Pět nápadů, jak využít těstoviny, které zbyly: Skvěle chutnají zapečené se sýrem i uzeným. Hodí se do salátu i do polévky
3. 1. 2025 Vaření
To, že se občas uvaří víc těstovin, než je potřeba, se stává dost často. Co ale s těmi zbylými? Vyhazovat je by byla škoda, poměrně snadno z nich ale můžete udělat další jídlo a aspoň máte vyřešeno, co třeba k večeři. Možností, jak zbylé těstoviny využít, je spousta.
Co s uvařenými těstovinami?
Těstoviny jsou nejen oblíbenou přílohou, ale i hlavním jídlem a třeba pro Italy rovnou základem jejich kuchyně. Existuje jich spousta, v různých tvarech a z různých druhů mouky. Samozřejmě se z nich dá uvařit mnoho různých pokrmů. A také je mnoho možností, co udělat s těmi, které jste uvařili a nestihli sníst.
Mohlo by vás zajímat
Zapečené těstoviny
Jeden z nejoblíbenějších těstovinových pokrmů u nás jsou šunkofleky nebo jakékoliv jiné zapečené těstoviny. Ty můžete připravit i z různých druhů těstovin, které vám zbyly z předchozího vaření. Stačí přidat jen uzené či šunku, vše zalít rozšlehanými vajíčky a zapéct. Předností pokrmu je, že se dá mnoha způsoby obměňovat.
Maso můžete třeba nahradit zeleninou nebo houbami a celou směs zalít vajíčky prošlehanými se smetanou. Báječně se do těchto pokrmů hodí sýr – důkazem je třeba slavný americký pokrm mac and cheese neboli makarony se sýrem.
Náš tip: Milovníci sladkých pokrmů si mohou zase těstoviny zapéct nasladko – s tvarohem a rozinkami podle našeho receptu.
Vydatnější salát
Jestliže vám zbyly uvařené těstoviny, tou úplně nejjednodušší možností, co z nich udělat, je těstovinový salát. Není nutné nic dál vařit a vmžiku máte hotovou večeři nebo oběd na druhý den do práce do krabičky. Do tohoto jednoduchého pokrmu využijete zbytky z lednice, navíc je i trochu v souladu s odlehčeným novoročním jídelníčkem, o něj se mnozí snaží.
Těstovinové saláty mají mnoho obměn – kromě různých druhů zeleniny můžete k těstovinám přidat tuňáka z konzervy, zbytky pečeného masa, na kostičky nakrájené sýry (např. balkánský) nebo uzeniny. Vydatnější majonézovou zálivku lze nahradit lehčí jogurtovou, na dochucení se výborně hodí třeba i bazalkové pesto.
Náš tip: Vyzkoušejte třeba tento lehký těstovinový salát inspirovaný slavným italským salátem caprese s rajčaty a mozzarellou.
Vložka do polévky
Do polévky není třeba vařit zvlášť nudle, klidně do ní upotřebíte i předem uvařené těstoviny. Ideální jsou špagety, které překrájíte na menší kousky, s přehledem však do vývaru můžete dát i jiné drobnější těstoviny. Důležité je, abyste těstoviny hned po uvaření propláchli studenou vodou, aby se vám neslepily k sobě a nevznikla vám z nich lepkavá hrouda. Kromě vývaru se těstoviny výborně hodí do rajčatové polévky.
Náš tip: Uvařené těstoviny jsou rovněž součástí slavné italské zeleninové polévky minestrone, kterou můžete uvařit podle našeho receptu.
Těstovinové chipsy
Máte-li doma horkovzdušnou fritézu, můžete si ze zbylých těstovin připravit vynikající křupavé těstovinové chipsy neboli pasta chips, které byly před časem hitem sociálních sítí. Nejvíc se na ně hodí menší a kratší těstoviny, jako jsou farfalle, penne, rigatoni či fussilli. Ty můžete navíc dochutit různými druhy koření, např. paprikou nebo kari kořením. Chipsy se ve fritéze připravují 20 minut při teplotě 180 °C a pak 5 minut při 200 °C. Vynikající jsou samotné, ale ještě víc si je vychutnáte s nějakým dipem.
Náš tip: Pokud fritézu nemáte, je možné tyto křupavé chipsy udělat i v obyčejné troubě podle receptu z našeho staršího článku.
Náplň do omelety
Uvařené těstoviny lze přidat i do vaječné omelety. Vznikne vám pak taková alternativa španělské tortilly, do níž se přidávají brambory. I těstoviny omeletu chuťově zpestří, ale ještě jí dodají na sytosti. Takovouto omeletu lze podávat nejen jako snídaňový pokrm, ale jako plnohodnotnou večeři.
Aby byla omeleta krásně nadýchaná, vláčná a krémová, je třeba vajíčka opékat pomalu při nižší teplotě, aby se příliš nevysušila. Tomu pomůže i trik přidat k vajíčkům trochu vody. Těstoviny přidávejte k vejcím až na pánev, na dochucení se hodí bylinky, strouhané sýry, přidat můžete i na plátky nakrájenou cibuli nebo jinou zeleninu.
Náš tip. Těstoviny můžete přidat třeba i do této omelety se sýrem a cherry rajčátky podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sýrová lahůdka, která zahřeje a potěší smysly: Mac and chesse voní muškátem a chutná po čedaru s parmezánem
Fritelle di pasta: Smažená těstovinová hnízda jsou báječně křupavá, voní bylinkami a využijete v nich zbylé uvařené těstoviny
Šunkofleky: Česká klasika může být lahodnější díky smetaně a vývaru z uzeného masa, důležité je správně uvařit těstoviny
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonale vláčnou a nadýchanou omeletu: Zdeněk Pohlreich má trik s vodou, Roman Paulus zase s překládáním
Americký salát ambrosia sice není žádná dietka, ale je plný ovoce a roli dezertu zastane dokonale
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení