Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novoroční zvyky a pověry: Čočka zajistí peníze, vepřový ovar a uzené přinesou štěstí, s rybami vám ale zase uplave
Zdroj: toprecepty.cz

Nový rok bývá spojený se zvyky a pověrami, ve kterých hraje významnou roli jídlo. Víte, proč se jí čočka a proč uzené? Zjistěte, proč si dát kapustu, chléb, nebo česnek.

Novoroční zvyky a pověry

První leden znamená nový začátek. Každý rok se 1. ledna setkáváme s tradicemi a zvyky, které mají přinést štěstí, zdraví nebo prosperitu do nového roku. Snažíme se, abychom do tohoto období vstoupili co nejlépe, proto může být dodržování novoročních zvyků a pověr příjemným způsobem, jak začít nový rok s nadějí a optimismem. Jednou z nejzajímavějších oblastí, kde se tyto zvyky projevují, je jídlo.

Dodržování tradic nepřináší žádnou záruku štěstí nebo bohatství, ale spíše hezký symbol a především pomáhá vytváření příjemné atmosféry. Proč se na Nový rok podává určité jídlo a jaké pověry jsou s ním spojené?

Proč se vaří čočka na Nový rok

Jednou z nejrozšířenějších novoročních tradic v Českých domácnostech je konzumace čočky. Malá kulatá čočka symbolizuje peníze – svým tvarem připomíná mince. Pověra praví, že kdo si na Nový rok dá k jídlu čočku, bude mít v novém roce dostatek peněz. Čočka se proto často podává jako hlavní chod, například v podobě polévky, čočkového salátu, či oblíbené čočky nakyselo

Podobný vliv by podle všeho měl mít i hrách a fazole.

Proč se jí na Nový rok uzené a jiné vepřové

Dalším tradičním pokrmem na novoročním stole je vepřové maso, často v podobě uzeného. Vepřové je spojováno s prosperitou a štěstím, protože prase „ryje dopředu“, což symbolizuje pokrok a postup kupředu. Dříve si naši předkové často dávali na Nový rok ovar, ideálně z prasečího rypáčku, protože to prý přinášelo štěstí.

Proč se jí na Nový rok kapusta a zelí

V mnoha kulturách, nejen v České, je zelí nebo kapusta symbolem zdraví a bohatství. Zelí svou zelenou barvou připomíná bankovky a je proto považováno za jídlo, které může přivést peníze. O kyselém zelí je navíc známo, že se nám po něm lépe tráví a kromě toho je významným zdrojem vitamínu C, a to se hodí obzvláště v zimě.

Proč si dát na Nový rok chléb a obilí 

Chléb je od nepaměti symbolem života a hojnosti. Na Nový rok má připomínat zajištění dostatku potravin po celý rok. Někde se také peče novoroční chlebíček nebo koláč jako symbol štěstí a soudržnosti rodiny. Kukuřičný chléb zase může přinášet zlato.

Večírky a oslavy

Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…

Proč jíst na Nový rok česnek a med

V některých krajích Česka se na Nový rok jí česnek (což je očistné hlavně po náročném silvestru), jeho síla prý spočívá nejen v ochraně proti nemocem, ale také proti zlým silám. Med zase symbolizuje sladký život a radost.

Co se nesmí vařit na Nový rok

Kromě toho, co by se mělo na Nový rok jíst, existují i pověry o tom, čemu se vyhnout. Mezi tyto potraviny patří hlavně drůbež, protože by mohlo „odletět štěstí“. Mezi nevhodné jídlo patří i ryby, které se nemají jíst, aby „štěstí neuplavalo“. Někteří lidé se zase obávají, že humr by mohl způsobit v nadcházejícím roce smůlu a neúspěchy. Jeho pohyb totiž není kupředu, ale směrem dozadu. Dát bychom si neměli ani zajíce, případně králíka, aby štěstí neuteklo.

Náš tip: Připravte si na Nový rok čočku s vejcem podle následujícího video receptu: