Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně zamrazit zbylé cukroví? Při vhodném postupu vydrží chutné skoro až do Velikonoc
Zdroj: Toprecepty

Upekli jste na Vánoce víc cukroví, než jste byli schopni sníst a teď už na ně nemáte chuť? Zamrazte je! Když to uděláte správně, pochutnáte si na lineckém či rohlíčcích klidně i za pár měsíců.

Mrazit nebo nemrazit? Profíci mají jasno!

Možná také patříte mezi ty, kteří si pečení cukroví maximálně užívají, ale nemáte odhad na množství a tak vám doma začátkem ledna ještě nějaké cukroví přebývá a jíst je přitom už nikdo nechce. Pomoc je snadná. Cukroví lze zamrazit, přestože s tím profesionálové nesouhlasí. 

Například cukrářka Mirka Van Gils Slavíková by to nedělala. Ne snad proto, že by se cukroví zkazilo, ale protože ztratí své kvality. „Mrazák obsahuje maso, zeleninu, ovoce a cukroví od toho natáhne ty pachy, chuť je pak zdeformovaná,“ vysvětlila nám už dříve cukrářka a připomněla i to, že mrazák vysušuje

S tím pochopitelně souhlasíme, ale oba problémy se dají docela dobře vyřešit, když z cukroví zamrazíte jen určité druhy a zamrazíte je správně. 

Jak správně zamrazit zbylé cukroví

Nejdříve si musíme říct, které druhy rozhodně nemrazit (přestože to mnozí dělají): určitě nedávejte k ledu cukroví s krémy, sněhové cukroví a nepečené druhy. Cukroví s krémy i nepečené druhy by se velmi pravděpodobně zkazily (záleží samozřejmě na konkrétním složení).

Obecně ale tyto druhy podléhají rychlejší zkáze, takže je lépe neriskovat a sníst je do několika dnů. Sněhové cukroví pro změnu vydrží dlouho, ale mraznička mu neprospívá. Nenaplněné pusinky můžete skladovat při pokojové teplotě ve vhodné krabici i měsíce, ale nemrazte je. 

Co naopak zamrazit můžete? Jednoduše veškeré suché pečivo a korpusy. Takže rohlíčky, linecké, nenaplněné košíčky a podobně. Nestačí je ovšem jen vložit do mikrotenového sáčku. Cukroví je potřeba dát do vhodné mrazuvzdorné krabičky a tu pak ještě obalit alobalem nebo igelitem. 

Tak předejdete tomu, že se cukroví vysuší nebo přijme pachy ostatních potravin z mrazáku. Cukroví bychom ale i tak měli spotřebovat ideálně do dvou, maximálně tří měsíců, jinak výrazně ztratí na své chuti. Podle toho, jak v daný rok vychází oslava Velikonoc, můžete si vánočními přebytky tyhle jarní svátky zpříjemnit. Na léto už ale rohlíčky ani linecké raději neschovávejte.  

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku