Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánkové variace až z Vídně: Silvestrovské chlebíčky oživí speciální vajíčková pomazánka
Zdroj: Hana Malénková

Přemýšlíte, jaké občerstvení letos přichystat na silvestrovskou párty? Pokud nedáte dopustit na chlebíčky, ale chcete si trochu zaexperimentovat, zkuste chlebíčky jiné, potřené speciální vaječnou pomazánkou. Třeba ty, které jsou hitem slavného vídeňského bufetu Trzesniewski. 

Neobvyklé chlebíčky z Vídně

Silvestr je tu za pár dní a nás opět čeká veselení se a spousta dobrot. K silvestrovským oslavám neoddělitelně patří chlebíčky s vlašským salátem obložené šunkou, sýrem či dalšími pochutinami. A co letos chlebíčky pro změnu udělat trochu jinak? Inspiraci můžete hledat ve vyhlášeném vídeňském podniku, kam si obyvatelé rakouské metropole chodí na chlebíčky již od počátku minulého století.

Dodnes je chlebíčkárna Trzesniewski velmi vyhledávaným podnikem – důkazem už je ostatně fakt, že kromě hlavní provozovny v Dorotheergasse má i několik dalších poboček. A to i přesto, že jejich chlebíčky nejsou nijak speciálně nazdobené a na první pohled možná vypadají až obyčejně. Neobyčejná je ovšem jejich chuť, což můžeme sami dosvědčit. K Trzesniewskimu totiž zamíříme při každé návštěvě Vídně

Speciální pomazánky

Chlebíčky Trzesniewski jsou výjimečné svými zajímavými pomazánkami, které se ovšem nemažou na veku jako chlebíčky, které známe u nás, ale na krajíčky tmavšího chleba. Ve vitrínách tak u Trzesniewskiho spatříte úhledně vyskládané obdélníčky tohoto žitného chleba natřené různě ochucenými pomazánkami v pruzích .

Připravují je tu od pradávna, kdy podnik založil krakovský rodák Franciszek Trzesniewski. Jeho cílem bylo vytvořit rychlé a praktické občerstvení - již od počátku proto všechny suroviny do pomazánek krájejí na úplně ty nejdrobnější kousky, díky nimž se chlebíčky snadno jedí. Nejsou ani nijak nazdobené, což také značně ulehčuje jejich konzumaci, aniž byste přišli k úhoně. 

Malá svačinka i báječné pohoštění

U Triezniwskiho chlebíčkový minimalismus dotahují k dokonalosti tím, že je podávají s malinkým pivem Pfiff servírovaným v malých „půllitrech“ o objemu 1/8 l. Vídeňáci si chlebíčky od Triezniwskiho dávají na svačinu, snídani nebo i jen jako malý oběd v hektickém dni. Klidně však mohou zpestřit i silvestrovskou tabuli. Ostatně u Triezniwskiho si je můžete na Silvestra přímo i objednat.  

Variace na chlebíčky Trześniewski

Na většině chlebíčků je vajíčková pomazánka, kterou doplňuje třeba lososová, matjesová, houbová, rajčatová, papriková nebo okurková. U Triezniwskiho uspokojí tak i vegetariány a vegany a v současné době nabízejí asi 26 druhů chlebíčků

Každý z nich je pečlivě připraven podle receptury, která se prakticky nezměnila po více než sto let historie. K nejoblíbenějším patří chlebíček slanina s vejcem. Pokud to máte do Vídně daleko, můžete si jednoduché variace na chlebíčky Trześniewski udělat doma sami. Jak tedy na to?

Budete potřebovat: 6 vajec uvařených natvrdo, 150 g čerstvého smetanového sýra nebo sýra cottage, 60 g majonézy, 30 g strouhanky, ½ lžičky soli, mletý pepř, tmavý žitný chléb a další ingredience na dochucení pomazánek.

  1. Vejce uvařená natvrdo nakrájejte na drobné kostičky a smíchejte se smetanovým sýrem a majonézou. Směs zahustěte strouhankou. 
  2. Pomazánku pak duchuťte jemně nakrájenou paprikou, na drobounké kostičky nakrájenou kyselou okurkou, lososem, kaviárem, strouhanou mrkví, pažitkou, nakrájenou červenou cibulí, tuňákem, bylinkami, šunkou nakrájenou na kostičky, slaninou, krevetami a ančovičkami.
  3. Pomazánku natřete v pruzích na žitný chléb nakrájený na obdélníkové plátky. 

Náš tip: Oblíbeným silvestrovským občerstvením jsou také jednohubky. Ty snadno uděláte podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Trzesniewski.at: Wie alles begann
Ikors.blogspot.com: Aufstrich a la Trzesniewski
Wikipedia.org: Franciszek Trześniewski

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku