Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perfektní brokolicová polévka krok za krokem: Lepší chuť dodá orestovaná kořenová zelenina a správný druh sýru
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Zimní období svádí k přípravě výborných horkých polévek. Máme pro vás perfektní brokolicovou polévku krok za krokem, plnou silných chutí, kterou si strávníci zamilují.

Brokolicová polévka

Brokolicová polévka je nejen zdravá, ale také lahodná a snadná na přípravu. Je ideální pro chladné dny, kdy potřebujete něco teplého a vydatného. Pojďme si ukázat, jak ji uvařit krok za krokem, aby se stala hvězdou vaší kuchyně.

Co je potřeba na brokolicovou polévku 

Základem brokolicové polévky bývá vývar, ideálně zeleninový, zvolit můžeme i kuřecí nebo hovězí. Podstatná je samozřejmě hlavička brokolice. Chuť dodá osmažená cibulka, česnek a mrkev. Někdy se využívá i další kořenová zelenina. Na zahuštění přidáváme bramboru a na podporu chuti se někdy vkládá i aromatický sýr. Pokud chceme polévku zjemnit, můžeme přilít i mléko nebo smetanu. Někdo nechává rozpustit smetanový sýr.

Na přípravu polévky budete potřebovat: 1 velkou brokolici, 1 velkou cibuli, 2 mrkve, ¼ menšího celeru, 4 brambory, 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku, 1,5 l vývaru, 1 smetanu na vaření, 100 g parmazánu nebo čedaru, pepř a sůl dle chuti.

1. Příprava surovin na brokolicovou polévku

Nejprve brokolici rozdělte na menší růžičky a stonek odřízněte a nakrájejte ho na kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, stejně jako celer a mrkev.

2. Orestování zeleniny

V hrnci rozehřejte máslo a opečte na mírném plameni zeleninu. Přidejte pepř a stále míchejte.

3. Vaření brokolicové polévky

Přilijte vývar, přidejte brambory a přiveďte polévku k varu. Vařte, dokud nebudou brambory měkké. Pak do hrnce přidejte brokolici, osolte ji a nepřikrytou vařte zhruba pět minut, dokud nebude brokolice uvařená. 

Sýr nastrouhejte, nasypte ho do polévky a míchejte, dokud se nerozpustí.

4. Mixování brokolicové polévky

Pokud chcete, aby polévka byla krémová, rozmixujte vše (až na pár růžiček na ozdobu na talíři) mixérem dohladka. Nakonec vmíchejte smetanu, a polévku prohřejte.

Brokolicovou polévku případně dochuťte solí, pepřem, můžete i troškou  strouhaného muškátového oříšku. 

Zimní recepty

Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…

5. Servírování brokolicové polévky

Polévku nalijte do talířů a ozdobte krutony nebo případně ještě troškou strouhaného sýru dle chuti (může jít o výraznější parmazán nebo čedar). A jak ji ještě vylepšit?

  • Pro jemnější chuť můžete místo smetany využít trochu mascarpone nebo čerstvého sýra.

  • Pokud dáváte přednost veganské variantě, můžete smetanu nahradit rostlinnou alternativou a nedávejte do brokolicové polévky sýr.

Náš tip: Připravte si brokolicovou polévku s mrkví podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku