Jak na česnekovou pomazánku? Tři recepty na ty nejlepší z tvarohu, z pomazánkového másla nebo z majonézy
25. 12. 2024 Vaření
Jak na česnekovou pomazánku, která nesmí chybět na žádném posezení? V každé rodině se připravuje trochu jinak, ale podle našich osvědčených receptů bude chutnat i vypadat luxusně.
Česneková pomazánka
Česneková pomazánka je jednoduchá, ale zároveň neodolatelná klasika české kuchyně. Nesmí chybět na žádné oslavě, rodinném posezení nebo jen tak k večeři. Milujeme ji pro výraznou chuť a krémovou konzistenci. Výborná dobrota, která se hodí, když hledáme rychlý a snadný recept na pohoštění.
Jak připravit opravdu tu nejlepší česnekovou pomazánku, která zazáří na svátečním stole? Na přípravu česnekové pomazánky potřebujeme pár základních ingrediencí, které se dají různě obměňovat podle chuti.
Základem je česnek, ingredience na rozetření (tvaroh, pomazánkové máslo, tavený sýr, majonéza). Přidat můžeme třeba i strouhaný tvrdý sýr, jako jsou čedar či parmazán. Pomazánku dochucujeme solí, pepřem. Aby byla výraznější, necháme hotovou pomazánku odležet v lednici alespoň 1–2 hodiny. Krásně svěže vypadá ozdobená čerstvými bylinkami (pažitka, petrželka, ale i jarní cibulka). Navrch můžeme ale položit i olivu, mandarinku, hroznové víno, nebo třeba kolečko klobásy.
Pomazánku můžeme podávat na čerstvém pečivu (plátky rohlíku, bagetě), ale i na listovém těstu, okurce, paprice či cuketě.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší česneková pomazánka z tvarohu
Na tuto pomazánku používáme ideálně polotučný nebo tučný tvaroh, výborná je i Lučina nebo jiný tvarohový sýr. V řadě případů dokonce kombinujeme několik ingrediencí, jako třeba tvaroh, majonézu a tavený sýr.
Na pomazánku potřebujete: 250 g měkkého tvarohu, 50 g rostlinného másla, 2 lžíce husté smetany (nebo jogurtu) 4 stroužky česneku, 2 lžíce sekané pažitky a 1 lžíci strouhaného tvrdého sýra. Pak už stačí jen všechny ingredience dobře smíchat.
Nejlepší česneková pomazánka z pomazánkového másla
Pomazánkové máslo dodá pomazánce jemnou konzistenci a výraznou chuť. U všech česnekových pomazánek přitom platí, že když sáhneme po čerstvém českém česneku, získáme výraznější a aromatičtější chuť a vůni. Pokud naopak potřebujeme chuť česneku zjemnit, nejdříve ho spaříme horkou vodou nebo ho můžeme jemně opéct.
Na pomazánku z pomazánkového másla potřebujete: 1 pomazánkové máslo, 1 zakysanou smetanu, 1 lžičku plnotučné hořčice (nebo francouzské hořčice), tvrdý sýr na nastrouhání, 4 stroužky česneku (nešetřit), sůl a mletý pepř.
Jak na to? Česnek nastrouhejte nebo rozmačkejte. Přidejte ho do vymíchaného pomazánkového másla se zakysanou smetanou a hořčicí. Dochuťte solí a pepřem. Na závěr vmíchejte nastrouhaný sýr. Namažte na kolečka rohlíků, navrch můžete dát třeba kousky ovoce.
Silvestrovský večer tradičně patří sektu a chlebíčkům. Věděli jste, že obložené chlebíčky jsou ryze český vynález a taková naše rarita? Zrodily se tak, že malíř Jan Skramlík, který si nechával při…
Nejlepší česneková pomazánka z majonézy
Na pomazánku, kde využíváme jako jednu z hlavních ingrediencí majonézu, budete potřebovat: 300 g eidamu, 300 g majonézy, 1 pomazánkové máslo, sůl a 6 stroužků česneku (dle chuti). Na ozdobení: mandarinka, olivy, víno, klobása.
Jak na to? Stroužky česneku oloupejte a prolisujte je. Sýr nastrouhejte najemno a smíchejte ho s pomazánkovým máslem. Teprve pak vmíchejte i majonézu. Ochuťte solí a prolisovaným česnekem.
Náš tip: Připravte si nejlepší česnekovou pomazánku s brusinkami podle následujícího video receptu:
Témata
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jako základ pro jednohubky můžete využít nejen rohlíky, ale i chleba, Tuc sušenky, okurku a další netradiční ingredience
Jak rychle prolisovat česnek? Prozradíme vám zajímavost, kterou jste možná netušili
Cukroví na poslední chvíli: Vosí hnízda, tatrankové kuličky, šuhajdy nebo sladký salám zvládnete levou zadní
Přečtěte si Zobrazit více
Čištění toustovače není zrovna příjemná práce. Tato jednoduchá vychytávka vám zaručeně pomůže
Pomazánkové máslo: Příběh jedné křivdy a české speciality, které přišla o svoje jméno
Moretum: Česneková pomazánka podle antického receptu má pořádné grády, česnekem se v ní nešetří