Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vařit kroupy do polévky? Záleží na tom, jestli chcete lehčí nebo zahuštěnou polévku. Dobu vaření zkrátí jejich namočení
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Kroupy jsou výbornou tradiční surovinou, kterou si můžete přidat třeba do polévky. Víte, jak správně uvařit kroupy do polévky? Poradíme, které vybrat a jak je přichystat.

Kroupy do polévky

Kroupy používaly rády naše babičky, patří totiž mezi tradiční suroviny naší kuchyně. Dáváme je hlavně do polévek, ale využíváme je i jako přílohu nebo základ hlavních pokrmů. S kroupami můžeme v kuchyni experimentovat a dodat polévkám nejen sytost, ale i tradiční chuť. Velmi často si je chystáme v zimě.

Pokud chceme, aby byly kroupy v polévce perfektně uvařené, je důležité znát správný postup a vybrat vhodný druh. Pojďme si to shrnout.

Jaké jsou druhy krup

Kroupy se vyrábějí z různých obilovin a liší se svou velikostí i strukturou. Mezi nejčastější druhy patří:

Ječné kroupy

  • Nejrozšířenější typ. Vyrábějí se z obroušeného ječmene a jsou dostupné v různých velikostech (hrubé, střední, jemné). Jsou ideální do polévek, jako jsou klasická zabíjačková polévka nebo uzená polévka.

Pšeničné kroupy

  • Mají jemnější chuť a jsou vhodné do lehčích polévek nebo jako příloha.

Ovesné kroupy

  • Vzácnější, ale vynikající svou oříškovou chutí. Hodí se do krémových polévek nebo pro zdravější recepty.

Jak zvolit správnou velikost krup

Velikost krup má vliv na jejich texturu i dobu vaření:

  • Hrubé kroupy: Mají výraznou strukturu a potřebují delší dobu vaření. Vhodné do hutných polévek.

  • Střední kroupy: Univerzální velikost, která se snadno propojuje s ostatními ingrediencemi.

  • Jemné kroupy: Rychle se vaří a jsou ideální do lehkých polévek nebo pro zahuštění.

Zimní recepty

Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…

Jak správně uvařit kroupy do polévky

Před vařením je vhodné kroupy důkladně propláchnout studenou vodou, odstraníme tak nečistoty a škrob.

Pokud chceme zkrátit dobu vaření, můžeme kroupy namočit na 2–4 hodiny před vařením. Klidně je ale můžeme nechat ve vodě přes noc. Díky namočení budou kroupy také stravitelnější. 

Vařit kroupy zvlášť nebo v polévce? 

Když se budeme rozhodovat pro postup, je důležité, čeho chceme dosáhnout.

  • Zvlášť: Kroupy vaříme v osolené vodě, dokud nejsou měkké. Poté je přidáme do hotové polévky.

  • Přímo v polévce: Kroupy vaříme spolu s ostatními ingrediencemi. Přitom je třeba počítat s tím, že mohou polévku zahustit. Takto chystáme třeba „gulášovku s kroupami“.

Pokud vaříme kroupy zvlášť, můžeme do vody přidat bobkový list nebo nové koření či pepř, získají tak lepší chuť. V hrnci je zalijeme zhruba trojnásobkem vody a vaříme na mírném plameni. Trvá to zhruba 20-30 minut.

Pokud kroupy vaříte zvlášť a rozvaří se, můžeme je použít jako základ pro kaše nebo pomazánky.

Zbylé kroupy můžeme skladovat v lednici a přidávat do polévek postupně. 

Náš tip: Kroupy můžete přidat i do kuřecího vývaru. Připravte si ho podle následujícího video receptu:

Témata