Jak skladovat pomazánky a jak dlouho? Masové nebo rybí spotřebujte do druhého dne, zeleninové vydrží déle
24. 12. 2024 Vaření
Pomazánky si chystáme nejen k večeři, ale také jako pohoštění, obzvláště okolo Vánoc. Víte, jak skladovat pomazánky a jak dlouho vydrží? Je třeba posuzovat je podle použitých surovin. Zjistěte, na co si dát pozor.
Skladování pomazánek
Pomazánky rádi využíváme na pečivo nebo jako dipy k zelenině. A obě varianty se hodí obzvláště v době vánočních svátků. Abychom si pomazánky mohli vychutnat bez zdravotních rizik, je důležité je správně skladovat. Zde jsou tipy, jak na to.
Skladování pomazánek podle složení
Různé pomazánky mají různé požadavky na skladování v závislosti na jejich složení:
-
Pomazánky s mléčnými produkty (například tvarohové nebo jogurtové): Tyto pomazánky je třeba skladovat v chladu, ideálně mezi 2–5 °C. Měly by být spotřebovány do 2–3 dnů od přípravy.
-
Masové nebo rybí pomazánky: Kvůli rychle se kazícím složkám je vhodné tyto pomazánky uchovávat v lednici a spotřebovat co nejdříve, nejpozději do 1–2 dnů.
-
Zeleninové nebo luštěninové pomazánky: Ty mívají delší trvanlivost, obvykle 3–4 dny, pokud neobsahují části, které se rychle kazí (například vejce nebo čerstvý sýr).
-
Pomazánky s vysokým obsahem tuku (například majonézové): Je důležité je uchovávat v chladu, aby nedošlo k jejich zežluknutí. Spotřebujte je během 2–3 dnů.
Mohlo by vás zajímat
Obecné pravidlo skladování pomazánek: Lednice a uzavřená nádoba
V každém případě platí obecná pravidla, díky kterým vydrží pomazánky co nejdéle čerstvé. Skladujeme je v lednici v dobře uzavřené nádobě. Uzavřením bráníme vniknutí vzduchu, který může urychlit kazící procesy, a současně víčko chrání před případným přenosem pachů z jiných potravin v lednici.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Rady na prodloužení trvanlivosti
-
Používejte čisté nádobí: Vždy používejte čisté příbory. Nehodí se ani olíznuté, ani takové, které byly v kontaktu s jinými potravinami. Zabráníte tak kontaminaci a plísním.
-
Označte datum přípravy: Pokud si pomazánku připravíte doma, označte ji datem, kdy byla vyrobena.
-
Zmrazení: Některé druhy pomazánek (například ty z luštěnin) je možné zmrazit a uchovat tak na delší dobu. Po rozmrazení je ale nutné je ihned spotřebovat.
Kdy pomazánku raději vyhodit
V každém případě je třeba sledovat stav pomazánky, a pokud změní barvu, vůni nebo konzistenci, raději ji vyhodíme.
Náš tip: Mezi oblíbené druhy pomazánek patří třeba ta z nivy. Připravte si ji podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak skladovat sušené houby. Vyvarujte se začátečnických chyb. Poradíme vám, které to jsou
Jak připravit vepřové řízky krásně šťavnaté a měkké? Stačí je na pár hodin naložit do jedné z těchto marinád a správně smažit
Rychlé zdravé jednohubky: Chuťovky s podkladem ze zeleniny či sýru báječně osvěží a efektně vypadají