Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka s drožďovými knedlíčky: Silný vývar s chuťově výraznými a vydatnými knedlíčky dokonale zasytí i skvěle zahřeje
Zdroj: rebeka

Polévka s drožďovými knedlíčky, jídlo, které rády připravovaly naše babičky. Dostali jste na ni chuť? Máme pro vás recept na výbornou polévku, za kterou sklidíte pochvalu.

Polévka s drožďovými knedlíčky

Když se řekne polévka s knedlíčky, většinou si představíme slavnostní jídlo. Knedlíčky mohou být třeba játrové, ale i drožďové. Polévka s drožďovými knedlíčky je klasické jídlo, které s oblibou chystaly naše babičky. Drožďové knedlíčky jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé díky vysokému obsahu vitaminů skupiny B. Jejich příprava chvíli trvá, ale v polévce chutnají báječně.

Jak se dělají drožďové knedlíčky

Na knedlíčky potřebujeme kostku droždí. Jejich základ ale obvykle bývá z najemno pokrájené a osmažené cibulky (případně i česneku), ke kterému se přidává právě droždí. Nechybí vajíčko, sůl a na zahuštění strouhanka. Směs můžeme ochutit špetkou muškátového květu. Jindy zase můžeme využít kombinaci pepře a majoránky.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit polévku s drožďovými knedlíčky

Na tuto polévku potřebujete: na vývar: kosti, hovězí maso, kuřecí maso, 1 cibuli, 2 mrkve, 2 petržele, 1 celer, sůl, mletý pepř a 1 kostku demi glace (není nutné). Na knedlíčky: 1 lžíci másla, 40 g droždí, strouhanku, 1 vejce, sůl, špetku muškátového květu (nebo oříšku) a petrželovou nať (nebo pažitka, nemusí být).

Jak na to? Kosti a maso dejte do hrnce, přidejte oloupanou a rozkrojenou cibuli, 1 oloupanou mrkev, 1 petržel a kousek celeru a uvařte silný vývar. Pokud máte v lednici zamrazené kostičky domácího vývaru (demi glace), tak přidejte jednu nebo dvě kostky.

Poté nastrouhejte zbylou čerstvou mrkev, petržel a celer nebo je nakrájejte najemno a vložte do hotového vývaru. Dochuťte solí a pepřem.

Připravte si knedlíčky: V malém kastrůlku rozpusťte lžíci másla, přidejte rozdrobenou kostičku droždí (pokud chcete výraznější chuť, můžete dát kostky dvě) a míchejte, dokud se droždí úplně nerozpustí. Když se rozpustí, začne se za chvíli přichytávat k okrajům rendlíku a hnědnout. Kastrůlek sundejte z plotny, zamíchejte a nechte vychladnout. Pak trochu osolte, přidejte špetku muškátového květu (nebo oříšku) a jedno celé vejce. Strouhankou zahustěte tak, aby se daly vytvářet knedlíčky. Ty pak ještě obalte ve strouhance a vhazujte do vroucího vývaru.

Jakmile knedlíčky vyplavou, jsou hotové. Na zkoušku si udělejte nejprve jeden knedlíček, když vyplave na povrch polévky, vyndejte ho, rozkrojte a pokud se uvnitř nelepí a nerozvařil se, je konzistence v pořádku.

Na talíři ozdobte polévku čerstvě nasekanou pažitkou nebo petrželkou.

Náš tip: Připravte si polévku s drožďovými knedlíčky podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku