Jak využít zázvor? Pikantní koření se hodí do „číny” i polévek, čaj z něj krásně zahřeje a kandovaný zázvor je zdravá dobrota
6. 1. 2025 Vaření
Výrazná až pikantní chuť zázvoru hraje důležitou roli v čínské, thajské či indické kuchyni. Zázvor si našel cestu i na naše stoly, v zimních měsících báječně zahřeje a hojně se využívá v přírodní medicíně.
Proč si dát zázvor
Zázvor, kterému někdo říká „kořen zdraví“, je rostlina s bohatou historií používání jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství. Má unikátní pikantní chuť a rádi po něm saháme hlavně v období různých nachlazení, ale také třeba při nechutenství. Pojďme si představit, jak zázvor nakoupit, skladovat a správně využít.
Jak vybrat a skladovat zázvor
Při nákupu zázvoru sáhneme pro pevnou a čerstvou rostlinu bez plísně nebo poškozených částí. Když zázvor přineseme domů, dáme ho do chladu a temna. Můžeme ho dát i do uzavíratelné nádoby a do lednice do zeleninové přihrádky, kde vydrží čerstvý až dva týdny.
Mohlo by vás zajímat
Jak jíst zázvor
Mladý zázvor nemusíme loupat vůbec. Pokud ale jde o starší oddenek, bude mít tužší slupku, kterou je vhodné odstranit nožíkem nebo škrabkou. Vychutnat si ho můžeme syrový. Organismus krásně prohřeje, což se hodí hlavně v chladných měsících.
Jak využít zázvor v kuchyni
Zázvor je poměrně hodně využívané koření a ingredience, a to obzvláště v asijských kuchyních (čínské, japonské, indické i třeba thajské).
Mohlo by vás zajímat
Čaj ze zázvoru
Pro někoho může být syrový zázvor příliš ostrý, je možné si z oddenku přichystat zázvorový čaj. Stačí oloupat a nastrouhat kousek zázvoru, zalít horkou vodou a nechat louhovat 5-10 minut. Pro lepší chuť můžeme přidat citron a med.
Dochucovadlo a koření
Zázvor je skvělý pro dochucování pokrmů, jako jsou polévky, kari, omáčky nebo dezerty. Dodá jídlu charakteristickou pikantní chuť, díky které příjemně prohřeje.
- Polévky: Zázvor dodá výraznou chuť krémovým i vývarovým polévkám, například dýňové polévce nebo kuřecímu vývaru.
- Hlavní jídla: Skvěle se hodí do asijských pokrmů, jako je kari, stir-fry, obohatí i nudlové pokrmy a masové omáčky. Přichystat si můžeme třeba pečený bůček na zázvoru s bramborami, nebo vyzkoušet hovězí na zázvoru a česneku.
- Dezerty: Používá se do perníku, sušenek (třeba oblíbené zázvorky), koláčů (hodí se do jablečných, hruškových), přichystat si ho můžeme kandovaný, nebo ho využít i jako součást polev.
- Marinády: Výrazná chuť zázvoru oživí marinády na maso i ryby.
Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…
Smoothie a šťávy
Pro osvěžující start dne můžeme přidat kousek zázvoru do smoothie (třeba v kombinaci s jablkem a skořicí) nebo čerstvé ovocné šťávy. Získáme tak energii a podporu pro zažívání.
Domácí sirup
Zázvorový sirup si můžete připravit smícháním nastrouhaného zázvoru, cukru a vody. Tento sirup lze využít do nápojů, čajů nebo jako přísadu do dezertů.
Zdroje informací:
https://www.nzip.cz/clanek/616-zazvor: Zázvor
https://www.healthline.com: 11 Proven Benefits of Ginger
Náš tip: Zázvor můžeme využít třeba na přípravu cizrnovo-mrkvové polévky se zázvorem a kurkumou. Uvařte si ji podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít zbylou čočku. Dá se zpracovat více způsoby - záleží na nás, čemu dáme přednost
Zázvorové kostky s citronem jsou vitamínová bomba: Příprava je snadná a skladovat je můžete měsíce
Zázvorový sirup místo tabletek: Pár kapek do vody jako účinná prevence, v čaji zase zahřeje a pomůže při nachlazení i viróze