Česká houska byla oceněna odborníky jako jedno z nejlepších druhů pečiva. Zaujala i klasická veka nebo jidáše
3. 1. 2025 Historie a zajímavosti
Pečivo je nedílnou součástí středoevropské kuchyně a pro mnohé je i symbolem domova. Ať už si ho vychutnáváme k snídani s máslem a marmeládou, jako přílohu k vydatné polévce, nebo jen tak, čerstvé a voňavé, málokdy se bez něj obejdeme. Věděli jste ovšem, že klasická česká houska má u odborníků tak dobré jméno, že se stala desátým nejlepším pečivem ve střední Evropě?
Oblíbené pečivo
Když se řekne „pečivo“, každému se vybaví něco jiného. Někomu voní křupavá kůrka čerstvě upečeného chleba, jiný si představí sladké dobroty, další zase nedají dopustit na hezky upečený rohlík či housku.
A právě ta se podle hodnocení serveru Taste Atlas, on-line průvodce tradičním jídlem, umístila mezi všemi středoevropskými druhy pečiva na skvělém desátém místě.
Mohlo by vás zajímat
Co se hodnotilo
Odborníci se při hodnocení zaměřili nejen na chuť a vůni, ale také na tradici, kvalitu surovin a způsob přípravy. Některé druhy pečiva, které se v žebříčku renomovaného serveru objevily, mají za sebou desítky, nebo dokonce stovky let historie a jejich receptury přitom zůstávají téměř nezměněny.
Jiná pečiva jsou zase důkazem moderních trendů a kreativity pekařů, kteří neustále hledají nové způsoby, jak uspokojit chutě svých zákazníků.
Český úspěch
V první desítce se kromě oblíbené české housky umístili i zástupci kuchyně z Polska, Maďarska, Rakouska, Švýcarska nebo Chorvatska. Právě zdejší Kruh ispod peke zaujal hodnotící nejvíc a udělili mu známku 4,3 z 5 možných. Známkování je zde bráno opačně než ve škole, tedy čím větší číslo, tím lépe.
Houska sice dostala 3,9, ale i tak se ukázalo, že v české kuchyni, kterou občas někteří cizinci „nechápou“, máme skutečné poklady. Když se navíc podíváme do celého žebříčku, v němž je 53 druhů pečiva, najdeme i další zástupce z Česka. Třeba na 19. místě se nachází veka, nezaměnitelná součást legendárních chlebíčků, 28. jsou jidáše, populární velikonoční pečivo, na 37. pozici najdete plněné buchty mrkvance, specialitu z Polné na Vysočině, 40. místo patří karlovarskému sucharu a číslo 42 jsou suchary lomnické.
Kdo je na stupních vítězů
První místo obsadil již zmíněný chorvatský chléb Kruh ispod peke, připravovaný z mouky, droždí, soli a vlažné vody. Vykynuté těsto se podle původní receptury peče zvláštním způsobem. Rozdělá se oheň ze dřeva, dokud nezůstanou jen uhlíky. Ty se posléze odstraní a těsto se položí na místo, kde byly uhlíky. Přikryje se pokličkou a ta se přikryje žhavými uhlíky. Chléb se peče 45 minut až hodinu a opravdoví mistři přesně podle poklepu poznají, kdy je chléb hotový.
Druhé místo si zajistily i u nás milované langoše. Maďarská specialita, kterou u nás máme spojenou především s všemožnými trhy a podáváním smaženého těsta se sýrem, česnekem a kečupem, se dá připravovat s mnoha různými příchutěmi.
Název pokrmu podle Taste Atlasu „pochází ze slova láng, což znamená plamen, protože se původně pekl v blízkosti plamenů cihlové pece, na rozdíl od dnešní doby, kdy se pravidelně smaží v oleji. Někteří se domnívají, že lángos vznikl pod tureckým vlivem, jiní se domnívají, že pochází od starých Římanů“.
Na třetí příčce se objevil nizozemský chléb Tijgerbrood. Ten je ideální pro přípravu různých sendvičů. „Tygří skvrny“ na jeho povrchu, podle nichž získal svůj název, vznikají potřením těsta kombinací sezamového oleje, rýžové mouky, cukru a droždí. Chléb je na povrchu křupavý, ale uvnitř měkký a jemný.
Náš tip: Připravte si lahodné domácí housky podle našeho video receptu.
Zdroj informací:
tasteatlas.com - Top 53 Central European Breads
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tukožroutská polévka je plná zeleniny: Poslouží jako chutný lehký oběd i zdravá večeře, nemusí jen podporovat hubnutí
Jak správně zamrazit zbylé cukroví? Při vhodném postupu vydrží chutné skoro až do Velikonoc
Co se zbytky cukroví? Linecké můžete nalámat do pohárů, z rozdrcených perníčků uděláte netradiční drobenku