Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na perfektní nastavovanou kaši: Staročeská příloha se neobejde bez majoránky a česneku
Zdroj: Toprecepty

Po vánočním a silvestrovském hodování přijde vhod jíst trochu zdravější, obyčejnější a také levnější jídla. Inspiraci můžete hledat v jídelníčku našich předků. Třeba bramborová kaše nastavovaná kroupami byla za starých časů oblíbeným pokrmem. Když ji posypete smaženou cibulkou, budete překvapeni, jak si pochutnáte. 

Brambory - základ jídelníčku

Nastavovaná kaše je trochu pozapomenutým receptem staročeské kuchyně. Někde ji sice připravují stále, ale obvykle jen jako přílohu k uzenému masu nebo třeba k opečené klobáse. Za starých časů se ovšem dělala jako hlavní chod.

Základem tohoto jídla jsou brambory, které byly v minulosti hlavní obživou pro prostý lid. Z brambor se připravovala spousta pokrmů – kromě toho, že se jedly jen tak vařené, dělaly se z nich různé polévky a placky a také kaše. Pro zvýšení sytosti se pak bramborová kaše nastavovala kroupami, což z ní udělalo ještě výživnější pokrm. 

Nastaveno kroupami

Kroupy byly ve staročeské kuchyni rovněž oblíbenou surovinou. Tato obilná zrna zbavená obalů neboli otrub naši předkové s oblibou používali na zahuštění polévek i z nich připravovali samostatné pokrmy. Byli si totiž moc dobře vědomi toho, jak jsou kroupy vydatné i jak vařením nabobtnají, takže z malého množství získáte spoustu jídla, a navíc obsahují mnoho hodnotných živin.

Dnes si je spojujeme hlavně se zabijačkami, neboť jsou součástí jelítek a přidávají se i do polévky prdelačky, určitě se ale vyplatí jim dát v současném jídelníčku větší prostor. 

Jak vařit kroupy?

Kroupy se do nastavované kaše obvykle používají ječné. Ty jsou k dostání v různých velikostech, od nichž se odvíjí doba vaření. Někteří mají z přípravy krup obavy, není to ale nijak složité. Kroupy je nutné před vařením vyprat a pak namočit do vody na cca 30 minut, ty větší lze nechat i přes noc.

Tak předejdete nepříjemnému nadýmání, které u konzumace krup hrozí. Do stejné vody se pak přidá sůl a kroupy se vaří cca 20-25 minut. Po uvaření je nutné kroupy opět propláchnout vodou. Chcete-li si trochu zkrátit dobu vaření, můžete použít lámanku nebo tzv. perličky

Správné brambory na kaši

Kromě krup je třeba na nastavovanou kaši použít ty správné brambory – stejně jako u klasické bramborové kaše jsou nejvhodnější brambory varného typu C, které obsahují nejvíc škrobu, jsou moučné a snadno se rozvaří, takže se z nich kaše připravuje nejlépe. Abyste si ovšem na kaši s krupkami opravdu pochutnali, je třeba ji pořádně dochutit a třeba i trochu vylepšit oproti té, která se vařila v minulosti. 

  • Vše můžete začít už u samotné bramborové kaše. Pokud do ní totiž přidáte místo mléka smetanu, bude mnohem jemnější a krémovější. Samozřejmě nezapomeňte ani na máslo, kaše bude krásně hedvábná a lahodná. 
  • Nastavovaná kaše se nedochucuje jen solí, ale navíc majoránkou. Má to své opodstatnění, neboť tato bylinka pomáhá při nadýmání.
  • Kromě ní se přidává ještě česnek, kaše je tak poměrně chuťově výrazná. I to má svůj důvod, který má kořeny v minulosti. Do kaše se totiž často dávaly i ne úplně kvalitní brambory, česnek a majoránka tak zakryly jejich ne úplně nejlepší chuť. 
  • Přímo k dokonalosti pozvednete nastavovanou kaši tím, že ji nakonec posypete na sádle dozlatova a dokřupava osmaženou cibulkou
  • Do kaše lze vmíchat i propláchnuté kysané zelí, ještě tak zvýšíte její výživovou hodnotu a obohatíte ji o další vitaminy. Zelí ji chuťově i oživí. 
  • Pokud byste chtěli podávat kaši jako hlavní jídlo, ale chybělo by vám v ní něco masového, můžete ji nakonec kromě cibulky posypat i křupavými škvarky. Pak už k ní ani žádné maso potřebovat nebudete. 

Recept na nastavovanou kaši s kroupami

A jak nastavovanou kaši připravíte? 

Budete potřebovat: 500 g oloupaných brambor, 100 g ječných krup, 180 ml smetany na vaření, dle moučnatosti brambor, majoránku dle chuti, 2-3 stroužky česneku, 1 lžíci másla a sůl. 

  1. Oloupané, pokrájené brambory dejte vařit do osolené vody doměkka. Kroupy uvařte podle návodu na obalu.
  2. Vařené brambory rozšťouchejte s máslem a smetanou. Česnek oloupejte a prolisujte a vmíchejte do brambor. Osolte dle chuti, přidejte scezené kroupy a majoránku podle chuti a opět promíchejte, aby byla kaše krásně nadýchaná. 
  3. Nastavovanou kaši podávejte s osmaženou cibulkou, případně navíc s vařeným uzeným masem, opečenou klobásou nebo s volským okem. 

Náš tip: Podobnou bramborovou kaši, ovšem s moukou místo krup můžete udělat podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku