Louis Armstrong miloval čínskou kuchyni i italské špagety. A protože byl velký jedlík, váhu si udržoval za pomoci projímadel
4. 1. 2025 Historie a zajímavosti
Jazzový trumpetista a zpěvák Louis Armstrong prožil dětství v chudobě, což si později vynahrazoval. Říkalo se mu Satchmo (Velká huba) a jeho největšími zálibami byly hudba, ženy a jídlo. To miloval natolik, že neustále bojoval s nadváhou, kterou řešil poměrně svérázným způsobem.
Louis Armstrong měl drsné dětství
Jako jeho datum narození se uvádí 4. srpen 1901. Louis Armstrong však někdy tvrdil, že se narodil o rok dřív. Nezvratným faktem ale je, že přišel na svět v chudinské čtvrti New Orleans a že ještě jeho dědeček byl otrokem. Školu opustil už v 11 letech a vydělával si mj. rozvozem uhlí. U Louise se od malička projevoval hudební talent a s dalšími vrstevníky zpíval na ulici za peníze, tam se také naučil hrát podle sluchu (noty neznal) na trubku.
Za střílení puškou do vzduchu byl zatčen a jeho dětství přerušil dvouletý pobyt v drsné polepšovně, kde často trpěl hlady. Bylo mu 13, když byl propuštěn a když začal hrát v první kapele.
Mohlo by vás zajímat
Jižanské chutě převažovaly
Nebudeme se ale zabývat pestrým a bohatým životem Louise Armstronga, který by vydal na mnohadílný seriál. Podíváme se na to, co měl rád na talíři a na čem si pochutnával. Jako správný jižan si dopřával smažené kuře, pikantní gumbo s kuřecím masem, krevetami a dalšími mořskými plody. Pochutnal si na lousianském kaviáru, což je směs černookých fazolí a papriček jalapeños, nebo na sendviči Po´boy se smaženými mořskými plody
Podle Rickyho Riccardina, archiváře muzea Louis Armstrong House, slavný jazzman byl velkým jedlíkem. „Louis Armstrong byl velmi zemitý člověk,“ říká Riccardi. „Měl velkou radost z jednoduchých věcí: jídlo, ženy, hudba.“
Kreolské červené fazole s rýží zpěvák miloval. A právě na tohle jídlo ho prý doslova „utáhla“ jeho v pořadí čtvrtá žena Lucille. „Bylo to tak chutné, že jsem jedl doslova jako pes. Jsem si jistý, že Lucille nikdy předtím neviděla, že by nějaká lidská bytost tolik snědla na posezení,“ popsal o několik let později.
Mohlo by vás zajímat
„Milostný vztah k čínskému jídlu“
V neworleanské čtvrti, kde Armstrong vyrůstal, žila poměrně významná čínská populace. Chutě a vůně čínských pokrmů se tak prolínaly s klasickými jižanskými, a jak řekl Riccardi, Armstrong si tak vybudoval „celoživotní milostný vztah k čínskému jídlu“. V posledních letech života Armstrong žil v newyorském Queensu, kde se stal pravidelným hostem čínské restaurace The Dragon Seed (Dračí semeno).
Rád navštěvoval pravé italské restaurace, nejvíc si je užíval přímo v Itálii. Nikdy neodolal talíři špaget, ať už šlo o boloňskou, carbonara či jinou omáčku.
Mohlo by vás zajímat
Projímadla jako dieta
Nejvíc toho Armstrong snědl pozdě večer, až po návratu z vystoupení. S velkou láskou k jídlu (a s velkými porcemi na talíři) se těžko udržuje váha. A s přibýváním na váze se hudebník potýkal téměř celý svůj dospělý život.
Řešení bylo vskutku svérázné. Doslova se proléval minerálkou Pluto, která má projímavé účinky. Než šel spát, vzal si silné rostlinné projímadlo Swiss Kriss, v jehož léčivé schopnosti silně věřil. Dokonce si nechal natisknout kartičku s fotkou, na které sedí na záchodě, a s nápisem „Leave It All Behind Ya“ (Nechte to všechno za sebou).
Není asi nutné dodávat, že zpěvákovou každodenní samoléčbou byli lékaři dost zděšeni. Alkoholu Armstrong moc neholdoval, zato si každý večer ubalil jointa.
Docela překvapí, že při tomto způsobu života se Louis Armstrong dožil 69 let. Delší dobu ho trápily problémy se srdcem a s ledvinami a první infarkt prodělal už v roce 1959, další pak o 11 let později. Armstrong zemřel ve spánku ve svém domě v Queensu 6. července 1971, měsíc před 70. narozeninami.
Zdroje informací:
npr.org: Red Beans And Ricely Yours: The Culinary Habits Of Louis Armstrong
parade.com: What Was Louis Armstrong's Daily Routine?
tasteofhome.com: Louis Armstrong’s Top 10 Favorite Foods
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Henry Ford jedl sendviče s plevelem, nechal si servírovat večeři se čtrnácti chody z mrkve a kolegům vnucoval projímadlo
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Antonín Dvořák miloval českou kuchyni, musel mít řízek a pivo, najednou údajně snědl i 30 švestkových knedlíků
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně péct kuře? Lepší je svázané, na prsa se vloží speciální stříška a je dobré sledovat barvu šťávy, která z kuřete vytéká
Pět levných večeří na všední den: Polévka couračka, kroupový šoulet nebo buřtguláš vyjdou do 30 Kč na jednu porci
Jak využít zázvor? Pikantní koření se hodí do „číny” i polévek, čaj z něj krásně zahřeje a kandovaný zázvor je zdravá dobrota