Jak udělat z rajské omáčky polévku? Trochu ji naředit vhodným vývarem a pomocí bylinek podpořit její přirozenou chuť
8. 1. 2025 Vaření
Rádi šetříte? Už s menší porcí rajské omáčky se dá rychle a snadno přichystat polévka. Jak udělat z rajské omáčky polévku? Využijte naše rady, nenechávejte zbytky a připravte chutné jídlo.
Jak udělat z rajské omáčky polévku
Rajská omáčka je klasikou české kuchyně a patří mezi oblíbená jídla mnoha rodin. Co kdybyste si z ní ale udělali chutnou a rychlou polévku? Poradíme vám jednoduchý způsob, jak proměnit rajskou omáčku v lahodný pokrm, který se hodí nejen jako předkrm, ale i jako lehká večeře.
Nejlepší rajskou polévku připravíme z čerstvých rajčat, většinou ji ale chystáme z loupaných rajčat z plechovky, případně z rajského protlaku. Rajská polévka z omáčky je skvělým způsobem, jak zužitkovat zbytky a připravit rychlý, chutný a variabilní pokrm. Co můžete udělat a na co si dát pozor?
Mohlo by vás zajímat
Jak rajskou omáčku zředit
Když budeme chtít připravit polévku z omáčky, nejdříve rajskou omáčku nalijeme do hrnce a zředíme ji vývarem. Ideální je z hovězího masa a zeleniny, ale může jít i jen o hovězí vývar, případně jen zeleninový vývar. Podle toho, jak hustou chceme mít polévku, přidáme odpovídající množství vývaru.
Výbornou variantou lehčího rozředění jsou také pasírovaná rajčata. Vznikne hustší polévka, kterou je pak ještě třeba dochutit a osladit.
Jak dochutit rajskou polévku
Zahřátý základ na rajskou polévku ochutíme solí, pepřem a bylinkami. Z bylinek se báječně hodí tymián, bazalka, oregano nebo třeba rozmarýn. Na provonění pak špetka skořice. Pokud je polévka příliš sladká, můžeme přidat kapku citronové šťávy. Jestliže naopak potřebujeme polévku dosladit, můžeme použít bílý či třtinový cukr.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
Jak zjemnit rajskou polévku
Pro krémovější konzistenci rajské polévky vmícháme smetanu ke šlehání. Je třeba ji ale přilévat opatrně. Pokud bychom to přehnali, vznikla by řídká polévka a chuťově velmi mdlá.
Pokud dáváme přednost lehčí variantě, můžeme smetanu vynechat.
Jak podávat rajskou polévku
Polévku servírujeme horkou. Můžeme do ní přidat uvařené těstoviny (drobné, ale i polévkové nudle), hodí se i rýže, kapání do polévky, někdo dává přednost krutonům. Zajímavou variantou jsou také kousky mozzarelly.
Náš tip: Rajčatovou polévku si také můžete přichystat z protlaku. Uvařte si ji podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat