Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít zázvor? Pikantní koření se hodí do „číny” i polévek, čaj z něj krásně zahřeje a kandovaný zázvor je zdravá dobrota
Zdroj: Toprecepty, Miquel

Výrazná až pikantní chuť zázvoru hraje důležitou roli v čínské, thajské či indické kuchyni. Zázvor si našel cestu i na naše stoly, v zimních měsících báječně zahřeje a hojně se využívá v přírodní medicíně.

Proč si dát zázvor

Zázvor, kterému někdo říká „kořen zdraví“, je rostlina s bohatou historií používání jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství. Má unikátní pikantní chuť a rádi po něm saháme hlavně v období různých nachlazení, ale také třeba při nechutenství. Pojďme si představit, jak zázvor nakoupit, skladovat a správně využít.

Jak vybrat a skladovat zázvor

Při nákupu zázvoru sáhneme pro pevnou a čerstvou rostlinu bez plísně nebo poškozených částí. Když zázvor přineseme domů, dáme ho do chladu a temna. Můžeme ho dát i do uzavíratelné nádoby a do lednice do zeleninové přihrádky, kde vydrží čerstvý až dva týdny.

Jak jíst zázvor

Mladý zázvor nemusíme loupat vůbec. Pokud ale jde o starší oddenek, bude mít tužší slupku, kterou je vhodné odstranit nožíkem nebo škrabkou. Vychutnat si ho můžeme syrový. Organismus krásně prohřeje, což se hodí hlavně v chladných měsících.  

Jak využít zázvor v kuchyni

Zázvor je poměrně hodně využívané koření a ingredience, a to obzvláště v asijských kuchyních (čínské, japonské, indické i třeba thajské). 

Čaj ze zázvoru

Pro někoho může být syrový zázvor příliš ostrý, je možné si z oddenku přichystat zázvorový čaj. Stačí oloupat a nastrouhat kousek zázvoru, zalít horkou vodou a nechat louhovat 5-10 minut. Pro lepší chuť můžeme přidat citron a med.

Dochucovadlo a koření

Zázvor je skvělý pro dochucování pokrmů, jako jsou polévky, kari, omáčky nebo dezerty. Dodá jídlu charakteristickou pikantní chuť, díky které příjemně prohřeje.

Zimní recepty

Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…

Smoothie a šťávy

Pro osvěžující start dne můžeme přidat kousek zázvoru do smoothie (třeba v kombinaci s jablkem a skořicí) nebo čerstvé ovocné šťávy. Získáme tak energii a podporu pro zažívání.

Domácí sirup

Zázvorový sirup si můžete připravit smícháním nastrouhaného zázvoru, cukru a vody. Tento sirup lze využít do nápojů, čajů nebo jako přísadu do dezertů.

Zdroje informací:
https://www.nzip.cz/clanek/616-zazvor: Zázvor 
https://www.healthline.com: 11 Proven Benefits of Ginger

Náš tip: Zázvor můžeme využít třeba na přípravu cizrnovo-mrkvové polévky se zázvorem a kurkumou. Uvařte si ji podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku