Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tukožroutská polévka je plná zeleniny: Poslouží jako chutný lehký oběd i zdravá večeře, nemusí jen podporovat hubnutí
Zdroj: Toprecepty, maris

Pokud toužíte shodit po svátcích nějaké to kilo, možná jste zaslechli pojem „tukožroutská dieta“. Jí se totiž při ní tzv. tukožroutská polévka. Zjistěte, jak si uvařit tuto rychlou a jednoduchou polévku. A nemusí to být jen kvůli hubnutí!

Co je tukožroutská polévka

Tukožroutská polévka si před pár před lety získala popularitu mezi lidmi hledajícími rychlý způsob, jak zhubnout. Její název slibuje úbytek tuků, a proto je vyhledávaná hlavně na začátku roku, když si dáváme předsevzetí o snížení počtu kil načerpaných během svátků. Polévku vaříme ve velkém množství, aby byla k dispozici po dobu, po kterou budeme dodržovat tukožroutskou dietu.

Jen je třeba zdůraznit, že každá výrazná změna ve stravování by měla provádět s ohledem na zdraví a také projednat s odborníkem.

Proč by se s pomocí tukožroutské polévky mělo dát hubnout? Podívejme se na složení.

Co se dává do tukožroutské polévky

Mezi základní ingredience tukožroutské polévky patří velké množství zeleniny. Základem polévky je zelí, přičemž můžeme využít i kysané, dále do polévky dáváme rajčata, papriky, cibuli, celer a bylinky. Není to ale pravidlo a tento pokrm můžeme mírně měnit podle toho, kterou zeleninu máme doma.

Polévka je ochucena pouze minimálně, obvykle solí, pepřem, případně česnekem nebo bylinkami, jako je například petrželka. Neobsahuje žádné tuky ani cukry, což je hlavní důvod, proč se považuje za „tukožroutskou“.

Jak funguje tukožroutská polévka

Princip fungování tukožroutské polévky spočívá v tom, že obsahuje velmi málo kalorií, ale vysoké množství vody a vlákniny. Během „diety“ jíme hlavně tuto polévku tak, abychom zaplnili žaludek a snížili pocit hladu. Tělo při tomto režimu dostává méně energie než obvykle, výdej je vyšší než příjem energie. 

 

Tukožroutská polévka je určitě dobrá svým obsahem zeleniny, který do správného jídelníčku patří, ale není dobré na ni spoléhat dlouhodobě. Neobsahuje totiž důležité složky, jako jsou třeba zdravé tuky, bílkoviny.

Jak zařadit tukožroutskou polévku do vyvážené stravy

Spíše než brát tuto polévku jako jediný zdroj stravy, můžeme si ji přichystat jako lehký oběd nebo večeři. Dobré je přidat do jídelníčku i dobrý zdroj bílkovin, jako je libové maso nebo luštěniny, tuky můžeme doplnit třeba z ořechů.

Tukožroutská polévka je jednoduchý a chutný způsob, jak podpořit příjem zeleniny a snížit kalorický příjem, ale není kouzelným řešením na hubnutí.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak připravit tukožroutskou polévku

Na tukožroutskou polévku potřebujete: 6 cibulí, 3 zelené papriky, 1 menší hlávku zelí, 1 menší celer, 800 g loupaných rajčat v plechovce, 4 l vody, koření Vegeta, česnek, libovolné bylinky a olivový olej.

Jak na to? Zeleninu očistěte a pokrájejte ji na tenké nudličky. V hrnci rozehřejte olivový olej, vložte do něj nakrájenou zeleninu a nechte ji chvíli podusit. Jakmile zelenina změkne, podlijte ji asi 4 litry vody. Dochuťte Vegetou, (ideálně domácí), česnekem nebo jinak podle vlastní chuti.

Vařte tak dlouho, dokud zelenina nezměkne, ale měla bý zůstat lehce křupavá. Hotovou polévku nalijte do menších nádob, které můžete uchovávat v lednici. Takhle vydrží asi 1 týden. 

Náš tip: Červená čočka je nízkokalorická výživná potravina. Přichystejte si z ní polévku podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku