Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Levné polévky pro každý všední den: Rychlá miliónová, voňavá česnečka a bramboračka, vydatná zelná i levná polévka z hlívy
Zdroj: toprecepty.cz

Potřebujete si na každý všední den naplánovat rychlou a snadnou polévku? Máme pro vás pět levných polévek, které si jednoduše připravíte během pár minut a ještě si pochutnáte.

Levné polévky pro každý všední den

Plánování jídelníčku na pracovní týden nemusí být složité ani drahé. Polévky jsou ideální volbou, protože zasytí i zahřejí, což se hodí obzvlášť v zimních měsících. Kromě toho je jejich příprava často rychlá a jednoduchá. Zde je pět receptů na levné polévky, které si můžete připravit na každý den pracovního týdne.

Miliónová polévka

Miliónová polévka je jednoduchá a rychlá a může být milou vzpomínkou na babičky, které je připravovaly. Potřebujeme na ni jen krupici, kořenovou zeleninu, vajíčko a vodu, nebo ještě lépe vývar. Dochutíme solí a ozdobit ji můžeme petrželkou nebo celerovými listy. Když si ji chceme vylepšit, přichystáme do ní nočky.

Náš tip: Připravte si miliónovou polévku s vejcem.

Česnečka

Jednou z nejlevnějších polévek je bezpochyby česnečka. Variant česnekové polévky je spousta. Od klasického zalití vývarem nebo vodou utřeného česneku s troškou soli. Tento základ ale často upravujeme, a to třeba o rozvařené brambory, rozmíchané vajíčko, občas na vylepšení do ní na talíři vkládáme chlebové krutonky.  

Náš tip: Připravte si česnečku s bramborami a majoránkou.

Zelná polévka

Zelná polévka je jedním z pokladů tradiční české kuchyně. Krásně voní a snadno si ji připravíme z dostupných surovin. Zahřeje a zasytí i v těch nejchladnějších dnech a má bohatou chuť. Kysané zelí je bohaté na vitamin C a další prospěšné látky, což dělá tuto polévku nejen chutnou, ale také zdravou. Skvěle se hodí jako rychlý oběd nebo lehká večeře, a díky její univerzálnosti ji můžeme snadno přizpůsobit podle vlastní chuti.

Náš tip: Uvařte si zelnou polévku s klobásou.

Bramborová polévka

Bramborová polévka je stálicí české kuchyně, kterou si oblíbili lidé všech generací. Její jednoduchost a tradiční chuť z ní dělají ideální jídlo nejen na všední dny, ale i na slavnostnější chvíle. Jak už název napovídá, základem jsou brambory. Přichystat si ji ale můžeme v různých variantách – od husté a krémové po lehčí vývar. Tato polévka je perfektní volbou pro ty, kteří hledají chutné, výživné a cenově dostupné jídlo.

Náš tip: Připravte si bramborovou polévku jako od babičky.

Zimní recepty

Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…

Polévka z hlívy 

Pokud si na výplatu budeme muset ještě nějaký den počkat a chceme dobré jídlo, které připravíme snadno a během pár minut, můžeme se vydat do lesa a poohlédnout se po hlívě. Když se nám podaří najít strom s touto výbornou houbou, bude jí nejspíš dostatek. Hledáme kmeny rostlých i spadaných stromů a pařezy listnáčů (buk, ořešák, topol, lípa, bříza), na kterých roste hlíva v trsech. 

Rychlé a snadné jídlo je i falešná dršťková polévka z hlívyNa její přípravu budete potřebovat: 400 g hlívy, 2 velké cibule, sádlo, 1 lžíci sladké papriky, 1 l vývaru/vody, 1 nastrouhanou bramboru na zahuštění, 2 stroužky česneku, majoránku, pepř a sůl.

Jak na to? Hlívu očistěte, odkrojte tuhou spodní část a houbu nakrájejte na větší kousky. Cibuli očistěte a nakájejte ji nadrobno. Do hrnce dejte sádlo, rozehřejte ho a cibuli na něm orestujte dozlatova. Pak přidejte hlívu, osolte ji a poduste asi 10 minut. Přidejte papriku, promíchejte a zalijte horkým vývarem. Přidejte nastrouhanou bramboru. Vařte asi 20 minut. Hlíva by měla trošku změknout, i tak bývá trošku tužší.

Česnek oloupejte a prolisujte ho do polévky. Dochuťte solí, pepřem, a přidejte majoránku promnutou dlaní. 

Náš tip: Uvařte si falešnou dršťkovou z hlívy podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku