Perfektní brokolicová polévka krok za krokem: Lepší chuť dodá orestovaná kořenová zelenina a správný druh sýru
7. 1. 2025 Vaření
Zimní období svádí k přípravě výborných horkých polévek. Máme pro vás perfektní brokolicovou polévku krok za krokem, plnou silných chutí, kterou si strávníci zamilují.
Brokolicová polévka
Brokolicová polévka je nejen zdravá, ale také lahodná a snadná na přípravu. Je ideální pro chladné dny, kdy potřebujete něco teplého a vydatného. Pojďme si ukázat, jak ji uvařit krok za krokem, aby se stala hvězdou vaší kuchyně.
Co je potřeba na brokolicovou polévku
Základem brokolicové polévky bývá vývar, ideálně zeleninový, zvolit můžeme i kuřecí nebo hovězí. Podstatná je samozřejmě hlavička brokolice. Chuť dodá osmažená cibulka, česnek a mrkev. Někdy se využívá i další kořenová zelenina. Na zahuštění přidáváme bramboru a na podporu chuti se někdy vkládá i aromatický sýr. Pokud chceme polévku zjemnit, můžeme přilít i mléko nebo smetanu. Někdo nechává rozpustit smetanový sýr.
Na přípravu polévky budete potřebovat: 1 velkou brokolici, 1 velkou cibuli, 2 mrkve, ¼ menšího celeru, 4 brambory, 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku, 1,5 l vývaru, 1 smetanu na vaření, 100 g parmazánu nebo čedaru, pepř a sůl dle chuti.
Mohlo by vás zajímat
1. Příprava surovin na brokolicovou polévku
Nejprve brokolici rozdělte na menší růžičky a stonek odřízněte a nakrájejte ho na kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, stejně jako celer a mrkev.
2. Orestování zeleniny
V hrnci rozehřejte máslo a opečte na mírném plameni zeleninu. Přidejte pepř a stále míchejte.
Mohlo by vás zajímat
3. Vaření brokolicové polévky
Přilijte vývar, přidejte brambory a přiveďte polévku k varu. Vařte, dokud nebudou brambory měkké. Pak do hrnce přidejte brokolici, osolte ji a nepřikrytou vařte zhruba pět minut, dokud nebude brokolice uvařená.
Sýr nastrouhejte, nasypte ho do polévky a míchejte, dokud se nerozpustí.
4. Mixování brokolicové polévky
Pokud chcete, aby polévka byla krémová, rozmixujte vše (až na pár růžiček na ozdobu na talíři) mixérem dohladka. Nakonec vmíchejte smetanu, a polévku prohřejte.
Brokolicovou polévku případně dochuťte solí, pepřem, můžete i troškou strouhaného muškátového oříšku.
Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…
5. Servírování brokolicové polévky
Polévku nalijte do talířů a ozdobte krutony nebo případně ještě troškou strouhaného sýru dle chuti (může jít o výraznější parmazán nebo čedar). A jak ji ještě vylepšit?
-
Pro jemnější chuť můžete místo smetany využít trochu mascarpone nebo čerstvého sýra.
-
Pokud dáváte přednost veganské variantě, můžete smetanu nahradit rostlinnou alternativou a nedávejte do brokolicové polévky sýr.
Náš tip: Připravte si brokolicovou polévku s mrkví podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat z rajské omáčky polévku? Trochu ji naředit vhodným vývarem a pomocí bylinek podpořit její přirozenou chuť
Brokolice do lednice: Otestovali jsme tip, který funguje. Takhle vydrží brokolice čerstvá déle než týden
Perličky jsou drůbež původem z Afriky, s modrým masem a pronikavým hlasem
Přečtěte si Zobrazit více
Vařte s radostí: Toprecepty.cz nabízí novoroční 40 % slevy na kuchařky a k tomu kalendář zdarma
Brokolice má své skalní fanoušky i odpůrce. Ty druhé snadno přesvědčíte lahodným quichem nebo pečenými placičkami
Nejkřupavější krutony jsou ty ručně trhané. Máslo, česnek a voňavé bylinky udělají z obyčejného starého pečiva luxusní zážitek