změní barvu, vůni nebo konzistenci, raději ji vyhodíme. 

Náš tip: Mezi oblíbené druhy pomazánek patří třeba ta z nivy. Připravte si ji podle následujícího video receptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku