Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět nejslavnějších drinků s proseccem: Aperol Spritz, Bellini nebo French 75 jsou zpestřením každé silvestrovské párty
Zdroj: Freepik, freepik

K silvestrovským oslavám neoddělitelně patří „šampáňo“. Nějakým šumivým či perlivým vínem si obvykle přiťukáváme o půlnoci, klidně je ale můžeme pít po celý večer a aspoň předejdeme rizikům plynoucím z míchání. Taková vína se totiž používají do mnoha drinků. Co třeba zkusit ty s italským proseccem?

Šumivé víno z Itálie

Šumivých vín je celá řada, v současnosti je však nejvíc v kurzu to italské neboli prosecco. I když se tak v současnosti označují různá italská perlivá vína, pravé prosecco je jen to, které pochází z některé z devíti provincií v regionech Benátsko a Friuli-Venezia Giulia na severu Itálie.

Název ostatně získalo podle vesnice Prosecco, ležící kousek od Terstu. Za nejkvalitnější je považováno Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG, jež musí pocházet z provincie Treviso regionu Veneto, a to pouze  z oblasti mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. Prosecco může být šumivé spumante i perlivé frizzante, které má méně bublinek a bývá v láhvi se šroubovacím uzávěrem.

Koktejly s proseccem

Prosecco je samo o sobě ideálním nápojem pro horké letní večery, často se ale používá do různých koktejlů, jež mohou být vynikajícím oživením silvestrovské párty. Pokud si tedy potrpíte na méně alkoholické svěží koktejly, ty s proseccem si určitě zamilujete. Jaké bublinkové drinky tedy patří k nejoblíbenějším? Namíchat se je můžete podle následujících receptů. 

Aperol Spritz

Jedním z nejslavnějších drinků s proseccem je vyhlášený Aperol Spritz, který se dokonce připravuje už i v teplé variantě. Ten studený je naopak vnímán jako symbol léta a prosluněných italských pláží. Kromě prosecca je jeho součástí Aperol, nahořklý ovocný nápoj s pomerančovou příchutí, který se řadí mezi hořké lihoviny, tzv. bittery. Mezi ně patří i další oblíbený drink Campari, s nímž se rovněž spritz připravuje a jmenuje se pak Campari Spritz. A jak nápoj namícháte?

Postup: Dostatečně velkou sklenici naplňte ze 2/3 ledem, přilijte 20 ml perlivé vody, 60 ml prosecca, a na závěr přilijte 40 ml Aperolu. Sklenici ozdobte kouskem pomeranče. Ve stejném poměru můžete namíchat i Campari Spritz nebo třeba Limoncello Spritz – rovněž populární drink tentokrát ale s italským citronovým likérem limoncello. 

Bellini

Hledáte-li nějaký méně alkoholický drink, můžete si připravit italskou klasiku – slavný koktejl Bellini, který se pyšní poměrně dlouhou historií a honosí jménem po italském renesančním malíři Giovannim Bellinim. Barva koktejlu má totiž připomínat barvu, kterou malíř použil na jednom ze svých obrazů. Koktejl se skládá jen z prosecca a broskvového džusu nebo pyré z čerstvých či kompotovaných broskví. Pokud byste broskve vyměnili za jahody, vznikne vám podobný nápoj, ovšem již nazvaný Rossini.

Postup: Na jeden díl broskvového pyré či džusu dejte dva díly prosecca. Pyré nalijte do vysoké sklenice na nožce a dolijte vychlazeným proseccem. 

Mimosa

Populární nápoj luxusních snídaní sice připomíná svým složením výše zmíněné, jen se do něj v originále nedává prosecco, ale pravé šampaňské, případně jakékoliv jiné šumivé víno. Klidně jej ale můžete udělat s proseccem. Koktejl má také svůj příběh a původ sahající až do 20. let minulého století.  Mimosa je rovněž vynikajícím drinkem na posilvestrovskou kocovinu. Příprava je navíc velmi snadná a kromě prosecca na něj potřebujete jen pomerančový džus.

Postup: Ingredience se dávají v poměru 1:1. Do vysoké sklenice typů flétna nejprve nalijte prosecco a dolijte pomerančovým džusem. 

Poinsettia

Tento svěží a méně známý koktejl vám na silvestrovskou oslavu vnese ještě trochu vánoční nálady. Jeho název totiž odkazuje k typické vánoční květině - vánoční hvězdě, již připomíná. Kromě prosecca je jeho součástí džus z brusinek, které byly vždy spojovány s vánočními svátky, a to hlavně v USA. Drink je elegantní směsí triple sec nebo cointreau, prosecca a brusinkového džusu navíc ještě ozdobený čerstvým bobkovým listem. A jak na něj? 

Postup: 25 ml triple sec, 50 ml brusinkové šťávy, 75 ml prosecca a sklenici na martini dejte vychladit do lednice. Do vychlazené sklenice nalijte triple sec a brusinkový džus, poté pomalu dolijte prosecco a ozdobte čerstvým bobkovým listem.

French 75

Toužíte po koktejlu, jenž má větší grády? V tom případě pro vás French 75 bude tím pravým. Kromě prosecca se do něj totiž ještě dává gin. I French 75 má zajímavý původ. Vznikl prý roku 1915 v pařížském baru New York Bar – později Harry's New York Bar. Kombinace prý měla takový říz, že se člověk cítil, jako by ho ostřelovali z výkonného francouzského 75mm polního děla. Drink se stal velmi oblíbeným a objevil se třeba i ve filmu Casablanca. Jak jej tedy uděláte? 

Postup: Nápoj se připravuje v šejkru. Do něj dejte nejprve led a na něj nalijte 1 cl cukrového sirupu, 1 cl citronové šťávy, a 3 cl ginu. To vše důkladně protřepejte. Přes barové sítko přeceďte do skleničky a dolijte šumivým vínem. Opatrně lehce promíchejte barovou lžičkou, aby vám neutekly bublinky. Ozdobte spirálou citronové kůry a podávejte.

Náš tip: K silvestrovským drinků si můžete připravit jako pohoštění třeba tyto jednoduché tyčinky z listového těsta

Zdroje informací: 
Liquor.com: French 75
Bbcgoodfood.com: Prosecco cocktail recipes
Wikipedia.org: Prosecco
Chilledmagazine.com: Mimosa

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku