Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na česnekovou pomazánku? Tři recepty na ty nejlepší z tvarohu, z pomazánkového másla nebo z majonézy
Zdroj: Toprecepty, mika59

Jak na česnekovou pomazánku, která nesmí chybět na žádném posezení? V každé rodině se připravuje trochu jinak, ale podle našich osvědčených receptů bude chutnat i vypadat luxusně.

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka je jednoduchá, ale zároveň neodolatelná klasika české kuchyně. Nesmí chybět na žádné oslavě, rodinném posezení nebo jen tak k večeři. Milujeme ji pro výraznou chuť a krémovou konzistenci. Výborná dobrota, která se hodí, když hledáme rychlý a snadný recept na pohoštění.

Jak připravit opravdu tu nejlepší česnekovou pomazánku, která zazáří na svátečním stole? Na přípravu česnekové pomazánky potřebujeme pár základních ingrediencí, které se dají různě obměňovat podle chuti.

Základem je česnek, ingredience na rozetření (tvaroh, pomazánkové máslo, tavený sýr, majonéza). Přidat můžeme třeba i strouhaný tvrdý sýr, jako jsou čedar či parmazán. Pomazánku dochucujeme solí, pepřem. Aby byla výraznější, necháme hotovou pomazánku odležet v lednici alespoň 1–2 hodiny. Krásně svěže vypadá ozdobená čerstvými bylinkami (pažitka, petrželka, ale i jarní cibulka). Navrch můžeme ale položit i olivu, mandarinku, hroznové víno, nebo třeba kolečko klobásy. 

Pomazánku můžeme podávat na čerstvém pečivu (plátky rohlíku, bagetě), ale i na listovém těstu, okurce, paprice či cuketě.

Nejlepší česneková pomazánka z tvarohu

Na tuto pomazánku používáme ideálně polotučný nebo tučný tvaroh, výborná je i Lučina nebo jiný tvarohový sýr. V řadě případů dokonce kombinujeme několik ingrediencí, jako třeba tvaroh, majonézu a tavený sýr.

Na pomazánku potřebujete: 250 g měkkého tvarohu, 50 g rostlinného másla, 2 lžíce husté smetany (nebo jogurtu) 4 stroužky česneku, 2 lžíce sekané pažitky a 1 lžíci strouhaného tvrdého sýra. Pak už stačí jen všechny ingredience dobře smíchat. 

Nejlepší česneková pomazánka z pomazánkového másla

Pomazánkové máslo dodá pomazánce jemnou konzistenci a výraznou chuť. U všech česnekových pomazánek přitom platí, že když sáhneme po čerstvém českém česneku, získáme výraznější a aromatičtější chuť a vůni. Pokud naopak potřebujeme chuť česneku zjemnit, nejdříve ho spaříme horkou vodou nebo ho můžeme jemně opéct.

Na pomazánku z pomazánkového másla potřebujete: 1 pomazánkové máslo, 1 zakysanou smetanu, 1 lžičku plnotučné hořčice (nebo francouzské hořčice), tvrdý sýr na nastrouhání, 4 stroužky česneku (nešetřit), sůl a mletý pepř.

Jak na to? Česnek nastrouhejte nebo rozmačkejte. Přidejte ho do vymíchaného pomazánkového másla se zakysanou smetanou a hořčicí. Dochuťte solí a pepřem. Na závěr vmíchejte nastrouhaný sýr. Namažte na kolečka rohlíků, navrch můžete dát třeba kousky ovoce. 

Silvestr

Silvestrovský večer tradičně patří sektu a chlebíčkům. Věděli jste, že obložené chlebíčky jsou ryze český vynález a taková naše rarita? Zrodily se tak, že malíř Jan Skramlík, který si nechával při…

Nejlepší česneková pomazánka z majonézy

Na pomazánku, kde využíváme jako jednu z hlavních ingrediencí majonézu, budete potřebovat: 300 g eidamu, 300 g majonézy, 1 pomazánkové máslo, sůl a 6 stroužků česneku (dle chuti). Na ozdobení: mandarinka, olivy, víno, klobása.

Jak na to? Stroužky česneku oloupejte a prolisujte je. Sýr nastrouhejte najemno a smíchejte ho s pomazánkovým máslem. Teprve pak vmíchejte i majonézu. Ochuťte solí a prolisovaným česnekem.

Náš tip: Připravte si nejlepší česnekovou pomazánku s brusinkami podle následujícího video receptu:

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku